Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου
Αυστηρή προειδοποίηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος φαίνεται ότι περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του άρθρου 4, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 27 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η έκθεση, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται ήδη στα χέρια αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, κινείται σε αντίθετο ρεύμα από το κλίμα προεκλογικών παροχών στο οποίο φαίνεται ότι προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα αναγνωρίζει, όπως άλλωστε υπογράμμισε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ στο Λουξεμβούργο μετά τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν «βελτιώνουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα», όμως, όσον αφορά στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην έκθεση θα τονίζεται ότι «υπάρχει αβεβαιότητα». Μάλιστα, η έκθεση φαίνεται ότι προειδοποιεί ότι «θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βασιστούν σε «ρεαλιστικές υποθέσεις».
Η τελευταία αναφορά εμμέσως πλην σαφώς θέτει εν αμφιβόλω τις προβλέψεις για την επίτευξη των πλεονασμάτων 2,2% μετά το 2023, αλλά και την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Φέρνει, έτσι, για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών όσον αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας - με το Ταμείο να ακολουθεί πιο απαισιόδοξη γραμμή - προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί και πάλι σε λίγα χρόνια απέναντι σε ένα σημαντικό πρόβλημα χρέους.
Αυστηρές προειδοποιήσεις φαίνεται ότι περιλαμβάνει η έκθεση και όσον αφορά στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Παρότι το ΔΝΤ δεν θα διαθέτει εργαλεία επιβολής μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, αν και θα συμμετέχει πλήρως στην ενισχυμένη επιτήρηση μετά τις 20 Αυγούστου, η έκθεση δεν αφήνει περιθώρια για τη μη εφαρμογή των προνομοθετημένων για το 2019 περικοπών στις συντάξεις.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει θεωρηθεί απαραίτητο από το ΔΝΤ κυρίως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και όχι απλά με όρους δημοσιονομικών στόχων.
Μάλιστα, η έκθεση φαίνεται ότι κάνει συγκεκριμένες αναφορές στις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα σε περίπτωση αλλαγών, που θα επέλθουν ως αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων ή «πολιτικής πίεσης».
Αλλά και στην περίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού η έκθεση του ΔΝΤ δεν θα έχει καλά νέα για τις κυβερνητικές προθέσεις, καθώς θα εκφράζονται επιφυλάξεις όσον αφορά στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο εκτιμά ότι δεν έχει αποκατασταθεί ικανός βαθμός ανταγωνιστικότητας, που να δικαιολογεί την άνοδο του κατώτατου μισθού.