ΔΝΤ: Απαραίτητες οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΝΤ: Απαραίτητες οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου

Επιμένει το ΔΝΤ στη θέση του για μείωση του αφορολογήτου και περικοπές στις συντάξεις, όπως προκύπτει από την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου και η οποία είναι σε γνώση του insider.gr.

Το ΔΝΤ με τη συγκεκριμένη έκθεση καθιστά σαφές προς τις ελληνικές αρχές ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Η έκθεση σε δραματικές αποχρώσεις αναφέρει πως «παρά τη σημαντική πρόοδο στη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας η οικονομία δεν έχει ανακάμψει». Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ η μεταρρυθμιστική ορμή στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί και αυτό εν μέρει αντανακλά την κούραση που σχετίζεται με το κοινωνικό κόστος της προσαρμογής.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η οικονομία παραμένει «θεμελιωδώς μη ανταγωνιστική» λόγω του αδύναμου επενδυτικού κλίματος και της ανεπαρκούς προόδου στο άνοιγμα της οικονομίας. Στο σημείο αυτό η έκθεση αναφέρεται στην αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων που παρεμπόδισαν την προσαρμογή της χώρας και την αποκατάσταση της εξωτερικής της ανταγωνιστικότητας μέσα στη νομισματική ένωση.

Το ΔΝΤ κάνει σαφές ότι, ανεξάρτητα από τους δημοσιονομικούς στόχους, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να στοχεύσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του μείγματος πολιτικής προς την κατεύθυνση φιλικής και δίκαιης ανάπτυξης.

«Οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν, ενώ η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί», λέει το Ταμείο και προσθέτει πως τα δημόσια έσοδα υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς οι υψηλοί οριακοί φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται σε στενή φορολογική βάση ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή, αποθαρρύνουν την αύξηση της απασχόλησης και παράσχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν σε γειτονικές με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Αλλά και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις είναι στον ίδιο τόνο. Στην έκθεση σημειώνονται τα εξής: «Ενώ οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα συνέβαλαν στη εξυγίανση του συστήματος αναμένονται πιέσεις μακροπρόθεσμα από τη γήρανση του πληθυσμού, εάν οι συντάξεις για τους σημερινούς συνταξιούχους παραμείνουν σε δυσβάσταχτα υψηλά επίπεδα».

Στο σημείο αυτό το Ταμείο είναι πολύ επικριτικό στην έκθεση του, καθώς υποστηρίζει ότι «οι ελληνικές αρχές δεν βλέπουν την ανάγκη για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών ή τις εκπτώσεις στο φόρο εισοδήματος».

Το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι απαραίτητες «αποφασιστικές ενέργειες»για την αποκατάσταση τόσο των τραπεζικών ισολογισμών όσο και των λογιστικών καταστάσεων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή σε μια βιώσιμη πιστωτική επέκταση.

Τέλος, το ΔΝΤ προειδοποιεί για το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση. Όπως αναφέρει στην έκθεση του, «χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το χάσμα ως προς το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ και θα αναδειχτούν εκ νέου οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ευημερήσει και να παραμείνει ανταγωνιστική στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider