Σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές θα έχει η διασύνδεση των νησιών όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νικόλαος Μπουλαξής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Αναφερόμενος στα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές και τη διασύνδεση των νησιών, σημείωσε ότι πρόκειται για «υπηρεσίες που προσφέρονται για να έχουμε στα νησιά ίδια τιμολόγια με το διασυνδεδεμένο. Αυτές είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Το μεγαλύτερο, βέβαια, μέρος των 600 με 800 εκατομμυρίων είναι από τα νησιά, περίπου το 90%. Ένα άλλο μικρό μέρος, της τάξης των 50 - 70 εκατομμυρίων είναι για τις υπόλοιπες παροχές».
Ο κ. Μπουλαξής σημείωσε ότι βασικό όφελος για τον καταναλωτή από τις διασυνδέσεις είναι η ελάφρυνση από τα ΥΚΟ. «Φανταστείτε αυτή τη στιγμή να είχαμε διασυνδέσει όλα τα νησιά ή αυτά που μπορούμε να διασυνδέσουμε και αξίζει τεχνικοοικονομικά, δεν θα υπήρχαν αυτά τα 600 - 700 εκατ. των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νησιά, θα είχαμε εξασφαλίσει τα νησιά μακροπρόθεσμα για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό τους και βεβαίως θα έχει απαλλαγεί κάθε νησί από τη λειτουργία του πετρελαϊκού σταθμού τοπικά, δηλαδή θα είχαμε και περιβαλλοντικό όφελος», ανέφερε.
Αρχές του 2018 η διασύνδεση των Κυκλάδων
O κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι «όσον αφορά στην υποβρύχια διασύνδεση για τις Κυκλάδες, προβλεπόταν το τρέχον θέρος να ηλεκτροδοτηθεί, υπήρξε μια καθυστέρηση από πλευράς εργολάβων και ΑΔΜΗΕ και μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου, αρχές του 2018, αλλά νομίζω ότι εδώ που είμαστε, αυτό είναι το λιγότερο, αρκεί να μπει πριν το επόμενο θέρος».
Παράλληλα, σημείωσε ότι εγκρίθηκε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση την επίσπευση των διασυνδέσεων μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με την εφαρμογή του Κώδικα Διαχείρισης που θεσπίστηκε το 2014 και με βάση τον προγραμματισμό για την εγκατάσταση κέντρων ελέγχου ενέργειας στα νησιά, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μέτρησης διαχείρισης που εγκρίθηκε το 2015, καθώς και την έγκριση από την ΡΑΕ το 2016 βασικών στοιχείων του δευτερογενούς πλαισίου, «άνοιξε» η αγορά της Κρήτης με την δραστηριοποίηση ιδιωτών προμηθευτών τον Αύγουστο του 2016 και στη Ρόδο από 1/1/2017.
«Ήδη εντός εξαμήνου από το άνοιγμα της αγοράς της Κρήτης, ένα μερίδιο περί το 7% της αγοράς έχει αλλάξει πάροχο και δραστηριοποιούνται οι νέοι προμηθευτές», είπε.
Όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση από την πλευρά της ΡΑΕ, ο τρόπος της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών επανεξετάζεται ταχύτητα με προοπτική καινοτόμων και εκτεταμένων διασυνδέσεων τους με το ηπειρωτικό σύστημα.