Στα 10 δισ. το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 10 δισ. το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν

Καίριο, αν όχι ανεπανόρθωτο, πλήγμα στην ελληνική οικονομία θα προκαλέσει μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από τη Σέγκεν. Η Ελλάδα θα χάσει περίπου 9 με 10 δισ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο περίπου 5% του ΑΕΠ της, στην περίπτωση που τελικά υλοποιηθεί η σχετική «απειλή».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε χθες στη Βουλή για μία ποσοτική οικονομική αποτίμηση ενός τέτοιου ενδεχομένου, απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση.

Παρέπεμψε όμως σε μελέτη που έχει γίνει στη Γαλλία για το ενδεχόμενο αυτό, η οποία ανεβάζει τις απώλειες για τη γαλλική οικονομία στα 100 δις.ευρω. Το ισοδύναμο αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία φθάνει τα 9 με 10 δις.ευρω με δεδομένο ότι το ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται σε περίπου 178 δις.ευρω ενώ αυτό της Γαλλίας προσεγγίζει τα 2,4 δις.ευρω. Δηλαδή και οι δύο οικονομίες θα χάσουν περίπου το 5% του Ακαθάριστου προιόντος τους εξαιτίας των προβλημάτων και των εμποδίων που θα έθετε στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων η έξοδος τους από τη Συνθήκη Σέγκεν.

Το κόστος για την ελληνική οικονομία προσαυξάνεται τουλάχιστον κατά περίπου 600 εκατ.ευρώ που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και τη διαχείριση τους (στέγαση, τροφή κλπ). Τα ποσά αυτά - αν τελικά επιεβεβαιωθεί το απευκταίο σενάριο - θα οδηγούσαν σε πλήρη εκτροχιασμό την πληγωμένη και παραπαίουσα ελληνική οικονομία. Ταυτοχρόνως οι απώλειες που θα υποστεί το Ακαθάριστο Προιόν της χώρας μας θα καταστήσουν εντελώς ανέφικτους του δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στη Συμφωνία με τους δανειστές του καλοκαιριού.

Αυτή η πρώτη οικονομική αποτίμηση δεν φαίνεται να αποτελεί εφιαλτικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι η Κυβέρνηση «ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα μας». Μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε μαρασμό την ελληνική οικονομία καθώς ο τουρισμός «παράγει» περίπου το 15% του ΑΕΠ και η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι ζωτική για τη λειτουργία της.

Υπό το πρίσμα αυτό εξηγείται σε ένα βαθμό και η μεγάλη κατρακύλα του Χρηματιστήριου και το ξεπούλημα των τραπεζών που πρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί η χρηματιστηριακή αναταραχή να έχει παγκόσμιες διαστάσεις ωστόσο οι πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική αγορά ήταν πολύ πιο σφοδρές. Βέβαια η καθυστέρηση που υπάρχει στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η κοινωνική αναταραχή που προκαλούν τα επαπειλούμενα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό, επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο διάχυτη είναι η ανησυχία και ο φόβος για ένα «μείζον επερχόμενο γεγονός», το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider