Τι είπε ο Τσακαλώτος στους επενδυτές στο Λονδίνο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είπε ο Τσακαλώτος στους επενδυτές στο Λονδίνο

Ανταπόκριση από Λονδίνο

Προσγειωμένο και ρεαλιστή χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι ξένων funds τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο συνάντησαν κατ’ ιδίαν στο πλαίσιο του 13ου Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που διοργανώνεται στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους στον υπουργό, καθώς, όπως είπαν, «είχαν μπροστά τους ένα διοικητικό στέλεχος του δημόσιου τομέα και όχι έναν πολιτικό που μιλά με μαρξιστικούς όρους».

Όπως διευκρίνισαν στο insider.gr πηγές από το Λονδίνο, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε με τεχνικούς όρους στους διεθνείς επενδυτές που τον ρώτησαν για συντάξεις, τράπεζες και άλλα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα funds, τα οποία «κοιτάζουν» Ελλάδα, είτε για να επενδύσουν, είτε γιατί έχουν ήδη έκθεση.

Το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι η κυβέρνηση έχει πλέον τους πόρους, την πείρα και τις υποδομές να σχεδιάζει προνοητικά τα επόμενα βήματα και να λειτουργεί πυροσβεστικά, όπως στο παρελθόν.

Όσον αφορά στις συντάξεις, ο υπουργός διαμήνυσε στους επενδυτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερεκτιμά τη δημοσιονομική επίδραση που θα έχει η συμφωνημένη περικοπή και το στηρίζει αυτό σε δημογραφικούς λόγους που συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής.

Ο κ. Τσακαλώτος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ρίξει τους τόνους στο ζήτημα των συντάξεων, το οποίο και έχει γίνει κυρίαρχο θέμα εντός και εκτός συνόρων.

Αντιθέτως, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε έμφαση στο ζήτημα της παιδικής φτώχειας, που θεωρεί πολύ πιο σοβαρό και απασχολεί έντονα την κυβέρνηση.

Για τις τράπεζες, τέλος, οι οποίες «πέφτουν» πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επενδυτές, ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ σοβαρό για την ελληνική οικονομία, αλλά η διάρθρωσή τους είναι πολύ διαφορετική και πιο σύνθετη στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία.

Στο πλαίσιο της προληπτικής στρατηγικής της κυβέρνησης εξετάζονται και διερευνώνται αποτελεσματικοί τρόποι για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, τόνισε τέλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider