Ποιοι θυσιάζονται για να «κλειδώσει» το Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θυσιάζονται για να «κλειδώσει» το Ασφαλιστικό

Οι συνταξιούχοι των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», οι αυτοαπασχολούμενοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και οι νέοι συνταξιούχοι θα επιμεριστούν το βάρος των περικοπών του νέου Ασφαλιστικού, προκειμένου να διασωθεί η μεγάλη κατηγορία εκείνων που λαμβάνουν κύριες και επικουρικές συντάξεις έως και 1.300 ευρώ.

Για τους παλαιούς συνταξιούχους, το κυβερνητικό σχέδιο που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προβλέπει μειώσεις 5% έως 30% στις επικουρικές και έως 20% στα εφάπαξ, ενώ το «ψαλίδι» στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα αγγίξει το 32%.

Εως ότου επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών στις 2 Απριλίου και ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων (στις 4 Απριλίου), τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας και οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group.

Το πλαίσιο της κυοφορούμενης συμφωνίας στηρίχτηκε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών, καθώς υπήρξε ισχυρή βούληση για προσέγγιση. Πάνω σε αυτόν τον άξονα, το κουαρτέτο δέχθηκε να συζητήσει μια μικρότερη της αρχικής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (έως 1% αντί του 1,5%), ενώ το υπουργείο αντίστοιχα υποσχέθηκε να «καλύψει» το «άνοιγμα» των 400 εκατ. ευρώ από στοχευμένες περικοπές στις συντάξεις και με όριο προστασίας του εισοδήματος των συνταξιούχων τα 1.300 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά υποχώρησε ως προς τα χρόνια απονομής της Εθνικής Σύνταξης στα (στα 20 χρόνια από τα 15), δίχως να αλλοιωθεί το ποσό που θα χορηγείται (στα 384 ευρώ). Παράλληλα δέχτηκε να μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης κάτω από το 0,80% για τα έως 15 έτη ασφάλισης και κάτω από το 0,92% για τα 15 - 18 χρόνια ασφάλισης, ενώ ίσως μειώσει το συντελεστή στο 1,04% για τα 18 - 21 έτη.

Ως αντάλλαγμα οι Θεσμοί συμφώνησαν να διατηρηθεί έως το 2018 η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα περιστολής της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider