Pantelakis: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Alpha Bank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pantelakis: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Alpha Bank
Σε ακόμη πιο ουσιώδεις και σταθερές βάσεις αρχίζει να στηρίζεται το «ράλι» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπως υποστηρίζει η Pantelakis Securities. Νέες τιμές στόχοι από τη Χρηματιστηριακή. Προτιμά την Alpha Bank.

Σε ακόμη πιο σταθερές και ουσιώδεις βάσεις αρχίζει να στηρίζεται το «ράλι» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπως υποστηρίζει η Pantelakis Securities, σε νέα ανάλυσή της για τις προοπτικές του κλάδου.

Μετά από μια ισχυρή ανοδική κίνηση που ξεπερνά το 70% από τις αρχές του έτους για τις ελληνικές τράπεζες, έναντι 13,63% για τις ευρωπαϊκές, η αγορά προεξοφλεί πλέον τόσο α) μια ταχεία μείωση του κινδύνου και εξυγίανσης του ισολογισμού για τις τράπεζες, όσο και β) μια υψηλή κερδοφορία για φέτος, καθώς τα δανειακά χαρτοφυλάκια κυμαινόμενου επιτοκίου, η συγκεντρωμένη δομή του κλάδου και η έμφαση των τραπεζών σε εμπορικές και όχι επενδυτικές δραστηριότητες διασφαλίζουν ότι αξιοποιούν στο έπακρο την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), στη βάση των υψηλότερων επιτοκίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Pantelakis, αναμένει έναν δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 13,3% κατά μέσο όρο για τον κλάδο, που ξεπερνά τα επίπεδα καθοδήγησης που έχουν οριστεί από τις διοικήσεις των τραπεζών. Μάλιστα, η Χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει υπερβολική την ανησυχία της αγοράς για μια ενδεχόμενη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

«Είναι αλήθεια ότι το μέσο επιτοκιακό περιθώριο (NIM) θα υποχωρήσει στο 2,3% το 2025, από 2,5% το 2023, αλλά θα είναι υψηλότερο από το 1,8% που είχε σημειωθεί το 2022. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν άφθονα περιθώρια ώστε να αντισταθμίσουν τις αντιξοότητες από τη μείωση του περιθωρίου με την αύξηση των δανειοδοτήσεων, που υπολογίζεται σε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) της τάξεως του 6% για τη χρονική περίοδο 2022 - 2025. Επίσης, διαθέτουν χαρτοφυλάκια ομολόγων υψηλών αποδόσεων ενώ έχουν περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των λειτουργικών εξόδων και θα ωφεληθούν και από τις τελευταίες μειώσεις στο κόστος κινδύνου, που αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι τις 60 μονάδες βάσης» όπως αναφέρει ο αναλυτής. Συνολικά, η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι το μέσο επίπεδο ROTE θα παραμείνει αυξημένο στο 11,2% ακόμη και το 2025.

Επίσης, βλέπει περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης του κόστους ιδίων κεφαλαίων, καθώς θα μειώνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς, με τα βιώσιμα επίπεδα ROTE να υποτιμούνται και το κόστος ιδίων κεφαλαίων να υποχωρεί, η Pantelakis βλέπει περιθώρια για μια περαιτέρω ενίσχυση του κλάδο, προτιμώντας την Alpha Bank, καθώς αναμένεται να μειώσει το χάσμα στο σκέλος των αποδόσεων έναντι των υπόλοιπων συστημικών έως το 2025 σε λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα έναντι 2,5 - 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω re - rating.

Επιπλέον, για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνει πως διατηρούν μεγάλες βάσεις καταθέσεων στο σκέλος της λιανικής, κάτι που τις θωρακίζει από τα υψηλότερα beta καταθέσεων. Ειδικότερα για την Εθνική, ο αναλυτής εκτιμά ότι η αγορά παραβλέπει το υψηλό πλεονάζον κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να κατευθυνθεί είτε προς την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών, είτε προς την επέκταση των δανειακών χαρτοφυλακίων - ομολόγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες αποτελούν επιλογές, προσανατολισμένες σε ένα «υγιές» μακροοικονομικό πλαίσιο και στις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων. Επιπλέον, οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στους όγκους δανείων (συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων με το RRF) και στα spreads, στην τιμολόγηση των καταθέσεων, στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, στην έγκριση από τις ρυθμιστικές - εποπτικές αρχές - SSM - της επιστροφής στο «δρόμο» της διανομής μερισμάτων, στα σχέδια αποεπένδυσης του ΤΧΣ καθώς και στην πρόοδο γύρω από την περαιτέρω εξυγίανση σχετικά με διάφορα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία του παρελθόντος.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Pantelakis διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θέτοντας τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 4,65 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 2,15 ευρώ για τη Eurobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «καταλύτες» που θα διευρύνουν το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider