Αν κάποιοι είχαν αμφιβολίες για το αν το ΔΝΤ έχει θέσει στο παρασκήνιο των συζητήσεων για την αξιολόγηση ζήτημα για δέσμευση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα τηρήσει τα μέτρα για μετά το 2019, ήρθε το απόγευμα της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις ήρε, μιας και έθεσε επί τάπητος την ανάγκη για έναν μηχανισμό δέσμευσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος συνολικά, χωρίς βεβαίως να θέτει επισήμως ζήτημα ψήφισης των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τα καμπανάκια χτύπησαν από νωρίς το μεσημέρι, αμέσως μόλις είπε όσα είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και εντάθηκαν μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, αν και η αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν ακαριαία, με κυβερνητικές πηγές να εξηγούν πως δεν τίθεται θέμα ψήφισης μέτρων με 180 ψήφους στη Βουλή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να απαντήσει σε σχετικά σενάρια: ήταν πριν από λίγους μήνες, όταν η κυβέρνηση απαντούσε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Το Βήμα, το οποίο αναφερόταν σε στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει είτε τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε να αποσείσει από πάνω της την ευθύνη της καταψήφισης μέτρων. Τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ξεκαθαρίσει με σαφήνεια πως θέμα 180 ψήφων δεν τίθεται και πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής.
Αυτό επαναλαμβάνει η κυβέρνηση και τώρα, επιτιθέμενη παράλληλα στη ΝΔ, η οποία με δική της αντίδραση έσπευσε να υπονοήσει πως ο πραγματικός εμπνευστής του σεναρίου για δέσμευση και της αντιπολίτευσης δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε «τόσα και άλλα τόσα» για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές», σημείωναν το βράδυ κυβερνητικές πηγές. «Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές. Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός», προσέθεταν οι ίδιες πηγές, με την αναφορά στο Σύνταγμα να έχει ιδιαίτερο νόημα, μιας και αντανακλά τον εκνευρισμό του Μεγάρου Μαξίμου από τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κατά το κυβερνητικό επιτελείο, έρχονται σε αντίστιξη με το Σύνταγμα της χώρας, «η οποία έχει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Βέβαια, πλην της επίθεσης στον κ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται και για την ουσία των σεναρίων που διακινούνται. Έτσι, ο πραγματικός στόχος είναι η αποκωδικοποίηση των προθέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με «χειρουργικό» τρόπο, αγνόησε τη διάψευση του ΔΝΤ και συντάχθηκε με το πνεύμα των όσων είπε ο Μισέλ Σαπέν πως απεργάζεται το Ταμείο. Κάπως έτσι, στην κυβέρνηση παραμένουν μεν προσηλωμένοι στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με τους υπουργούς που βρίσκονται στις Βρυξέλλες να έχουν εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο για συγκλίσεις με τους θεσμούς, πλην όμως στο περιβάλλον του πρωθυπουργού διερωτώνται αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις του κ. Σόιμπλε, από τη στιγμή που γνωρίζει πως 180 ψήφοι δεν υφίστανται, λόγω της άρνησης της ΝΔ να στηρίξει τα μέτρα. Με απλά λόγια, ορισμένοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με περίσκεψη, γιατί εκτιμούν πως είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να προκαλέσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, επισήμως από την κυβέρνηση τονίζουν πως ζήτημα 180 ψήφων δεν τίθεται, ενώ παράλληλα επιμένουν πως το θρίλερ της αξιολόγησης θα έχει αίσιο τέλος, ακόμα και με μια δύσκολα διαχειρίσιμη συμφωνία. Βέβαια, ουσιαστικό αποτέλεσμα από την πρώτη μέρα επαφών με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, χθες, δεν παρήχθη, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως μπορεί έως την Πέμπτη να έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σε ό,τι αφορά τη γεφύρωση διαφορών με τους θεσμούς.