Εταιρείες Διαχείρισης: Κέρδη 157 εκατ. ευρώ το 2023, δάνεια αξίας 88 δισ. στο χαρτοφυλάκιό τους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εταιρείες Διαχείρισης: Κέρδη 157 εκατ. ευρώ το 2023, δάνεια αξίας 88 δισ. στο χαρτοφυλάκιό τους
Κέρδη 157 εκατ. ευρώ είχαν το 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις, ενώ το σύνολο των αμοιβών προσωπικού και των διοικητικών εξόδων τους αποτέλεσε το 47% του κύκλου εργασιών τους.

Κέρδη 157 εκατ. ευρώ είχαν το 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις, ενώ το σύνολο των αμοιβών προσωπικού και των διοικητικών εξόδων τους αποτέλεσε το 47% του κύκλου εργασιών τους. Το συνολικό ενεργητικό των ΕΔΑΔΠ ανήλθε σε 1,28 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και των υποχρεώσεων τους, περιλαμβανομένων των προβλέψεων, ανήλθαν σε 754,2 εκατ. ευρώ και 528,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, το 2023 η συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων ανήλθε σε 88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 79% αφορά ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό funds και το υπόλοιπο 21% ανοιγμάτων που διαχειρίζονται για λογαριασμό τραπεζών. Κατά πλειονότητα τα ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (funds) έχουν ανατεθεί σε αυτές την τελευταία τριετία στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ). Το σύνολο των υπό διαχείριση ανοιγμάτων το τέλος του 2023 εξακολουθούσε να αφορά κυρίως ΜΕΑ (σε ποσοστό 84%) και σε μικρότερο ποσοστό (16%) εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Τον Δεκέμβριο 2023 η συνολική αξία των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό των funds ανήλθε σε 69,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω χαρτοφυλακίου αφορά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης (45,6%), ενώ ακολουθεί το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης (31,9%) και, τέλος, το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης (22,5%). Τα υπό διαχείριση ανοίγματα για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις είναι χαμηλής ποιότητας, με το 91% αυτών να αφορά ΜΕΑ. Από τα υπό διαχείριση ΜΕΑ, η πλειονότητα είναι καταγγελμένα ανοίγματα (74,5%), ενώ το 18,8% αφορά ανοίγματα σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και το 6,7% ανοίγματα ταξινομημένα ως αβέβαιης είσπραξης.

Η συνολική αξία των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθε σε 18,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 και 57% εξ αυτών αφορούσαν ΜΕΑ.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό τραπεζών αφορά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης (46%), ενώ ακολουθούν το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης (30%) και το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο των ολίγων - Οι μακρινές ΗΠΑ - Το placement και το... παρελθόν

«Αναιμία» στη στεγαστική πίστη - Έπεσε σε €68,7 χιλ. το μέσο δάνειο, σταθερό επιτόκιο άνω της 10ετίας για το 55% των δανειοληπτών 

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider