Η περίπτωση του αγωγού πετρελαίου μήκους 885 χιλιομέτρων Cactus II που θέλει να κατασκευάσει στο Τέξας η αμερικανική εταιρεία Plains All American Pipeline LP με χάλυβα από την Ελλάδα, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το πώς επηρεάζει ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ τις ελληνικές εξαγωγές.
Η Plains είχε ζητήσει εξαίρεση από τους δασμούς ύψους 25% που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές χάλυβα για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει με σωλήνες από τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη όμως, η αίτηση της εταιρείας δεν έγινε δεκτή ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος του έργου.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στις αμερικανικές εταιρείες να εξαιρεθούν από τις δασμούς για τις εισαγωγές αλουμινίου ή χάλυβα που πραγματοποιούν αρκεί να μπορούν να αποδείξουν ότι τα μέταλλα που θέλουν δεν είναι διαθέσιμα στην απαιτούμενη ποσότητα ή ποιότητα από τις ΗΠΑ. Ήδη, σύμφωνα με το Reuters, πολλές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Kinder Morgan αναμένουν σχετικές αποφάσεις. Η απόφαση για την Plains ήταν η πρώτη που είχε να κάνει με ενεργειακό έργο στις ΗΠΑ μετά την επιβολή των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.
Η εταιρεία Plains All American είχε ζητήσει να εξαιρεθεί το έργο του αγωγού Cactus II από τους δασμούς λέγοντας ότι μόνο τρία εργοστάσια σε όλο τον κόσμο παράγουν τον χάλυβα που χρειάζεται και κανένα απ’ αυτά δεν λειτουργεί στις ΗΠΑ. Όμως, δεν κατάφερε να πείσει τις ρυθμιστικές Αρχές. Σε αυτό βοήθησε και η ένσταση από την αμερικανική Berg Steel Pipe Corp η οποία δήλωσε ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει το ίδιο προϊόν που ζητά η Plains φτιαγμένο με διαφορετική διαδικασία.
Είναι αβέβαιο το πώς η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την προμήθεια της Σωληνουργείας Κορίνθου δεδομένου πως η παραγγελία έγινε πέρσι, πολύ πριν την επιβολή των δασμών. Η Plains δεν ανακοίνωσε το πόσο θα ανεβάσουν οι δασμοί τον αρχικό προϋπολογισμό ύψους του έργου, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων. Ξεκαθάρισε όμως πως το ότι το έργο θα προχωρήσει.
Το σίγουρο είναι πως οι δασμοί του Τραμπ θα επηρεάσουν στο άμεσο μέλλον τις εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ και ειδικά για ενεργειακά έργα. «Οι δασμοί στις παραγγελίες χαλύβδινων σωλήνων για έργα όπως αυτά αποτελούν φόρο στην κατασκευή κρίσιμων έργων υποδομής και ενέργειας στις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Plains, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου «αποτελεί μια σημαντική επίπτωση της τωρινής πολιτικής εμπορεία που θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και θέσεις εργασίας».
Η υπόθεση anti-dumping
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται στο «στόχαστρο» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου στο πλαίσιο έρευνας για την επιβολή μέτρων anti-dumping σε μια σειρά εταιρειών στον κλάδο του χάλυβα. Μετά από καταγγελίες εταιρειών από τις ΗΠΑ οι αμερικανικές Αρχές ελέγχουν το κατά πόσο η Σωληνουργεία Κορίνθου πουλά σε τιμές κάτω του κόστους. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται μέσα στο 2019.