Draghi: Η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Draghi: Η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διευκολύνει την επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης, επανέλαβε σήμερα από τη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της, Mario Draghi.

Μπορεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού να έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί, αλλά η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού, υπογράμμισε ο Draghi στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Η εκλογική ατζέντα σε πολλές χώρες αποτελεί από μόνη της παράγοντα κοινωνικής αβεβαιότητας –καθώς παρεισφύει ο πολιτικός κίνδυνος, προειδοποίησε ο τραπεζίτης. Σημείωσε δε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο γι αυτό από το να συνεχίσουν τις υποστηριστικές πολιτικές τους, το οποίο συνιστά και τον κύριο ρόλο τους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεσμεύτηκε, πάντως, ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και εκτίμησε ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί με συγκρατημένο αλλά πιο σταθερό ρυθμό. Προειδοποιήσε, ωστόσο, ότι τροχοπέδη για την ανάπτυξη αποτελεί η καθυστερημένη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πώς επηρεάζουν δολάριο-πετρέλαιο-Ιταλία-Trump

Ερωτηθείς για τις επιδράσεις της ενίσχυσης του δολαρίου και της εκλογής Trump στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο Draghi επισήμανε ότι οι αγορές έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικές απ’ ό,τι αναμέναμε, εν μέρει και χάρη στην καλή δουλειά των ρυθμιστικών αρχών για ενίσχυση των αγορών και των διαμεσολαβητών.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, όπως το Brexit και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, θα έχουν επιπτώσεις με μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις οικονομίες και τις αγορές, και όχι βραχυπρόθεσμες –όπως αποδεικνύεται. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική αναταραχή, μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία, ο Draghi διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ.

Όσον αφορά στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, εξήγησε ότι είναι προς όφελος της οικονομίας οι καλύτερες συνθήκες ζήτησης και προσφοράς και οι διεθνείς συμφωνίες λειτουργούν ευνοϊκά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενίσχυση των δημόσιων δαπανών

Ο Super Mario διαμήνυσε, πάντως, τον ρόλο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -που έχουν τη δυνατότητα- στην ενίσχυση των δημόσιων δαπανών με στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Απαιτούνται δράσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση των δημόσιων δαπανών για αύξηση των θέσεων εργασίας. τόνισε. Σημείωσε, επίσης, ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων (NPLs) θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη - πληθωρισμό

Όπως σημείωσε, σε βάθος τριετίας, η ΕΚΤ αναμένει μέσο σταθμισμένο ρυθμό ανάπτυξης 1,3% και μέσο σταθμισμένο πληθωρισμό της τάξης του 1,5%.

Ειδικότερα για την ανάπτυξη, αναμένεται η ανάκαμψη στην ευρωζώνη να συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο Draghi, οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομίας παραμένουν. Πάντως, οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Έτσι για φέτος η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί στο 1,6%, για το 2017 αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω η πρόβλεψη και συγκεκριμένα στο 1,7% από 1,6%, ενώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπεται η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,6%.

Ειδικότερα για τον πληθωρισμό, ο Draghi τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη η ενίσχυση του πληθωρισμού, στην οποία συμβάλλει η ανάκαψη των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας, γενικότερα. Σε επίπεδο εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ βλέπει άνοδο στα επίπεδα των 1,3% για το 2017, 1,5% για το 2018 και 1,7% για το 2019.

Επέκταση του QE - Χαλάρωση των όρων επιλεξιμότητας

Η ΕΚΤ προχωρά σε χαλάρωση των όρων επιλεξιμότητας των ομολόγων για το πρόγραμμα QE τον Ιανουάριο, μειώνοντας το όριο διάρκειας των τίτλων στο ένα έτος, από δύο που είναι σήμερα. Επιπλέον, θα εξεταστεί η αγορά ομολόγων με απόδοση κάτω από το επιτόκιο κατάθεσης του ευρώ «στο βαθμό που αυτό απαιτείται», είπε χαρακτηριστικά ο Draghi.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε την 9μηνη παράταση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), έως τον Δεκέμβριο 2017, με ταυτόχρονη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, από 80 δισ. ευρώ που είναι έως τον Μάρτιο.

Η μείωση του μηνιαίου όγκου αγορών αιφνιδίασε την αγορά, καθώς ενδέχεται να ερμηνευτεί ως σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος νομισματικής στήριξης της Ευρωζώνης. Ο Draghi διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο περί σταδιακής απόσυρσης των μέτρων, αποκαλύπτοντας ότι κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της προοπτικής.

Σε επίπεδο επιτοκιακής πολιτικής, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για έβδομη συνεχή φορά τα επιτόκια του ευρώ. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο απόλυτο μηδέν, ενώ αμετάβλητο στο αρνητικό επίπεδο του -0,4% παρέμεινε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider