BlackRock: Η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτεί 4 τρισ. ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: Η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτεί 4 τρισ. ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια
Η BlackRock, εκτιμά ότι για την υλοποίηση της παγκόσμιας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, θα απαιτούνται δαπάνες 4 τρισ. δολαρίων ετησίως, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η BlackRock, εκτιμά ότι για την υλοποίηση της παγκόσμιας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, θα απαιτούνται δαπάνες 4 τρισ. δολαρίων ετησίως, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Υπό αυτό το πρίσμα, καλεί σε περισσότερες συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, κυρίως στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Την εν λόγω πρόβλεψη ανέδειξε στην τελευταία έκθεση με τίτλο «Investment Institute Transition Scenario», όπου αναλύεται το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις πιθανές επιπτώσεις της στα χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τον Michael Dennis, επικεφαλής της APAC Alternatives Strategy & Capital Markets της BlackRock, η εκτίμηση των 4 τρισ. δολαρίων προκύπτει από τον διπλασιασμό της προηγούμενης για 2 τρισ. και προϋποθέτει την αύξηση τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων κεφαλαίων.

«Η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού βρίσκεται στο επίκεντρο των ευκαιριών για ενεργειακές επενδύσεις και αυτό το βλέπουμε σε πολλούς τομείς, στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις ήδη ανεπτυγμένες αγορές», ανέφερε στην ετήσια Ecosperity Week της Σιγκαπούρης.

Τη περασμένη χρονιά επενδύθηκαν 1,8 τρισ. δολάρια σε προγράμματα και δράσεις που σχετίζονταν με την ενεργειακή μετάβαση, όταν πριν 20 χρόνια το ποσό βρισκόταν στα 33 δισ. δολάρια. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock, έχουν δαπανηθεί για αυτό το σκοπό 19 τρισ. δολάρια.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης και τα κεφάλαια που επενδύονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ακόμη ο Dennis, που είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές δραστηριότητες της BlackRock στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, hedge funds και ιδιωτικών μετοχών.

Ενώ πρόσθεσε ότι «παρ΄ ότι ο όγκος των επενδύσεων έχει αυξηθεί, υπάρχει ένα κενό 18 τρισ. που πρέπει να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μέχρι το 2030».

Το κεφαλαιακό κενό υπάρχει σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου: από επενδύσεις χαμηλού ρίσκου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, μέχρι σε επενδύσεις με μεγαλύτερο κίνδυνο , όπως τα επιχειρηματικά και ιδιωτικά κεφάλαια τελευταίου σταδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεφάλαια για να καλυφθούν τα εν λόγω κενά είναι διαθέσιμα.

Σε έρευνα της BlackRock ανάμεσα σε 200 θεσμικούς επενδυτές το 2023, το 56% σχεδίαζε να αυξήσει τα κονδύλια για την ενεργειακή μετάβαση μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, ενώ το 46% δήλωσε ότι η δρομολόγηση της μετάβασης ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους σε βάθος τριετίας.

Ωστόσο, η υλοποίηση των επενδύσεων στις ιδιωτικές και δημόσιες αγορές απαιτεί «ευθυγράμμιση μεταξύ κυβερνητικής δράσης, εταιρειών και συνεργασιών με τις επιμέρους κοινότητες» σχολίασε ο Dennis.

Η BlackRock αναδεικνύει την μεικτή χρηματοδότηση ως βασικό μοχλό για την κινητοποίηση των επενδύσεων. Κατά τον ΟΟΣΑ η μεικτή χρηματοδότηση ορίζεται ως η στρατηγική χρήση αναπτυξιακών κεφαλαίων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Άλλοι παράγοντες που προαπαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων πράσινης οικονομίας, περιλαμβάνουν την ανάδειξη ταλέντων σε διάφορους τομείς του οικοσυστήματος και την αλλαγή των πλαισίων κινδύνου που σχετίζονται με επενδύσεις σε πράσινα έργα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Consulting: Άλμα 39% στα EBITDA το 2023

Lamda για Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Wall Street: Με το «δεξί» στην εβδομάδα των τεχνολογικών αποτελεσμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider