Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη περνάει υπαρξιακή κρίση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη περνάει υπαρξιακή κρίση

«Η Ευρώπη περνάει μια υπαρξιακή κρίση». Αυτό τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματος σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα των Ευρωβουλευτών που συμμετείχαν σε αυτή, ενώ ένα ακόμη σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στην «πρώτη ταχύτητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μήνυμα που έστειλε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Protagon ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις υπέκυψαν στην πίεση των λαϊκιστών που αμφισβητούν την δημιουργία της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μέσω της «Λευκής Βίβλου» και το ζητούμενο είναι η «φυγή προς τα εμπρός» για τη διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης «με όσους το επιθυμούν». Ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού για το οποίο όπως είπε το ζητούμενο ήταν η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην οποία όμως το «βαθύ κράτος ανθίσταται». Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».


Στην ανάγκη περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέροντας μάλιστα ότι «βλέπουμε το τέρας του φασισμού και του εθνικισμού να σηκώνει και πάλι κεφάλι στην Ευρώπη». Μιλώντας στην εκδήλωση που συντόνιζε ο Εκδότης-Διευθυντής του Protagon Χρήστος Μεμής, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι το μέλλον βρίσκεται στο τρίτο από τα πέντε σενάρια της «Λευκής Βίβλου». Δηλαδή στο σενάριο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε θέματα όπως η ασφάλεια και η άμυνα. Τόνισε, δε, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης που είναι και σήμερα θεσμικά και να μην αναζητεί την «έξοδο κινδύνου».

Με βάση το παγκόσμιο γίγνεσθαι και τις δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις «είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε μαζί (σ.σ. στην Ευρώπη)», δήλωσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, κατά την δική της παρέμβαση. Τόνισε και η ίδια ότι πρέπει να παραμείνουμε στην «πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης» και εντόπισε τρεις τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρχει ενισχυμένη συνεργασία με τα κράτη-μέλη που τα επιθυμούν: Πρώτον στο τομέα της άμυνας, δεύτερον στον τομέα της οικονομίας όπου μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ενοποίηση με ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τρίτον στην στήριξη και τα κονδύλια συνοχής της ΕΕ. Η κυρία Σπυράκη δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «ευρώ μέσα στο ευρώ» στο μέλλον.

Ο Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε στις απανωτές κρίσεις που έχουν πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο σενάριο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων είναι το να συμμετέχουν στην πρώτη ταχύτητα μόνο οι τέσσερις πιο ισχυρές χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη εγκλωβίστηκε στην λογική του «ελάχιστου κοινού παρονομαστή» με αποτέλεσμα αντί να προχωρήσει μια «φυγή προς τα εμπρός» να κρατήσει μια ηττοπαθής στάση. Ο κ. Ανδρουλάκης προειδοποίησε, ακόμη, πως υπάρχουν συμφέροντα που μπορούν να σπρώξουν την Ελλάδα στο περιθώριο και την δραχμή.

«Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι επιλογή είναι αναγκαιότητα», τόνισε ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ μείνει όπως είναι τότε «θα βουλιάξουμε όλοι μαζί». Ο κ. Κύρκος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως αυτό της κοινής πολιτικής ασφαλείας που δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο υπάρχουν διαφορετικές εθνικές υπηρεσίες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. «Όταν έχουμε στην Ευρώπη 200 εταιρείες κοινής τηλεφωνίας και στις ΗΠΑ τρεις με τέσσερις πως θα δημιουργηθεί η κοινή πολιτική ασφαλείας;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να δεχθούν να παραχωρήσουν αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider