Η επόμενη ημέρα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Νέοι γύροι παραχωρήσεων με πλούσια δεδομένα αναμένονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη και αργότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ η επόμενη τριετία θα είναι αρκετά δραστήρια καθώς θα υπάρχουν τρία νέα σεισμικά δεδομένα, τα οποία θα επιτρέψουν κατόπιν τη διενέργεια αδειοδοτικού γύρου μετά το 2020 τόσο για θαλάσσιες όσο και για χερσαίες περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο συνέδριο του 1st Oil and Gas Forum στην Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι το 2020, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση πολλών σημερινών παραχωρήσεων θα οδηγηθούμε σε έναν πλούσιο κύκλο νέων παραχωρήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία θα διενεργήσει νέες σεισμικές έρευνες ενώ ήδη προχωρά στην επανεπεξεργασία των παλαιών, εξετάζει την αξιολόγηση του δυναμικού υδρογονανθράκων στη χώρα, παρακολουθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υπάρχουσες συμβάσεις και δουλεύει για τη βελτίωση των όρων που θα ισχύσουν μελλοντικά για την έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου ή αργού δυτικά της Γαύδου και μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, μακρυά από τις ακτές. Εξίσου γεωλογικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, μια περιοχή η οποία επίσης έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στις υπεράκτικες περιοχές (Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησος και ΝΔ Κρήτη), κατά το διάστημα 2012-2016, σε συνολική θαλάσσια έκταση 205.000 τμ, η διεθνής βιομηχανία έδειξε ενδιαφέρον μόνο για το 5%, το οποίο «μεταφράζεται» σε πέντε υπεράκτια οικόπεδα.

Στο τέλος του 2017 αναμένεται ότι θα έχει εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον για το 30% της συνολικής έκτασης στη δυτική Ελλάδα, το οποίο ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το 61% της έκτασης που είχε προσφερθεί κατά τον γύρο παραχωρήσεων του 2014.

Η ΕΔΕΥ φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του υπουργείου Ενέργειας στην φετινή 82η ΔΕΘ και προέβαλε τους στόχους της οι οποίοι περιλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ανεξαρτησία, τον εμπλουτισμό της γνώσης για το γεωλογικό δυναμικό της χώρας, την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε καινοτόμα πεδία και την υπογραφή συμφωνιών και εξεύρεση τρόπων για την ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων.

Εξελίξεις μέσα στο επόμενο πεντάμηνο

Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Oil & Gas Forum. Ο κ. Σταθάκης κάνοντας μια γενική εκτίμηση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα σημείωσε ότι τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά επανέλαβε ότι «δεν μιλάμε για Ελ Ντοράντο υδρογονανθράκων».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν εξελίξεις στον κλάδο όπως είναι οι συμβάσεις που έκλεισαν για τα χερσαία οικόπεδα σε Ήπειρο και Δυτική Στερεά και για τα θαλάσσια στο Ιόνιο ενώ τόνισε ότι υπάρχει άνοιγμα ενδιαφέροντος για δύο πολύ μεγάλα πεδία, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, που δίνουν άλλη προοπτική σε αυτόν τον τομέα. «Απέναντι και στα δύο αυτά, η θέση μας είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες αυτές κι αυτό έγινε ήδη. Τα πεδία νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της διεθνούς, μέσω ΕΕ, δημοσιοποίησής τους κι ο διαγωνισμός θεωρητικά θα γίνει σε τέσσερις με πέντε μήνες, όταν κλείσει η φάση της δημοσιοποίησης», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider