Ανοδική πορεία κατέγραψαν το 2017 οι πωλήσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης γνωστή και ως μπύρα «Βεργίνα», αν και παρουσίασε μειωμένη κερδοφορία λόγω της αποδυνάμωσης του μεικτού περιθωρίου κέρδους της.
Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της χρονιάς η ελληνική αγορά μπύρας σημείωσε ισχυρές αντιστάσεις αφού παρά τις φορολογικές επιβαρύνσεις, κατέγραψε μικρή υποχώρηση της τάξης του 2% με 3% το 2017.
Η υποχώρηση των πωλήσεων θεωρείται πολύ μικρή σε σχέση με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας με δεδομένη και την υποχώρηση της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση των πτωτικών τάσεων έπαιξε όπως σημειώνουν στο insider.gr η άνοδος του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας, ενώ εξίσου ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις και για το 2018.
Όσον αφορά τις πωλήσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ανήλθαν στα 20,53 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2016, ενώ τα καθαρά της κέρδη – διαμορφώθηκαν στα 1,54 εκατ. ευρ, μειωμένα κατά 18,8%.
Η ζυθοποιία εξάγει σχετικά μικρό ακόμη μέρος της παραγωγής της σε διάφορες χώρες και, κυρίως, στις χώρες Αλβανία, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Κύπρος και Σουηδία.
Η εταιρεία έχει διευρύνει την παραγωγική της δυναμικότητα μετά την επέκταση του βυνοποιείου της.
Το βυνοποιείο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. αποτέλεσε το μεγάλο στοίχημα του ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου, για την παύση εισαγωγής βύνης από το εξωτερικό καθώς πλέον η εταιρεία μπορεί να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις για την παραγωγή εξαιρετικής μπύρας από 100% ελληνικό κριθάρι προερχόμενο από παραγωγούς της Μακεδονίας και Θράκης. Ταυτόχρονα η αξιοποίηση της εγχώριας πρώτης ύλης για τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας της βυνοποίησης, σε ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας και υγιεινής με καινοτόμες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας, βελτιώνει τον έλεγχο και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και μειώνει κατ’ επέκταση το μέσο μοναδιαίο κόστος ανά εκατόλιτρο μπύρας.
Επιπρόσθετα η λειτουργία του βυνοποιείου αποτέλεσε και το μέσο για την υποστήριξη του εισοδήματος όλων των αγροτών της περιοχής μέσω της συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, που πρώτη η Βεργίνα καθιέρωσε μέσα από ένα πλάνο που πρωτοσχεδιάστηκε το 2006, παρέχοντας στον αγρότη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου, διαχείρισης, συμβουλευτικής και τεχνικής στήριξης της παραγωγής από γεωπόνους όλη τη διάρκεια του έτους.