Ανοίγουν έργα 500 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγουν έργα 500 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ

Νέα έργα διασυνδέσεων προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ θα είναι «ανοιχτά» στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες από τον ΑΔΜΗΕ ενώ την Παρασκευή το ΔΣ λαμβάνει απόφαση για την γ’ φάση των Κυκλάδων που αφορά στο δεύτερο καλώδιο Λαυρίου-Σύρου προκειμένου να ξεκινήσει δύο έτη νωρίτερα και να ολοκληρωθεί το 2020 αντί για το 2022 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, «το στοίχημα είναι να αποδείξει ο ΑΔΜΗΕ ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην κατασκευή περισσότερων έργων. Ο τρόπος που υλοποιείται το project του ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά, μπορεί να κατασκευάσει εγκαίρως τα έργα και με ικανοποιητική απόδοση».

Όσον αφορά στα έργα για τις Κυκλάδες, σημείωσε ότι «είμαστε 6,5 μήνες στην εταιρεία και ολοκληρώνεται η α’ φάση των Κυκλάδων (σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ)».

Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Λαύριο, Σύρος, Πάρος, Μύκονος) μπαίνει άμεσα σε λειτουργία. Ως τις 20 Φεβρουαρίου θα ηλεκτρισθεί το καλώδιο της Σύρου, ενώ το Μάρτιο θα φτάσουν φορτία στη Μύκονο. Πρόκειται για έργο κόστος 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι προτάσεις για τη β’ φάση (περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Εξελίξεις υπάρχουν και για τη δ’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (περιλαμβάνει τη διασύνδεση Λαύριο-Σέριφος, Σέριφος-Μήλος, Μήλος-Θήρα και Θήρα-Πάρος ή Νάξος) καθώς ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας και θα ενταχθούν στο πλάνο 2019-2028.

Σε πλήρη ωριμότητα βρίσκεται από την πλευρά του διαχειριστή, όπως ανέφερε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, το έργο για τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, το οποίο προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Πελοποννήσου για το έργο, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι «είμαστε σε διαδικασία τροποποίησης της όδευσης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας» και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκητη για να προχωρήσει το έργο ομαλά.

«Με τα νέα έργα θα υπάρξει αύξηση εσόδων και αύξηση της αξίας της εταιρείας», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης ενώ αναφέρθηκε σε περαιτέρω ενέργειες για αναβάθμιση των διεθνών διασυνδέσεων (με γειτονικές χώρες).

Το 2017 υπήρξε μια καλή χρονιά για τον ΑΔΜΗΕ και τα καθαρά κέρδη για το 2017 αναμένεται ότι θα φθάσουν τα 55 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider