Μπρουμίδης (Vodafone): Ανάγκη για τιμαριθμική προσαρμογή, εστίαση στα ψηφιακά έργα και επιτάχυνση επενδύσεων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρουμίδης (Vodafone): Ανάγκη για τιμαριθμική προσαρμογή, εστίαση στα ψηφιακά έργα και επιτάχυνση επενδύσεων
Ανάγκη για αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες και αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων του κλάδου από την νέα ηγεσία του ΥΨΔ. Το αποτύπωμα στα δημόσια ψηφιακά έργα. Τα σχέδια για σταθερή, κινητή και τηλεόραση.

Επενδύσεων συνέχεια ώστε να πιαστούν οι στόχοι ανάπτυξης σταθερών και κινητών δικτύων νωρίτερα, ισχυρό αποτύπωμα στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας - με ψηφιακά έργα που φτάνουν τα 270 εκατ. ευρώ - και ανάγκη τιμαριθμικής προσαρμογής και εστίασης στα χρόνια προβλήματα του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, κ. Χάρης Μπρουμίδης, χθες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο CEO της Vodafone ανέφερε ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, o κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,9%, φτάνοντας στα €398 εκατ. από €376 εκατ. πέρυσι, παρά τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022 και το εξακολουθητικά υψηλό ενεργειακό κόστος. Αντίστοιχα τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2.9%, από €349 εκατ. σε €359 εκατ., η πελατειακή βάση στην κινητή παρέμεινε σταθερή ( 4.251.000 συνδρομητές), με τα συμβόλαια να αυξάνονται κατά 3,21%, ενώ η πελατειακή βάση στη σταθερή έφτασε τους 946.000 συνδρομητές.

Ανάγκη για τιμαριθμική προσαρμογή

Σε αυτό το πλαίσιο σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας οι οποίες, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν την ανάγκη για τιμαριθμική προσαρμογή στις τηλεπικοινωνίες. «Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, δεν είναι εφικτό να προχωρήσουμε σε αυξήσεις λόγω πληθωρισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι το κόστος ανάπτυξης των δικτύων, το οποίο έχει εκτοξευτεί, να επιβαρύνει αποκλειστικά τους παρόχους» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone. Κι αυτό την στιγμή που, όπως είπε, «οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας και ενώ σε άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής, όπως τα τρόφιμα, έχουν υπάρξει σημαντικές αναπροσαρμογές τιμών, πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος κλάδος των τηλεπικοινωνιών, έχει αναγκαστεί να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ενέργειας και το αυξημένο κόστος των υλικών, των πρώτων υλών και των υπηρεσιών τρίτων. Ενδεικτικά και μόνο, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις υποδομές 5G και FTTH, η τιμή μόνο για καλώδια οπτικών ινών αυξήθηκε περίπου κατά 70% πέρυσι. Παρόλα αυτά τα δεδομένα κινητής αποτελούν, ίσως, το μοναδικό αγαθό του οποίου η τιμή υποχωρεί συνεχώς, ανεξαρτήτως της μεταβλητότητας των μακροοικονομικών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων».

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας υπογράμμισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής η οποία ήδη εφαρμόζεται εδώ και μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο). Να θυμίσουμε ότι η τιμαριθμική προσαρμογή στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ και οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν εντός του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, παρότι υπογράμμισε την ανάγκη να ισχύσει η τιμαριθμική προσαρμογή, δεν διευκρίνισε αν η Vodafone θα προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών, αφού ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, κρατώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. «Η αγορά ήταν και θα είναι ανταγωνιστική. Το αν θα προχωρήσει κάποιος πάροχος σε αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού ή σε άλλο ύψος ή και καθόλου εναπόκειται στην εμπορική του πολιτική η οποία διαμορφώνεται και βάσει του ανταγωνισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι διαχρονικές προκλήσεις

Πέρα από την τιμαριθμική προσαρμογή βέβαια, ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος και με διαχρονικές προκλήσεις, τις οποίες η Vodafone θα θέσει υπόψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε επερχόμενη συνάντησή τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο χρόνος των αδειοδοτήσεων, όπως οι αδειοδοτήσεις ηλεκτροδότησης, η απόκτηση των οποίων μπορεί να διαρκέσει έως και εννέα μήνες. «Θα πρέπει να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των αδειοδοτήσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ώστε να προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς αφού οι τηλεπικοινωνίες συνολικά αποτελούν κρίσιμες υποδομές», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει πλέον η χώρα στην αναπροσαρμογή των ορίων ακτινοβολίας, τα οποία είναι από τα αυστηρότερα της Ευρώπης. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, θα πρέπει να υπάρξει και απελευθέρωση συχνοτήτων (6 GHz) για μεγαλύτερη διείσδυση του 5G και παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Τα σχέδια για την συνέχεια

Όσο για τα επόμενα σχέδια της Vodafone αυτά περιλαμβάνουν, βάσει των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της, επενδύσεις στα δίκτυα και την τηλεόραση αλλά και πολλά ψηφιακά έργα.

«Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην συνεπή υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, ύψους €600 εκατ., σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς για την διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων σε κάθε γωνιά της χώρας», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης επισημαίνοντας ότι οι στόχοι ανάπτυξης των δικτύων θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, αν όχι νωρίτερα.

Μέχρι σήμερα η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέρχεται στο 92%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά. Στις οπτικές ίνες, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο, που από φέτος το καλοκαίρι θα προσφέρουν σε συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένη ποιότητα δικτύου κινητής.

Στην περίπτωση της τηλεόρασης, η συνεργασία με το HBO και το Disney+ έχει αποδώσει ήδη καρπούς - η εταιρεία προσέθεσε 20.000 νέες συνδέσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2023 όταν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους οι νέοι συνδρομητές έφταναν μόλις τις 3.000. Για το λόγο αυτό οι εν λόγω συνεργασίες θα συνεχιστούν και για τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο η συνδρομητική βάση να ξεπεράσει τις 200 χιλ συνδέσεις από 180 χιλ. που είναι σήμερα.

Όσο για τα ψηφιακά έργα, η εστίαση της εταιρείας αλλά και το αποτύπωμά της έχει ήδη αυξηθεί αισθητά, έχοντας εξασφαλίσει μέχρι στιγμής έργα ύψους 270 εκατ. ευρώ, στην πλειονότητά τους κοινοπρακτικά, εκ των οποίων περί τα 70- 80 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Εστίαση που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπρουμίδης (Vodafone): Αύξηση 6% στα έσοδα το πεντάμηνο του 2023

Η Vodafone εξετάζει την πώληση της θυγατρικής της στην Ισπανία

Vodafone: 11.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας – Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider