Το QE δεν είναι πανάκεια για έξοδο στις αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το QE δεν είναι πανάκεια για έξοδο στις αγορές

Σε «σκωτσέζικο ντους» εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα αφού, από τη μία, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν αισθητή πτώση αναπτερώνοντας τις ελπίδες για έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ αργά το απόγευμα, η δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένταξη στο QE προσγείωσε ανώμαλα επενδυτές και κυβερνώντες.

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup της15ης Ιουνίου δεν προσδιορίστηκαν με αρκετή σαφήνεια τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο του QE. Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει ανεξάρτητα για το αν και πως θα πραγματοποιήσει αγορές ελληνικών ομολόγων.

Όπως σχολιάζει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, υπεύθυνος ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη ενέτεινε ελαφρώς την αβεβαιότητα στις αγορές, αν και η αγορά ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη. «Μέχρι να υπάρξουν επαρκείς λεπτομέρειες, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένουν», αναφέρει, και εξηγεί ότι η δήλωση αυτή ναι μεν δεν αποτελεί ανατροπή, αλλά «βγάζει από το πλάνο ένα πιθανό παράθυρο αισιοδοξίας».

«Ένα QE δεν φέρνει την άνοιξη»

Η ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι πανάκεια, υπογραμμίζουν στο insider.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος, η οποία δανείζεται σήμερα από τις αγορές φθηνότερα από την Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα που εκδίδει δεν είναι επενδυτικού βαθμού (investment grade) και η χώρα δεν έχει ενταχθεί στο QE.

Η πόρτα για τις αγορές, εξηγούν, ανοίγει με την αποκλιμάκωση των spreads –δηλαδή τη μείωση του κόστους δανεισμού. Το QE σαφώς επιταχύνει τις διαδικασίες, καθώς αποτελεί τη «στάμπα» της κεντρικής τράπεζας, πλην όμως δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.

Τη Δευτέρα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στο 3,9%, ενώ οι 10ετής τίτλοι κατέγραψαν πτώση 0,48% στο 5,4%. Στην αποκλιμάκωση αυτή συνέβαλε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s κατά μία βαθμίδα την Παρασκευή, καθώς και η βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας σε «θετική» από «ουδέτερη».

Όπως εκτιμούν στελέχη του τραπεζικού κλάδου, το «φράγμα» που πρέπει να σπάσει η Ελλάδα για να ξαναβγεί στις αγορές –έστω και συμβολικά σε πρώτη φάση– είναι το 5% για τα 10ετή ομόλογα -στο οποίο βρίσκεται πολύ κοντά μετά και την τελευταία υποχώρηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη κίνηση που ενδέχεται να κάνει η κυβέρνηση για να «δοκιμάσει» τις διαθέσεις των επενδυτών είναι προχωρήσει σε μετακύληση των 5ετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2019 επί κυβέρνησης Σαμαρά συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ.

«Ορόσημο» για μια τέτοια κίνηση είναι η διάσπαση του ορίου 4% για το 2ετές ομόλογο –το οποίο και επετεύχθη στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας. «Δεν αποκλείεται να δούμε κάποια τέτοια κίνηση πολύ σύντομα», εκτιμούν κύκλοι του τραπεζικού κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider