Τι σημαίνει «καθαρή έξοδος» για την Ελλάδα

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει «καθαρή έξοδος» για την Ελλάδα

Δύσκολη η εβδομάδα αυτή για την ελληνική κυβέρνηση. Στο μικροσκόπιο της τρίτης αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται νέα μέτρα - τα οποία ενδεχομένως χρειαστούν - σε συνδυασμό με τα αγκάθια, που αφορούν στην εφαρμογή των 95 προαπαιτουμένων, αλλά και σειρά νέων ζητημάτων, που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα από τις υποσχέσεις για το κοινωνικό μέρισμα μέχρι τη συμφωνία των F-16.

Όμως, πέρα από τις στοχευμένες διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση τα ραντάρ των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών Ντέλιας Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα. Και συγκεκριμένα στο πώς η έκβαση της τωρινής αξιολόγησης θα συνδυαστεί με την ομαλή ή όχι μετάβαση στο επόμενο στάδιο της αυστηρής εποπτείας, η οποία σχεδιάζεται να ακολουθήσει στο τέλος του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσφατη αναφορά ευρωπαίων αξιωματούχων στο insider.gr για το πώς στην πραγματικότητα αποφασίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να μιλήσει κατά την προ μηνός επίσκεψή του στην Ελλάδα για «καθαρή έξοδο».

Πριν την άφιξη του στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup είχε περισσότερο κατά νου να διαμηνύσει στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει χαρακτήρα «οριστικό», αλλά δεν μπορεί να είναι «καθαρή». Στόχος του ήταν να ανοίξει το δρόμο για τον καθορισμό «ενός νέου ad hoc μηχανισμού», ο οποίος θα διασφάλιζε την συμμόρφωση της Ελλάδας με τις απαιτήσεις των δανειστών μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Όμως, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν κύκλοι των Βρυξελλών στο insider.gr, στις συσκέψεις, που έγιναν στην Αθήνα λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Τόμας Βίζερ πρόεδρος του Euroworking group (EWG) «έκαναν στροφή» και αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα.

Στόχος τους ήταν να μην διαταραχθεί η θετική εικόνα, που έχει αρχίσει να αποκτά η ελληνική οικονομία, η οποία θεωρείται απαραίτητη για να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Προχώρησαν, λοιπόν, σε έναν αυθόρμητο προσδιορισμό του όρου «καθαρή έξοδος». «Ας ορίσουμε ως καθαρή έξοδο» είπαν «μια έξοδο, η οποία δεν περιλαμβάνει επιπλέον δάνεια και χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ας χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις, που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση» συμφώνησαν οι δύο άνδρες στη συνάντηση, που είχαν μόλις είχαν φτάσει στην Αθήνα την Κυριακή το βράδυ. Ξεκαθάρισαν ότι υπό τον ορισμό αυτό η αναφορά στην «καθαρή έξοδο» δεν συνδέεται με την αναγκαιότητα της εποπτείας ούτε με το πόσο αυστηρή θα είναι αυτή. Οριστικοποίησαν την απόφασή τους στις συσκέψεις, που είχαν τη Δευτέρα το πρωί, λίγο πριν ο Ντάισελμπλουμ συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η δήλωσε περί «καθαρής εξόδου» είχε ακόμη στόχο να κινητοποιηθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός για την ταχύτερη και ομαλότερη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Όσο για το ζήτημα του χρέους, το οποίο συνδέεται με τις προθεσμίες ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και κυρίως του συνολικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, οι αξιωματούχοι επεσήμαναν στο Insider.gr ότι η συνάντηση Κριστίν Λαγκάρντ και Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να δίνει τροφή για αισιόδοξα σενάρια. Οι ευρωπαίοι προτιμούν την «γκρίζα» κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί με την «επί της αρχής» συμμετοχή του ΔΝΤ, επεσήμαναν, αναγνωρίζοντας, πάντως, το πρόβλημα που ενδεχομένως δημιουργηθεί αν το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού δεν αποδεχτεί να προχωρήσει χωρίς συμφωνία στην ελάφρυνση του χρέους, όταν συνεδριάσει τον Φεβρουάριο. «Πώς θα μπορέσει το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αξιολόγηση ενός προγράμματος το οποίο δεν έχει στην ουσία εφαρμοστεί» τονίζουν κύκλοι στις Βρυξέλλες και αμφισβητούν αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να πιέσει τους Ευρωπαίους να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους το αργότερο έως τον Φεβρουάριο. Με τους ευρωπαίους να επιμένουν ότι πριν από το τέλος του προγράμματος δεν συζητούν οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση είναι προφανές ότι η τρίτη αξιολόγηση αποτελεί απλά το σημείο έναρξης μιας δύσκολης περιόδου με πολλά ανοιχτά μέτωπα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider