Ambrosia Capital: Τα μερίσματα «ξεκλειδώνουν» ένα περαιτέρω re - rating για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ambrosia Capital: Τα μερίσματα «ξεκλειδώνουν» ένα περαιτέρω re - rating για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους
Τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί στο ακέραιο η Ambrosia Capital, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, ενώ οι χρηματικές διανομές έρχονται να ξεκλειδώσουν ένα περαιτέρω re - rating για τις ίδιες.

Τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί στο ακέραιο η Ambrosia Capital, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, ενώ οι χρηματικές διανομές έρχονται να «ξεκλειδώσουν» ένα περαιτέρω re - rating για τις ίδιες.

Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy», αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές στόχους στα 2,15 ευρώ για την Alpha Bank από 1,90 ευρώ προηγουμένως, στα 2,70 ευρώ για τη Eurobank από 2,05 ευρώ, στα 10,10 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 7,95 ευρώ και στα 5,30 ευρώ από 3,95 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, αφού ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ένα ισχυρό ράλι το 2023 και μια άνοδο της τάξεως του 20% περίπου στο πρώτο δίμηνο, πρόσφατα υποαπέδωσε έναντι των ομοτίμων ευρωπαϊκών περιφερειακών τραπεζών αλλά και ευρύτερα του ευρωπαϊκού κλάδου, καθώς επικράτησε ένα «θόρυβος» γύρω από την επιβολή τυχόν περιορισμών - ορίων στις διανομές μερισμάτων από τον SSM.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να επωφελούνται από το σχετικά φιλικό προς τις αγορές νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και από τις ελπίδες για ανάκαμψη των διάφορων δραστηριοτήτων στις αγορές. «Ωστόσο, αναμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες να επανέλθουν στην πορεία του re - rating καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά», αναφέρει η Ambrosia Capital.

Επιπλέον, ο οίκος επισημαίνει πως η έναρξη της διανομής μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008, αναμένεται να υποστηρίξει τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και στέκεται στα ακόλουθα βασικά σημεία:

1) Ο δείκτης ROTE αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα του 12% το 2026, το οποίο υποστηρίζει το διαρκές re - rating,

2) Οι επιδόσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές παρά τα χαμηλότερα επιτόκια,

3) Οι διανομές μερισμάτων είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν φέτος και να άρουν τυχόν εναπομείνασες ανησυχίες για την ποιότητα των κεφαλαίων.

Καθώς στο επίκεντρο επανέρχονται οι διανομές μερισμάτων, η Ambrosia Capital φαίνεται να προτιμά τη Eurobank και την Εθνική, χάρη στο ισχυρό προφίλ ROTE και τα άφθονα επίπεδα ρευστότητα και κεφαλαίων που διαθέτουν, τα οποία αναμένεται να υποστηρίξουν σχετικά υψηλότερους δείκτες διανομής επί των κερδών τα επόμενα δύο έως τρία έτη. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με δείκτη P/TBV για το 2025 στο 0,68x με δείκτη ROTE για το 2026 στο 12,5% έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων του consensus για τις ιταλικές τράπεζες στο 0,74x - 11,1% και για τις ισπανικές στο 0,91x - 12,4%.

Ο αναλυτής του οίκου εκτιμά ο δείκτης ROTE θα κινηθεί προς το 12,5% το 2026, κάτι που θα υποστηρίξει το re - rating στις ελληνικές τράπεζες, ειδικά υπό το πρίσμα της σημαντικής βελτίωσης των κεφαλαιακών επιπέδων (ο δείκτης CET1 FL θα φτάσει στο 17,5% μέχρι τα τέλη του 2026 έναντι 15,8% που ήταν στα τέλη του 2023) και των μετρήσεων της ποιότητας ενεργητικού, με τους δείκτες NPE να αναμένεται να μειωθούν στο 3,3% το 2026 από 4,1% το 2023, ενώ τα επίπεδα κάλυψης αναμένεται να βελτιώθουν στο 86% το 2026 έναντι 68% το 2023.

Παράλληλα, η Ambrosia διατηρεί τη θετική της οπτική για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους. Όπως επισημαίνει, η ισχυρή ρευστότητα με συνεχή αύξηση των καταθέσεων, η επάνοδος της πιστωτικής επέκτασης, τα διάφορα δομικά hedging που υιοθετούν οι τράπεζες στη βάση των επικείμενων μειώσεων των επιτοκώιν και τα έσοδα από τίτλους σταθερού επιτοκίου αναμένεται να διαμορφώσουν ένα ανθεκτικό πλαίσιο για τα καθαρά έσοδα από τόκους, με υποχώρηση CAGR (μέσος ετήσιος ρυθμός) μόλις κατά 2% το 2023 - 2026, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια, με Euribor (τριμήνου) στο 2,5% για 2026 (στο 3,5% στα τέλη του 2024 - 2,85% στα τέλη του 2025), το οποίο έχει ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις του οίκου.

Ambrosia

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι δείκτες διανομής μερισμάτων θα αυξηθούν προς τα επίπεδα ομοτίμων ευρωπαϊκών τραπεζών, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των μερισματικών αποδόσεων, οι οποίες από το 3,5% - που εκτιμάται πως διαμορφωθούν φέτος (από τη χρήση του 2023) - θα φτάσουν στο 9,5% κατά μέσο όρο το 2026. «Κατά την άποψή μας, η έναρξη των χρηματικών διαομών όχι μόνο θα αυξήσει την επενδυτική βάση για τις τράπεζες με την ένταξη income funds, αλλά θα αποτελέσει επισφράγιση της ποιότητας κεφαλαίου και ως εκ τούτου, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της επενδυτικής βάσης», αναφέρει η Ambrosia.

Ambrosia

- Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2024 στο 0,55x και στο 0,52x για το 2025, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 10,4% και στο 9,9% για τα δύο έτη (προσαρμοσμένα σε AT1).

- Από την άλλη, η Eurobank διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2024 στο 0,83x και στο 0,76x για το 2025, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 16,3% και στο 13,9% για τα δύο έτη.

- Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2024 στο 0,88x και στο 0,81x για το 2025, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 17,8% και στο 15,4% για τα δύο έτη.

- Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ambrosia Capital, διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2024 στο 0,68x και στο 0,62x για το 2025, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 15,1% και στο 12,6% για τα δύο έτη (προσαρμοσμένα σε AT1).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Γιατί βλέπει νέο ράλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider