Απόβλητα: ΤΕΡΝΑ vs ΗΛΕΚΤΩΡ – Μεσόγειος για τη μονάδα 242 εκατ. ευρώ στην Κ. Μακεδονία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόβλητα: ΤΕΡΝΑ vs ΗΛΕΚΤΩΡ – Μεσόγειος για τη μονάδα 242 εκατ. ευρώ στην Κ. Μακεδονία
Προηγείται το σχήμα της ΤΕΡΝΑ στην τεχνική βαθμολόγηση, αναμονή για το άνοιγμα οικονομικών προσφορών. Αποκλείστηκαν Intrakat - Watt. Ποιο είναι το project Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε «μάχη» ανάμεσα στις κοινοπραξίες «ΗΛΕΚΤΩΡ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και «ΤΕΡΝΑ - ΗΛΙΟΧΩΡΑ» εξελίσσεται η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση μιας μεγάλης μονάδας αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ), που είναι το υψηλότερο από αυτά που «βγήκαν» προς δημοπράτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιφέρεια, με τους ρυθμούς, βέβαια, προώθησης των διαδικασιών να είναι σχετικά αργοί, όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλούς διαγωνισμούς, ιδίως κατασκευής μονάδων αποβλήτων. Στη διαδικασία συμμετείχε, πάντως, και τρίτος διεκδικητής, το σχήμα «Intrakat – Watt». Ωστόσο, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των υποφακέλων των τεχνικών προσφορών - μελετών των διαγωνιζομένων, επικυρώθηκε η απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού ότι η εν λόγω κοινοπραξία μένει εκτός συνέχειας και βαθμολόγησης καθώς υπήρχαν κάποιες ελλείψεις στον φάκελο που υπέβαλε.

Πλέον, στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας του διαγωνισμού και την αποσφράγιση του υποφακέλου της «Οικονομικής Προσφοράς» προχωρούν οι διαγωνιζόμενοι «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Π.Ε. ΘΕΣ/ΚΗΣ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» (50% - 50%, leader η εταιρεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΗΛΙΟΧΩΡΑ A.E.», με την δεύτερη κοινοπραξία να προηγείται ελαφρά της πρώτης στην «τεχνική βαθμολόγηση» (92,5 πόντους οι ΗΛΕΚΤΩΡ – Μεσόγειος και 95,75 βαθμούς το σχήμα της ΤΕΡΝΑ).

Ποια είναι η μονάδα

Όπως και άλλες φορές έχει αναφέρει το insider.gr, και σε αυτόν τον διαγωνισμό, που γίνεται με δημόσιο μοντέλο και όχι μέσω ΣΔΙΤ, είχαμε παρατάσεις διαδικασιών, αιτήματα για χορήγηση πρόσθετου χρόνου κ.λπ.. Βάσει της παλιότερης προκήρυξης, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων:

  • 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο),
  • 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Η συνολική έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 816 στρέμματα (περίπου 805 αδειοδοτημένα και περίπου 11 επέκταση). Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Κατά παλιότερες πληροφορίες η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Επισημαίνεται ότι η κατασκευή και λειτουργία μίας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, όπως είναι αυτή του Ανατολικού Τομέα, θα έχει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα:

  • Θα μειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα μειώσει δραστικά την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
  • Θα ικανοποιήσει τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) αντί για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), οι οποίοι χώροι για να λειτουργήσουν απαιτείται η προηγούμενη επεξεργασία των απορριμμάτων έτσι ώστε να ανακτηθούν από αυτά χρήσιμα υλικά και ενέργεια και να οδηγηθούν για τελική διάθεση μόνο τα υπολείμματα των διεργασιών.
  • Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιο στενή συνεργασία Alpha και Unicredit – Τα νέα για το γήπεδο του ΠΑΟ – Το τίμημα για το Πόρτο Καρράς

Lamda Development – Ελληνικό: «Σπάνε τα ταμεία» οι εισπράξεις από ακίνητα – Ρεκόρ στα Malls, πώς προχωρούν οι υποδομές 

Έρχεται ο διαγωνισμός – «ακτινογραφία» για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider