Η Σερβία κρίνει το μέλλον της ΕΒΖ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σερβία κρίνει το μέλλον της ΕΒΖ

Προς λουκέτο βαδίζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία διανύει τις πιο δύσκολες στιγμές της μακρόχρονης πορείας της, ενώ καθοριστικός παράγοντας και σημείο έριδος μεταξύ διοίκησης και πιστώτριας τράπεζας αποτελεί η πώληση των δύο εργοστασίων στην Σερβία.

Μετά και την τελευταία παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, των κ.κ. Λάντζα, Τσικλιά και Γεμιντζή, καθώς αρνήθηκαν να υπογράψουν το νέο σχέδιο χρηματοδότησης που έχει προτείνει η τράπεζα Πειραιώς, αφού θεωρούν ότι δεν λύνουν το πρόβλημα της βιομηχανίας και θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο οποίος έχει συμφωνήσει με το σχέδιο που έχει προτείνει η τράπεζα για την χρηματοδότησης της ΕΒΖ, έχει μέχρι τώρα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των ανθρώπων της αγοράς ότι στην περίπτωση που το σχέδιο εφαρμοστεί, η βιομηχανία μετά από τέσσερις μήνες θα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, ζητώντας εκ νέου χρηματοδότηση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της.

Μάλιστα όπως μαθαίνουμε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα της ζάχαρης, αναζητά ανθρώπους που θα τοποθετήσει στο δ.σ της ΕΒΖ προκειμένου να βάλουν την υπογραφή τους στο σχέδιο. Ωστόσο μέχρι τώρα κανείς δεν φαίνεται να αναλαμβάνει τον ρίσκο πώλησης στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης χωρίς παράλληλα την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, γεγονός που όπως υποστηρίζουν επισύρει ποινικές ευθύνες.

Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς θέλει να κλείσει το θέμα της ΕΒΖ, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για την εξαγορά των δύο εργοστασίων της Σερβία, έναντι 25 εκατ. ευρώ και 26 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρηματίες που έχουν καταθέσει πρόταση για την απόκτηση των εργοστασίων είναι ο Σέρβος Miodrag Kostic, ιδιοκτήτης της ζαχαροβιομηχανίας Sunoco και η δεύτερη από άλλο Σέρβο επιχειρηματία.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το εργοστάσιο των Σερρών όπου σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση στο Υπουργείο Οικονομίας για την απόκτηση του από Έλληνα επιχειρηματία.

Πρόκειται για την Royal Sugar Ε.Π.Ε. που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων και κατέχει σημαντικό μερίδιο πωλήσεων στην ελληνική αγορά ζάχαρης.

Στην πρόταση που κατατέθηκε, όπως αναφέρει η εταιρία, στόχος της είναι να στηρίξει την τοπική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζοντας τουλάχιστον 120 θέσεις μόνιμης εργασίας και 60 εποχιακές.

Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της ΕΒΖ ξεπερνούν τα 145 εκατ. ευρώ. Την τελευταία οικονομική χρήση 2014-2015, που έληξε στις 30.6.2015, συμπληρώθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά ζημίες, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ και τις ενοποιημένες ζημίες μετά φόρους να φθάνουν τα 72,41 εκατ. ευρώ από ζημίες 49,92 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013-2014.

Τα δάνεια που έχει κληρονομήσει η Πειραιώς από την απορρόφηση της Αγροτικής έχουν φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει λάβει τόκους περίπου 20 εκατ. ευρώ το διάστημα 2012 - 2013 αλλά τη διετία 2014 - 2015 η εταιρεία σταμάτησε να εξυπηρετεί το δάνειο.

Σημείο καμπής για την ΕΒΖ θεωρείται η άνοιξη του 2015 όταν η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου υφάρπαξε 30 εκατ. ευρώ από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας για να στηρίξει την εταιρεία, εξαϋλώθηκαν μέσα σε επτά μήνες, με αποτέλεσμα η ΕΒΖ να βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider