«Σπορ» για λίγους τα αιολικά πάρκα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σπορ» για λίγους τα αιολικά πάρκα

Συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένες χώρες είναι η αγορά των αιολικών παρά την ανάπτυξη που σημειώνουν, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΕ. Συνολικά, 6,1 γιγαβάτ αιολικών εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη στο α' εξάμηνο του 2017, ενώ στην Ελλάδα προστέθηκαν 46 μεγαβάτ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο WindEurope. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν προσδοκίες για την αιολική ενέργεια αλλά κρύβουν και ανησυχίες ειδικά για τον τρόπο χρηματοδότησης και τις εθνικές ενεργειακές πολιτικές των κρατών-μελών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρώτο εξάμηνο, εγκαταστάθηκαν 4,8 γιγαβάτ χερσαίων αιολικών, με 2,2 γιγαβάτ στη Γερμανία, 1,2 γιγαβάτ στη Βρετανία και 492 μεγαβάτ στη Γαλλία. Όπως φαίνεται παρατηρείται συγκέντρωση σε χώρες όπως είναι η Γαλλί ακαι η Γερμανία. Οι επενδύσεις έφτασαν τα 8,3 δις. ευρώ, εκ των οποίων 5,3 δις. κατευθύνθηκαν σε χερσαία αιολικά και 2,9 δις. σε υπεράκτια αιολικά, με το 53% αυτών να εντοπίζεται στη Γερμανία. Από την άλλη, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Πορτογαία, η Ελβετία, η Ρουμανία και η Ουκρανία δεν εγκατέστησαν κάνενα αιολικό φέτος.

Αναφορικά με τη δημοσίευση των στοιχείων, ο επικεφαλής πολιτικής του WindEurope, Πιέρ Ταρντιό, επεσήμανε ότι «οδεύουμε προς ένα καλό έτος σε εγκαταστάσεις, αλλά η ανάπτυξη εντοπίζεται σε λίγες αγορές. Κατά τη φετινή χρονιά, τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες δεν εγκατέστησαν ούτε ένα μεγαβάτ μέχρι τώρα. Όσον αφορά στα χερσαία αιολικά, η ακύρωση πλέον των υποχρεώσεων της Βρετανίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα δημιουργήσει μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η χρηματοδότηση για τα υπεράκτια αιολικά εξακολουθεί να μας ανησυχεί. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες εγκαταστάσεις, ωστόσο η βιομηχανία χρειάζεται σαφήνεια για τον όγκο των εγκαταστάσεων ειδικά για την περίοδο μετά το 2020 προκειμένου να διατηρηθεί η τάση μείωσης του κόστους. Τα κράτη-μέλη πρέπει να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030. Σε συνδυασμό με το τριετές πρόγραμμα δημοπρασιών που πρότεινε η Κομισιόν, τα εθνικά σχέδια θα προσφέρουν την αναγκαία ορατότητα για την προμήθεια αιολικής ενέργειας».


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider