Στη μείωση των κόκκινων δανείων, μέσω του εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος, κάνει ειδική μνεία το παράρτημα του ανακοινωθέντος του Eurogroup που αναφέρεται στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για βελτίωση του νομικού πλαισίου με στόχο την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστούν, επισημαίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για την Ελλάδα. Πρόκειται για το παράρτημα που αφορά στις «ειδικές δεσμεύσεις για διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».
Σημειώνεται ότι στο τρίτο μνημόνιο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις θεσμικές αλλαγές και το δικαστικό σύστημα είναι μία από αυτές, για τον επιπλέον λόγο ότι συνδέεται άρρηκτα με τη μείωση του δυσθεώρητου όγκου των κόκκινων δανείων που «πνίγουν» τη ρευστότητα των τραπεζών, άρα και της οικονομίας.
Οι μεταρρυθμίσεις για εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου πρέπει να συνεχιστούν, αναφέρει το παράρτημα του ανακοινωθέντος, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και βελτίωση ης αποτελεσματικότητας του σχετικού νομικού πλαισίου. Αυτό περιλαμβάνει τον Νόμο Κατσέλη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις πωλήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πλήρες σχέδιο δράσης για κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών [σ.σ. Νόμος Κατέτσλη] με στόχο να μειωθεί ο όγκος των υποθέσεων σε εκκρεμότητα, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των εκκρεμών αιτήσεων, έως το τέλος του 2021.
Η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των δικαστών στα χρηματοοικονομικά, η οποία θα υλοποιηθεί έως το τέλος του 2018. Έως το τέλος του 2019, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαστικών εγγράφων.
Στρατηγική εξόδου από τις τράπεζες για το ΤΧΣ
Έως τα τέλη του 2018, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να καταρτίσει στρατηγική εξόδου από το μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών και η δικαιοδοσία της Επιτροπής Επιλογής του ΤΧΣ θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τη δικαιοδοσία του ΤΧΣ.
Η απόφαση για τη λήξη ή συνέχιση της λειτουργίας του ΤΧΣ θα ληφθεί έως τα μέσα του 2022 και η ανεξαρτησία του θα πρέπει να τηρείται πλήρως. Ταμείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με εμπορικούς όρους και χωρίς πολιτική ή άλλη παρέμβαση, αναφέρει το ανακοινωθέν, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο παράτασης της λειτουργίας του.
Όσον αφορά στα capital controls, τέλος, η χαλάρωση θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, καταλήγει το παράρτημα.