Με το «άγγιμα του Μίδα» παρομοιάζει το ισχυρό «story» ανάπτυξης της Mytilineos η Optima, επισημαίνοντας πως ο τομέας των ΑΠΕ του ομίλου συνεχίζει να εκπλήσσει αλλά ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα...!
Η Χρηματιστηριακή διατηρώντας τη σύσταση «buy» αυξάνει την τιμή στόχο για τη Mytilineos στα 49 ευρώ πλέον, από 47 ευρώ προηγουμένως.
Αναλυτικότερα, μετά από ένα εξαιρετικά δυνατό 2022 και ένα ισχυρότερο 2023, ο όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αξιοποιώντας τα «megatrends» στην ενέργεια, μέσω του asset rotation plan στις ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία διαθέτει pipeline σε ΑΠΕ, 14 GW περίπου, εκ των οποίων τα 6,5 GW αποτελούν ώριμα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία πλαίσιο (Cooperation Framework Agreement - CFA) με τη ΔΕΗ αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, 2 GW, αποτελούμενο από περίπου 90 έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε Ιταλία (503MW), Βουλγαρία (500MW), Κροατία (445MW). ) και Ρουμανίας (516MW), έναντι 2 δισ. ευρώ και σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών ετών.
Με τη συμφωνία αυτή, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική της M Renewables, μέσω της οποίας χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, τη συνεχή ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ, η Mytilineos επιταχύνει την εκτέλεση του προγράμματος asset rotation, επισπεύδοντας την εκτέλεση έργων σε ένα χαρτοφυλάκιο 14 GW περίπου, σε διεθνή βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima, το συμφωνημένο πλαίσιο τιμολόγησης για 1 εκατ. ευρώ ανά MW προσφέρει μεγάλα περιθώρια κέρδους 25% - 30% (με μια συντηρητική υπόθεση για κόστος κατασκευής 0,7 εκατ. ευρώ ανά MW), δημιουργώντας σημαντική αξία (συμφωνία προσαυξημένης αξίας) τα επόμενα τρία χρόνια.
Τα θετικά νέα ωστόσο δε σταματούν εδώ για τον εισηγμένο όμιλο, καθώς το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου απαγόρευσε την παράδοση νέου ρωσικού μετάλλου μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτοξεύοντας της τιμή του αλουμινίου κατά 9,4%, η μεγαλύτερη άνοδος από τότε που ξεκίνησαν τα συμβόλαια, το 1987. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός από τη βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση στις τιμές του αλουμινίου (έναντι της οποίας η Mytilineos είναι σε μεγάλο βαθμό «hedged» για τους επόμενους 18 - 20 μήνες), αυτή η απαγόρευση θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στην προμήθεια αλουμινίου για την Ευρώπη και κατά συνέπεια να αυξήσει το premium. Υπό αυτό το πρίσμα, αν και εντοπίζεται ένας ανοδικός «καταλύτης» για τον τομέα της Μεταλλουργίας της Mytilineos, ωστόσο, η Optima διατηρεί μια πιο συντηρητική στάση, διατηρώντας τις προηγούμενες προβλέψεις της σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες ως προς αυτόν τον τομέα.
Παράλληλα, η Optima, αποτιμά τη Mytilineos μέσω ενός μοντέλου DCF δύο σταδίων (μοντέλο αποτίμησης ταμειακών ροών). Η μετοχή λοιπόν θα πρέπει να διαπραγματεύεται (στόχος για 2024 - 2025) με δείκτη EV/EBITDA στο 7,5x, που αποδίδει ένα «fair value» στα 49,30 ευρώ. Το μοντέλο DCF (το οποίο ενσωματώνει μια σειρά εκτιμήσεων έως το 2027, με «terminal growth», δηλαδή με μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης στο 1% και WACC στο 8%) αποδίδει ένα «fair value» στα 48,7 ευρώ και με την εφαρμογή ενός συντελεστή στάθμισης μεταξύ των δύο παραπάνω στο 50 - 50, προκύπτει η τιμή στόχος των 49 ευρώ.
Επιπλέον, υποστηριζόμενη από την ταχύτερη - από το αναμενόμενο - εκτέλεση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία υπεραντισταθμίζει τις πιο ήπιες δραστηριότητες εμπορίας LNG και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αναλυτών, η Optima αναβαθμίζει ελαφρώς την προηγούμενη εκτίμησή της για EBITDA και τα καθαρά κέρδη κατά 1,2% για 2024 - 2026, αναμένοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) στα EBITDA και τα καθαρά κέρδη για το 2023 - 2026 κατά 11% περίπου. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2024 στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή (από 1,50 ευρώ για τη χρήση του 2023.
Η Χρηματιστηριακή αυξάνει επίσης την εκτίμησή της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες - επενδύσεις κατά 100 εκατ. ευρώ στη βάση της πιο «επιθετική» εκτέλεσης έργων ΑΠΕ διεθνώς, φτάνοντας στα 850 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2024 - 2026. Αναλυτικότερα, για το 2024, αναμένει capex ύψους 880 εκατ. ευρώ και μικρή ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης, καταλήγοντας σε ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 61 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος - δανεισμό του ομίλου να διαμορφώνεται στα 2,05 δισ. ευρώ (καθαρός χρέος - δανεισμός προς EBITDA στο 1,8x), περίπου 150 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Για το 2025 - 2026, λόγω της ισχυρότερης λειτουργικής κερδοφορίας που αναμένεται, της χαμηλότερης έντασης στις κεφαλαιουχικές δαπάνες - επενδύσεις και της ομαλοποίησης στο κεφάλαιο κίνησης, η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών αναμένεται να ενισχυθεί στα 290 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο, με το καθαρό χρέος να κυμαίνεται γύρω στα 2 - 2,2 δισ. ευρώ (ή 1,7x τα εκτιμώμενα EBITDA).