Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για τη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alexander Medvedev, οι διαβουλεύσεις εντείνονται προκειμένου να ολοκληρωθεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο με βάσει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής. «Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να καθοριστεί το οικονομικό μοντέλο για την ανάπτυξη του Nord Stream 2», ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο TASS τη Δευτέρα.
Ο αγωγός θα περνάει από τη Ρωσία και θα φθάνει στη Γερμανία μέσω δύο γραμμών όπου η καθεμία θα έχει δυναμικότητα 27, 5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Ο νέος αγωγός θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα του Nord Stream και το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί στα 8 δις. ευρώ.
Αυξημένες κατά 47% οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ελλάδα
Ρεκόρ εξαγωγών κατέγραψε η Gazprom σημειώνοντας αύξηση 10% προς χώρες εκτός της ΕΣΣΔ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε απόλυτα μεγέθη, η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 13,05 δισ. κυβικά μέτρα.
Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζονται οι εξαγωγές προς Ελλάδα, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 47,3%
Όσον αφορά στα άλλα κράτη, οι εξαγωγές της Gazprom στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7,5%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 54,6%, στη Γαλλία κατά 20,4%, στην Αυστρία κατά 27,5%, στην Ολλανδία κατά 91,8%, στη Δανία κατά 149,4% και στην Πολωνία κατά 16,6%.
Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη ενδέχεται και να ξεπεράσουν τα 170 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους, με τις προοπτικές να διαφαίνονται εξίσου θετικές και για το 20017.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου ότι παραβιάζει τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού, προκαλώντας υπερβολικές αυξήσεις τιμών σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και παρεμποδίζοντας την ομαλή ροή φυσικού αερίου από τους ανταγωνιστές του. Για το θέμα αυτό, η Gazprom ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα στείλει την τελική της πρόταση στην ΕΕ προκειμένου να επέλθει κάποιος συμβιβασμός και σύμφωνα με ευρωπαϊκές και ρωσικές πηγές είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση η οποία δεν θα επιφέρει τιμές η πρόστιμα για τη ρωσική εταιρεία.