Δυσλειτουργία παρουσίασε το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσλειτουργία παρουσίασε το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink
Τον Ιανουάριο, η εταιρεία νευροτεχνολογίας εμφύτευσε τη συσκευή στον 29χρονο Noland Arbaugh στο πλαίσιο της μελέτης για την ασφάλειά της.

Δυσλειτουργία σε μέρος του εγκεφαλικού εμφυτεύματός της μετά την τοποθέτηση του στον πρώτο άνθρωπο - ασθενή ανέφερε η Neuralink του Έλον Μάσκ.

Η Neuralink έχει αναπτύξει μία διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή που θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ελέγχουν συσκευές τεχνολογίας χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους. Το σύστημα της εταιρείας ονομάζεται Link και καταγράφει νευρικά σήματα χρησιμοποιώντας 1.024 ηλεκτρόδια κατανεμημένα σε 64 «νήματα» λεπτότερα από μία ανθρώπινη τρίχα.

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία νευροτεχνολογίας εμφύτευσε τη συσκευή στον 29χρονο Noland Arbaugh στο πλαίσιο της μελέτης για την ασφάλειά της. Στη συνέχεια η εταιρεία μετέδωσε ζωντανό βίντεο με τον Arbaugh να χρησιμοποιεί την συσκευή και ανέφερε ότι η επέμβαση στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία». Ο ασθενής φαινόταν να έχει αναρρώσει πλήρως και μάλιστα ήταν σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σκέψη του.

Τώρα, 100 μέρες μετά την επέμβαση, η Neuralink μας ενημερώνει με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της για την εξέλιξη της κατάστασης του Arbaugh.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, ένας αριθμός νημάτων αποκολλήθηκε από τη θέση του στον εγκέφαλο του ασθενή με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών ηλεκτροδίων. Συνεπώς, περιορίστηκε και η δυνατότητα της εταιρείας να μετρά την ταχύτητα και την ακρίβεια του Link. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τον αριθμό των νημάτων που αποκολλήθηκαν, ενώ αρνήθηκε και το αίτημα του cnbc για σχολιασμό.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα, για να αντιμετωπίσει την εν λόγω εξέλιξη η Neuralink, τροποποίησε τον αλγόριθμο καταγραφής, βελτίωσε τη διεπαφή του χρήστη και εργάστηκε πάνω στη βελτίωση των τεχνικών μετατροπής των σημάτων σε κινήσεις του κέρσορα.

Η εταιρεία εξέτασε το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το εμφύτευμα αλλά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε δεν αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια του Arbaugh, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Παρά το γεγονός της αποκόλλησης, ο Arbaugh χρησιμοποιεί το εμφύτευμα για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και συχνά έως και 10 ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα.

Κατά τον ίδιο, τον άμεσα ενδιαφερόμενο και επηρεαζόμενο: «το Link με βοήθησε να επανασυνδεθώ με τον κόσμο, τους φίλους και την οικογένειά μου. Μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω πράγματα μόνος μου και πάλι, χωρίς να χρειάζομαι την οικογένεια μου όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας»

Η Neuralink έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προτού μπορέσει να λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την εμπορική διάθεση της τεχνολογίας της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί «κολλάει» η ανακύκλωση πλαστικών – Ο ρόλος των μεγάλων πετρελαϊκών

ΗΠΑ: Σοκ και δέος στο λιανεμπόριο - Στα 2.600 έφτασαν τα «λουκέτα» καταστημάτων φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider