Τι φοβούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις διεθνώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φοβούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις διεθνώς

Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν διεθνώς και αυτό οι επιχειρήσεις το γνωρίζουν καλά. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν εκφράζουν φόβους για πιθανή διόγκωσή τους ή δεν λαμβάνουν μέτρα για την αναχαίτισή τους.

Σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον διεθνώς, οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις όχι μόνο δεν μπορούν να απομονωθούν, αλλά καθίστανται ολοένα και πιο περίπλοκοι. Μάλιστα, εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται πλέον και η πρόβλεψή τους. Ακόμη και οι πιο ικανοί managers της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ αντιμετωπίζουν ως σοβαρή πρόκληση κάθε νέα απειλή που εμφανίζεται μπροστά τους.

Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι διεθνώς που «κρατούν ξάγρυπνους» τα βράδια τους επικεφαλής των ισχυρότερων εταιρειών του πλανήτη;

Το Forbes τους παρουσιάζει μέσω ενός χρήσιμου οδηγού:

Πολιτικός κίνδυνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα θεωρούν πως μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Κι όμως αυτό συνέβη πριν από έξι χρόνια. Και μετά ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και στη συνέχεια η Ισπανία και η Πορτογαλία. Και λίγο καιρό αργότερα ήρθε η σειρά της μικρής Κύπρου να επιφέρει νέους κλυδωνισμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είτε πρόκειται για την αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών στη σκληρή λιτότητα, είτε για τα όσα διαδραματίζονται στην πολιτική σκηνή των χωρών της Μέσης Ανατολής, ο πολιτικός κίνδυνος απασχολεί εντόνως τις διοικήσεις των μεγαλύτερων ομίλων διεθνώς.

Κίνδυνοι για τη ρευστότητα

Εκεί που όλοι νομίζουν πως όλα βαίνουν καλώς, αρκεί μόλις ένα λεπτό ή μια μέρα για να «σκάσει» η είδηση – βόμβα πως μια μεγάλη τράπεζα ξεμένει από ρευστότητα. Τέτοιου είδους κίνδυνοι αυξάνονται ραγδαία και πλέον μοιάζει σαν να πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις αγορές κάθε φορά που γίνεται γνωστό.

Κίνδυνοι που απορρέουν από τις τιμές των εμπορευμάτων

Δεν υπάρχει μεγάλη εταιρεία σήμερα που να σέβεται τον εαυτό της και να μην έχει έκθεση απέναντι στην ευάλωτη αγορά των εμπορευμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοικήσεις των επιχειρήσεων διεθνώς παρακολουθούν στενά – και με μεγάλη επιφύλαξη – τις όποιες κινήσεις σημειώνονται στις αγορές των εμπορευμάτων.

Αποτυχία στην καινοτομία

Κάθε επιχείρηση που θέλει να θεωρείται όχι μόνο επιτυχημένη, αλλά και βιώσιμη στο πέρασμα του χρόνου, είναι υποχρεωμένη να καινοτομεί. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να αναζητά διαρκώς νέες, πρωτοποριακές ιδέες, προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της και να μην υποκύψει απέναντι στον ανταγωνισμό.

Αποτυχία στην εξεύρεση εργαζομένων – ταλέντων

Για να προσλάβει μια επιχείρηση έναν εργαζόμενο – ταλέντο, ή μια ιδιοφυία, ήτοι έναν άνθρωπο που μπορεί πραγματικά να την πάει μπροστά, πρέπει να πληρώσει. Και αυτό το γνωρίζουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν στις τάξεις τους ανθρώπους που μπορούν να αγαπήσουν, αλλά και ταυτόχρονα να προάγουν τη δουλειά τους. Κάθε εταιρεία χρειάζεται απτά αποτελέσματα. Και γνωρίζει πως για να το πετύχει αυτό, πρέπει να παράσχει στους εργαζομένους της ισχυρά οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους.

Ζημιά στη φήμη

Ζητήματα διαφθοράς, απώλειας αξιοπιστίας ή κακής φήμης μπορούν να καταστρέψουν μια για πάντα το προφίλ μιας επιχείρησης. Για αυτό, κάθε εταιρεία θα πρέπει να δίνει πραγματική μάχη προκειμένου να μένει μακριά από σκάνδαλα και υποθέσεις που μπορούν να πλήξουν την εικόνα της.

Αύξηση του ανταγωνισμού

Η αντιμετώπιση συνθηκών ανταγωνισμού αποτελεί έναν από τους πρώτους κανόνες επιβίωσης για κάθε επιχείρηση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εταιρείες δεν θα πρέπει να σταματούν ούτε λεπτό να καινοτομούν ή να πρωτοπορούν.

Κίνδυνοι που απορρέουν από τη νομοθεσία

Μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, οι ισχυρότερες κυβερνήσεις του πλανήτη έσπευσαν να αυστηροποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία που διέπουν την επιχειρηματικότητα (και όχι μόνο). Μπορεί η αρχή να έγινε από τον τραπεζικό κλάδο, όμως γρήγορα οι αυστηρότεροι ρυθμιστικοί κανόνες επεκτάθηκαν σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Μπορεί οι επιχειρήσεις να αποδέχονται αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, αναγνωρίζουν ωστόσο πως κάθε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πιο περίπλοκο και πιο απαιτητικό από το προηγούμενο.

Κίνδυνοι που απορρέουν από αδύναμες οικονομίες

Η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για τον κίνδυνο νέας παγκόσμιας ύφεσης. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και από την Ιαπωνία ως τη Ρωσία, ο κίνδυνος ύφεσης αποτελεί τη «νούμερο ένα» απειλή για την πορεία του επιχειρείν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider