Τράπεζες: Αυξήσεις επιτοκίων στα δάνεια προς επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αυξήσεις επιτοκίων στα δάνεια προς επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Η έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη που βάζουν φρένο στις προσδοκίες για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, αποτυπώνονται στα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις που ανακοίνωσαν ΤτΕ και ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν και τα επιτόκια δανεισμού των νοικοκυριών, μείωσαν όμως το κυμαινόμενο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια. 

Υψηλό συντηρείται το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, καθώς παρά την αναμενόμενη έναρξη της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον μήνα Μάρτιο, με την αυξητική τάση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια να διαπιστώνεται και στα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΚΤ για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη που βάζουν φρένο στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ με εντεινόμενο βηματισμό. Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, η πρώτη μείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη αναμένεται τον Ιούνιο και είναι πιθανό να υπάρξει μία ακόμη τον Ιούλιο. Όμως, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης καθιστούν πλέον πιθανότερες τρεις μειώσεις επιτοκίων αντί για τέσσερις, μέσα στο 2024.

Η άνοδος των επιτοκίων τον μήνα Μάρτιο επεκτάθηκε στην Ελλάδα και στα νέα δάνεια προς νοικοκυριά, με εξαίρεση τα στεγαστικά, όπου το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε, απέχοντας ελάχιστα από τα επίπεδα της Ευρωζώνης. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα επιτόκια για νέα δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασαν συνολικά μείωση. Η διαφοροποίηση και η σημαντική ψαλίδα που παραμένει στο κόστος δανεισμού των νοικοκυριών μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας αποτυπώνει τη διαφορετική κουλτούρα δανεισμού των νοικοκυριών, αλλά και τα κατάλοιπα του υπερδανεισμού και των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, η διαφορά επιτοκίων φτάνει τις 4 ποσοστιαίες μονάδες σε απλά καταναλωτικά δάνεια (με συγκεκριμένη διάρκεια), με τις ελληνικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων κατά 155 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το κόστος των νέων δανείων που έδωσαν οι ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο:

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 14 μ.β., στο 15,18%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 155 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,82%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 47 μ.β., στο 5,01%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια όπως και των επαγγελματικών δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, στο 6,74% και 7,69%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 31 μ.β., στο 6,22%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25 μ.β., στο 6,10%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 23 μ.β., στο 5,41%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 20 μ.β., στο 6,00%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 36 μ.β., στο 6,24%.

Το κόστος των νέων δανείων στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον μήνα Μάρτιο δείχνουν ότι:

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 5,18% και μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,80% για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας.

Το επιτόκιο για νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 5,16%. Το επιτόκιο νέων δανείων ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης, στο 5,17%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,96%. Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 5,39%. Το επιτόκιο των νέων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος σε ατομικές επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο, στο 5,62%.

Στα δάνεια προς νοικοκυριά, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,79%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 4,00%. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,57%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,44%.
Την ίδια περίοδο το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 7,82%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ρυθμούς ΑΜΚ η Attica – Κλειδώνει για Ηλέκτωρ – Το τίμημα της ACS

Τράπεζες: Ομόλογα αξίας 35,7 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους - Το 92% κρατικά

Αυξάνονται τα δάνεια προς τη ναυτιλία από τις ελληνικές τράπεζες – Τι δείχνει έρευνα για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider