Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συγκεκριμένα λίγο πιο πάνω από τη μέση παραγωγή ενέργειας από αιολικά το 2016 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat.
Το υψηλότερο ποσοστό αιολικής παραγωγής έναντι του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής είχε πέρυσι η Δανία με 43%. Ακολούθησαν οι Λιθουανία (27%), Ιρλανδία (21%), Πορτογαλία (20%), Ισπανία (18%) και Βρετανία (14%). Η Ελλάδα ήταν λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10%.
Πάντως ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης σημειώθηκε με διαφορά στη Λιθουανία και τη Δανία .
Στην ευρωπαϊκή ήπειρο η αιολική ενέργεια είναι η τέταρτη πηγή ηλεκτρισμού μετά τη συμβατική θερμική ενέργεια(49%), την πυρηνική ενέργεια (26%) και την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά (43%).
Η συμβολή των αιολικών αυξήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη σε σύγκριση με το 2005. Από τις 3,1 εκατ. γιγαβατώρες ηλεκτρισμού που παρήχθησαν στην Ε.Ε. το 2016, το 10% προήλθε από τα αιολικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurostat. Πρόκειται για ποσότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από το 2005 και με τον τρόπο αυτό τα αιολικά έγιναν η τέταρτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά τα ορυκτά καύσιμα (49%), την πυρηνική ενέργεια (26%) και τα υδροηλεκτρικά (12%).
Η μετάβαση σε μια εποχή χαμηλού άνθρακα με χρήση ΑΠΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο σύμφωνα με έκθεση της πετρελαϊκής BP. Όπως σημειώνει ο Μπομπ Ντάντλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου BP «οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Οι μακροπρόθεσμες τάσεις αλλάζουν τα πρότυπα της ζήτησης και του μείγματος της προσφοράς καθώς ο κόσμος εργάζεται για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παροχής της απαιτούμενης ενέργειας, ενώ παράλληλα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».