Μια ακόμα βραδιά σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης προμηνύεται ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2017, κυρίως μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως ο προϋπολογισμός «βγαίνει» έχοντας παράλληλα κοινωνικό πρόσημο και την αντιπολίτευση να επιτίθεται μαζικά στην κυβέρνηση, υπό το φως και της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Με αέρα παροχών ο Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προσέλθει στη Βουλή με τον…αέρα των παροχών που εξήγγειλε με τηλεοπτική του δήλωση, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου υπερασπίζεται μέχρι κεραίας, λέγοντας πως προέρχονται από την υπεραπόδοση του στόχου για το πλεόνασμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να ακυρωθούν-ακόμα και αν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους θεσμούς, οι οποίες πάντως μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπερασπιστεί τον προϋπολογισμό ως «αναπτυξιακό, πλεονασματικό και κοινωνικά δίκαιο», μιας και αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που το Μέγαρο Μαξίμου του αποδίδει. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί αισιόδοξος πως βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν από την έξοδο από το τούνελ, κάτι που μπορεί να συμβεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα υπεραμυνθεί και της συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ως προς το χρέος, τα οποία θεωρούνται από το Μαξίμου ως «ιστορική απόφαση».
Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός: θα εμφανιστεί αισιόδοξος πως η αξιολόγηση θα κλείσει, πιθανότερα στις αρχές του 2017, και θα ανοίξει ο «διάδρομος» για την αποκατάσταση της κανονικότητας, θα διανυθούν δηλαδή τα τελευταία βήματα του μαραθωνίου, όπως αρέσκεται να λέει, και άρα πρόωρες εκλογές δεν θα είναι απαραίτητες, «παρά την επιδίωξη της αντιπολίτευσης». Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει πως η αξιολόγηση δεν θα κλείσει με παραβίαση βασικών κόκκινων γραμμών της Αθήνας, όπως τα πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια, η νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για το μεσοπρόθεσμο διάστημα μετά το 2018, αλλά και η πλήρης υπαναχώρηση στα εργασιακά και κυρίως σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται παράλληλα να επιτεθεί πολλαπλά και στη ΝΔ. Αναμένεται να την εγκαλέσει για επιθυμία να μην κλείσει η αξιολόγηση, προκειμένου να υπηρετηθούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί, ενώ εκ νέου θα καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί στα εργασιακά-θέμα που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως «στριμώχνει» τη ΝΔ. Ακόμα, δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο τέταρτου Μνημονίου, λέγοντας πως αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ. Παράλληλα, θα εγκαλέσει τη ΝΔ για καταστροφολογία και θα τονίσει πως οι δυσοίωνες προβλέψεις θα διαψευσθούν.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν, άλλωστε, και την Παρασκευή, σχεδόν…εν χορώ, πως δεν προγραμματίζονται εκλογές και άρα οι παροχές που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας δεν είχαν προεκλογικό αέρα, ενώ ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παραβρεθούν στο συνέδριο της Die Linke στο Βερολίνο στις 16 Δεκεμβρίου, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί και ορισμένες επαφές με ομόσταβλούς του της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη ενόψει
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμένει με νέα ένταση στο αίτημά του για πολιτική αλλαγή, υπό το φως των ανωτέρω παροχών που εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Στις συσκέψεις της ΝΔ εκτιμούν πως το Μαξίμου δεν έχει στρατηγική, με αρκετούς να βλέπουν και προεκλογική χροιά στις εξαγγελίες Τσίπρα, ενώ άλλοι εκτιμούν πως πρόκειται για «τυράκι» ενόψει των σκληρών μέτρων που επίκεινται, σε περίπτωση που κλείσει η συμφωνία-χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν πως οι παροχές μπορούν να λειτουργήσουν ως εκλογικό αφήγημα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εκούσα άκουσα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Με άλλα λόγια, στη ΝΔ εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός ακολουθεί μια αντιφατική πορεία. Πάντως, το κεντρικό μήνυμα που θα εξάγεται από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα είναι πως «τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα δεν μπορούν να μετατραπούν σε αδιέξοδα για τη χώρα», με δεδομένη και την παρατήρηση πως εκ νέου το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατρέπεται σε θρίλερ με άγνωστη έκβαση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναλάβει το επιχείρημα πως η πρόωρη αναταραχή λόγω των εκλογών κοστίζει λιγότερο από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, ενώ παράλληλα θα στηλιτεύσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για υπεροφορολόγηση, μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων, που στραγγαλίζει την παραγωγική οικονομία. Παράλληλα, θα αναφερθεί και στις παροχές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η κυβέρνηση δίνει ελάχιστα σε σχέση με όσα πήρε από τους συνταξιούχους, με τη ΝΔ να καταγράφει ήδη τη μείωση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επιμείνει και στην ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα της τάξης του 2% από το 2018 και μετά και να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό γιατί δεσμεύει τη χώρα σε μια «αδιέξοδη» πολιτική. «Πήρε το αυτονόητο (σ.σ. τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) και δέχθηκε το αδιανόητο», όπως είπε προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος της ΝΔ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει πως ο στόχος του χαμηλώματος του πήχυ των πλεονασμάτων είναι εφικτός, εφόσον οι δανειστές πειστούν πως υπάρχει μια κυβέρνηση πρόθυμη να προβεί σε πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις-κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορεί, όπως θα επαναλάβει. Πάντως, κατά την πάγια τακτική του κ. Μητσοτάκη, η ομιλία του αναμένεται να περιέχει και ένα σημαντικό σκέλος με θετικό λόγο που θα σχετίζεται με το γαλάζιο αφήγημα για το μέλλον του τόπου και με την έμφαση στις μεταρρυθμιστικές τομές, τις οποίες η κυβέρνηση υπονομεύει, σύμφωνα με τη ΝΔ.
Απορρίπτει τον προϋπολογισμό η ελάσσων η αντιπολίτευση
Να σημειωθεί, πάντως, πως απορριπτική στάση για τον προϋπολογισμό έχουν και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει λόγο για έναν «προϋπολογισμό ύφεσης», ενώ η Φώφη Γεννηματά ετοιμάζεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στον κ. Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωθυπουργό που παραπαίει», ενώ εκτιμά πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα. Το Ποτάμι επίσης καταψηφίζει, με τα στελέχη του και τον Σταύρο Θεοδωράκη να επικρίνουν τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη Σεβαστουπόλεως να βλέπει μπροστά νέα, σκληρά μέτρα, αλλά και δέσμευση της χώρας για πολλά χρόνια σε πλεόνασμα 3,5%. «Ο προϋπολογισμός πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων, έχει σημειώνει ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Αμυράς, ενώ ενδεικτική ήταν και η εκδήλωση του κόμματος υπό τον τίτλο «Πού πάνε τα λεφτά;», αναφορικά με τις «τρύπες» του προϋπολογισμού και τη χρηματοδότηση χρόνιων παθογενειών του κράτος. Η Ένωση Κεντρώων με τη σειρά της εκτιμά πως η χώρα δεσμεύεται σε σκληρή λιτότητα άγνωστης διάρκειας και ο προϋπολογισμός δεν διαπνέεται από μεταρρυθμιστικό πνεύμα, όπως σημείωσε ο Μάριος Γεωργιάδης στη Βουλή και αναμένεται να επαναλάβει και ο Βασίλης Λεβέντης. Τέλος, αρνητική στάση επί της αρχής για τον προϋπολογισμό έχουν εκφράσει τόσο το ΚΚΕ όσο και η Χρυσή Αυγή.