Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου ανοίγουν τον ασκό του ανασχηματισμού

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου ανοίγουν τον ασκό του ανασχηματισμού

Η απόφαση, επί της ουσίας, του πρωθυπουργικού γραφείου να οδηγήσει εκτός κυβερνητικού σχήματος την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και η παραίτηση εν συνεχεία του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου αναμένεται να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για τον «στοχευμένο ανασχηματισμό» που αναμενόταν με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πλην όμως, λόγω και των εξελίξεων στο Σκοπιανό, αλλά και για άλλους παράγοντες, πήρε παράταση για ύστερο σημείο.

Η αλήθεια είναι πως, από χθες, το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε από νωρίς σε δύσκολη θέση, καθώς το πόθεν έσχες και η περιουσιακή κατάσταση της κ. Αντωνοπούλου δεν δικαιολογούσαν την αίτησή της να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις και για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς όσον αφορά την επιδότηση ενοικίου. Βέβαια, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως το νομοθετικό πλαίσιο ισχύει από το 1994, ενώ το καλοκαίρι του 2015, επί υπουργίας Δημήτρη Μάρδα, επεκτάθηκε και για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, με τη διάταξη να ψηφίζεται κατά πλειοψηφία στη Βουλή μαζί με το τρίτο Μνημόνιο.

Όπως και να έχει, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παραμονής της κ. Αντωνοπούλου στο υπουργικό σχήμα, λόγω και της διάσπαρτης δυσαρέσκειας σε σειρά στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, αν η κ. Αντωνοπούλου παρέμενε κανονικά στη θέση της, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το αφήγημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» θα θόλωνε, ενώ με την αντίδραση του κ. Τσίπρα, κατά την ίδια εκτίμηση, επιβεβαιώθηκε ότι τα ρεφλέξ του Μαξίμου σε ηθικά ζητήματα είναι άμεσα.

Πέραν της απομάκρυνσης και όχι παραίτησης της κ. Αντωνοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα, πάντως, αλλά και της οικειοθελούς αποχώρησης του κ. Παπαδημητρίου από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς και αυτός είχε μπει στο κάδρο της υπόθεσης, αναμένονται τάχιστα αποφάσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό συνεργατών του πρωθυπουργού που του εισηγούνται από χθες στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, η θέση της κ. Αντωνοπούλου δεν είναι σαν αυτή του κ. Ζουράρι που επίσης απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά αντίθετα κομβική σε σχέση με το ευρύτερο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κ. Αντωνοπούλου είχε στο χαρτοφυλάκιό της τις πολιτικές για την ανάσχεση της ανεργίας. Σε αυτή τη σκέψη, προστίθεται πλέον και αδήριτη ανάγκη αντικατάστασης του κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε ένα κομβικό χαρτοφυλάκιο.

Όπως και να έχει, πάντως, ούτως ή άλλως είναι διαπιστωμένη η ανάγκη παρέμβασης σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργικά, ενώ και το γραφείο του πρωθυπουργού έχει καταγράψει αστοχίες, αβελτηρίες και καθυστερήσεις στο ιδιότυπο «βαθμολόγιο» που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τούτων δοθέντων, μετά και την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου, οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό δεν θα αργήσουν, με τον κ. Τσίπρα πάντως να βρίσκεται σήμερα στην Τρίπολη για το εκεί αναπτυξιακό συνέδριο. Άλλωστε, υπάρχουν και άλλοι υπουργοί που κινούνται σε λεπτό πάγο. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τη θητεία του στο υπουργείο, ενώ τις τελευταίες μέρες νοσηλεύτηκε και με υπερκόπωση, μετά από ταξίδι του. Ακόμα, συσσωρευμένη δυσαρέσκεια υπάρχει και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν και η αναφορά του στην υπόθεση Novartis μπορεί να τον διασώσει την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μην δοθεί πάτημα να λέγεται πως «καρατομείται» λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση. Τέλος, περαιωμένη θα πρέπει να θεωρειται η θητεία της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις ή καραμπόλες.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα είναι σαρωτικές, άρα και ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider