Κομισιόν: Στο στόχαστρο η Shein - Ζητά αυστηρότερους όρους για ανηλίκους, προστασία συναλλαγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Στο στόχαστρο η Shein - Ζητά αυστηρότερους όρους για ανηλίκους, προστασία συναλλαγών
Shein
H ΕΕ «xτυπά» με νέους ψηφιακούς κανόνες την Shein, καθώς η Κομισιόν χαρακτήρισε επίσημα τον κινεζικό γίγαντα ως «πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα (VLOP)» στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

H ΕΕ «xτυπά» με νέους ψηφιακούς κανόνες την Shein, καθώς η Κομισιόν χαρακτήρισε επίσημα τον κινεζικό γίγαντα ως «πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα (VLOP)» στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Η Shein είναι ένας διαδικτυακός έμπορος λιανικής πώλησης με κατά μέσο όρο πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εν λόγω αριθμός χρήστη, τον οποίο η Shein έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή, υπερβαίνει το κατώτατο όριο της DSA για τον χαρακτηρισμό του ως VLOP.

«Μετά τον σημερινό χαρακτηρισμό του ως VLOP, το Shein θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίησή της (δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου του 2024), όπως η υποχρέωση θέσπισης ειδικών μέτρων για την ενδυνάμωση και την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, και να αξιολογεί και να μετριάζει δεόντως τυχόν συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υπηρεσίες τους» τονίζει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, οι πρόσθετες αυτές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν:

  • Πιο επιμελής παρακολούθηση των παράνομων προϊόντων:
  1. Η Shein πρέπει να αναλύσει επιμελώς τους ειδικούς συστημικούς κινδύνους όσον αφορά τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και προϊόντων και από τον σχεδιασμό ή τη λειτουργία της υπηρεσίας της και των συναφών συστημάτων της. Οι εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή 4 μήνες μετά την κοινοποίηση του επίσημου χαρακτηρισμού και στη συνέχεια ένα έτος.
  2. Το Shein πρέπει να θεσπίσει μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων, όπως η καταχώριση και η πώληση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, μη ασφαλών προϊόντων και ειδών που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν την προσαρμογή των όρων υπηρεσίας, την ενίσχυση του σχεδιασμού της διεπαφής χρήστη για την καλύτερη αναφορά και τον εντοπισμό ύποπτων καταχωρίσεων, τη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου για την ταχεία αφαίρεση παράνομων ειδών και τη βελτίωση των αλγορίθμων της για την πρόληψη της προώθησης και πώλησης απαγορευμένων αγαθών.
  3. Το Shein πρέπει να ενισχύσει τις εσωτερικές του διαδικασίες, τους πόρους, τις δοκιμές, την τεκμηρίωση και την εποπτεία οποιασδήποτε από τις δραστηριότητες που συνδέονται με τον εντοπισμό συστημικών κινδύνων.
  • Ενισχυμένα μέτρα προστασίας των καταναλωτών:
  1. Οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου του Shein πρέπει να αξιολογούν συγκεκριμένα τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, με έμφαση στη σωματική και ψυχική ευεξία των ανήλικων χρηστών.
  2. Το Shein οφείλει να διαρθρώνει την πλατφόρμα του, συμπεριλαμβανομένων των διεπαφών χρήστη, των αλγορίθμων συστάσεων και των όρων υπηρεσίας, για τον μετριασμό και την πρόληψη των κινδύνων για την ασφάλεια και την ευημερία των καταναλωτών. Πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την αγορά μη ασφαλών ή παράνομων αγαθών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της πώλησης και της διανομής προϊόντων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τους ανηλίκους. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση άρτιων συστημάτων διασφάλισης της ηλικίας για τον περιορισμό της αγοράς ειδών περιορισμένης ηλικίας.
  • Μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία:
  1. Το Shein πρέπει να διασφαλίζει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου και η συμμόρφωσή του με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες υπόκεινται σε εξωτερικό και ανεξάρτητο έλεγχο κάθε χρόνο.
  2. Το Shein πρέπει να δημοσιεύει αποθετήρια όλων των διαφημίσεων που εξυπηρετούνται στη διεπαφή του.
  3. Το Shein θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σε ερευνητές, μεταξύ άλλων σε διαπιστευμένους ερευνητές που ορίζονται από συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών.
  4. Το Shein πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης εκθέσεων διαφάνειας σχετικά με τις αποφάσεις ελέγχου περιεχομένου και τη διαχείριση κινδύνου κάθε έξι μήνες, επιπλέον των εκθέσεων σχετικά με τους συστημικούς κινδύνους και τα αποτελέσματα των ελέγχων μία φορά ετησίως.
  5. Η Shein πρέπει να διορίζει υπηρεσία συμμόρφωσης και να υπόκειται σε εξωτερικό ανεξάρτητο έλεγχο κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Ενισχύει την παραγωγή τεχνολογίας «Net-Zero» στην Ευρώπη

«Ανησυχητικά» ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider