Η σωρευτική υποχώρηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2017 ήταν 41,8%, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα Πέμπτη, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας στην εκδήλωση της Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, η καταγεγραμμένη σωρευτική πτώση των τιμών γραφείων και καταστημάτων από το 2010, όταν και ξεκίνησε η αντίστοιχη καταγραφή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται περίπου στο 30% και προφανώς είναι ακόμα μεγαλύτερη αν προσμετρηθεί και η διόρθωση της αγοράς κατά τα πρώτα έτη της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, ο κ. Μητράκος εξέπεμψε ένα θετικό τόνο λέγοντας πως υπάρχουν από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις σημαντικές ενδείξεις ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών στην ελληνική κτηματαγορά, που ξεκίνησε το 2009, αν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σταδιακά ολοκληρώνεται.
«Όσο η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, τόσο αναμένεται να αυξάνεται η κινητικότητα στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Εξάλλου, τα τελευταία έτη, η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχει συνολικά εισέλθει σε έναν έντονο ανοδικό κύκλο, ο οποίος εκτιμούμε ότι θα συμπαρασύρει σταδιακά και την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο μάλιστα και των αυξημένων τουριστικών ροών προς τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υποστήριξε πως η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημαντικά ανταγωνιστικές αποδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και πραγματικές ευκαιρίες και πως θα αρχίσει σύντομα να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Όπως εκτίμησε, παρά την όποια βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση στις τιμές των ακινήτων υποδεέστερων χαρακτηριστικών από τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, στην προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι, μεσοπρόθεσμα, η κινητοποίηση της αγοράς θα ενισχύσει τη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και επενδυτικών χαρακτηριστικών, συμπαρασύροντας τελικώς ανοδικά τη ζήτηση σε όλο και ευρύτερο φάσμα της ελληνικής κτηματαγοράς.
Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι τράπεζες, έχοντας πλέον χαρτογραφήσει τα χαρτοφυλάκιά τους, φαίνεται να ξεκινούν τις ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων με ακίνητα μεγάλης αξίας, επαγγελματικά κυρίως, για τα οποία υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, επιλέγοντας μάλιστα να διακρατήσουν σημαντικά ακίνητα σε περίπτωση μη ικανοποιητικών τιμών στους πλειστηριασμούς.