Lew: Μόνο με ελάφρυνση χρέους, μένει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lew: Μόνο με ελάφρυνση χρέους, μένει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ξεκάθαρες συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν προηγηθεί γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απηύθυνε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, ο Lew διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό προς την Ελλάδα, μόνο αν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Υπενθυμίζεται εδώ πως στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας – ύψους 86 δισ. ευρώ – που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, για την ώρα το ΔΝΤ συμμετέχει μόνο συμβουλευτικά, αφού έχει πολλάκις επισημάνει πως τυχόν χρηματοδοτική του εμπλοκή προϋποθέτει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τη θέση του ΔΝΤ επαναδιατυπώνει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια ηχηρή παρέμβασή του στο ελληνικό ζήτημα και σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι πως έχουν δεσμευθεί απέναντι στην Αθήνα για νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τον τελευταίο χρόνο», αναγνώρισε επίσης ο Lew, χαιρετίζοντας τα βήματα προόδου που έχει καταγράψει η ελληνική κυβέρνηση. Σε μια ακόμη σύστασή του προς τους Ευρωπαίους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την πολιτική σκηνή να μην δημιουργεί εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Τα σχόλια του Lew διατυπώνονται την ώρα που ο Αμερικανός Γερουσιαστής Bill Huizenga καταθέτει κρίσιμο νομοσχέδιο στην αμερικανική βουλή για τις διασώσεις χωρών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει να μπαίνει «φρένο» στις μελλοντικές διασώσεις χωρών που δεν είναι σε θέση να εναρμονιστούν με τους παραδοσιακούς κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε ο Huizenga, κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider