Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικά ξενοδοχείου δείχνουν τουλάχιστον σε αρχικό επίπεδο τόσο εγχώριες εταιρείες όσο και διεθνή funds. Μεγάλα ονόματα του επενδυτικού χώρου αναζητούν ευκαιρίες τόσο στην Αθήνα όσο και στους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, αν και οι πράξεις είναι ελάχιστες κυρίως λόγω του χάσματος που παρουσιάζεται συχνά στην τιμή που ζητούν οι ιδιοκτήτες και στο τίμημα που προσφέρουν οι αγοραστές.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνει αυτή τη στιγμή το ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας από την Alpha Bank. Περισσότεροι από 30 «μνηστήρες» φαίνεται ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πρώτο κομμάτι της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ελληνικές εταιρείες ακινήτων όπως η Grivalia Properties, μεγάλα ξένα επενδυτικά funds όπως η Blackstone και η Oaktree, η κινεζική Fosun αλλά και πλούσιοι ιδιώτες. Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία σημειώνουν ότι στόχος είναι να καταθέσουν προσφορές πέντε σχήματα και η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν στο insider.gr πως οι τελικές προσφορές μάλλον θα είναι χαμηλότερες από τα τιμήματα που ακούγονται ανά καιρούς.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου Capsis (πρώην Sofitel Capsis) στη Ρόδο από τον όμιλο της Eurobank. Οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθυστερούν την διαδικασία. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το τίμημα αλλά ούτε και το αν τελικά το ξενοδοχείο θα διατεθεί για πώληση ή για μακροχρόνια μίσθωση. Ενδιαφέρον έχουν δηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Λασκαρίδη σε συνεργασία με τη Colony Capital αλλά και ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα χτίστηκε στη δεκαετία του '70 και παραμένει κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια. Βρίσκεται στην Ιαλυσό στην παραλία της Ιξιάς, πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και έχει συνολική επιφάνεια 48.500 τ.μ., σε οικόπεδο 35.800 τ.μ., ενώ αποτελείται από πέντε κτίρια, στα οποία υπάρχουν συνολικά 691 δωμάτια, με δυναμική περίπου 1.820 κλινών.
«Κλειδί» τα κόκκινα δάνεια
Εκτός των ξενοδοχείων που ανήκουν στους τραπεζικούς ομίλους και τα οποία βρίσκονται ή θα βρεθούν προς πώληση πολλά πωλητήρια θα φέρει και η πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds που θα ξεκινήσει νέο γύρο αναγκαστικών πωλήσεων. Η PwC υπολογίζει ότι τουλάχιστον 225 ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται προς πώληση αυτή την στιγμή αν και όπως τονίζουν μεσίτες στο insider.gr αυτά είναι μόνο τα επίσημα πωλητήρια καθώς χιλιάδες είναι οι ξενοδόχοι που κάνουν διερευνητικές κινήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) σε όλη τη χώρα το 20,2% έχει χαρακτηριστεί «αβέβαιης είσπραξης», το 10,6% είναι καταγγελμένα δάνεια και το 19% είναι δάνεια σε καθυστέρηση. Το 50,2% του συνόλου αποτελείται από ενήμερα δάνεια.
Οι αξίες αυξάνονται
Πάντως την ίδια ώρα και ενώ όλοι οι τομείς του real estate βρίσκονται στην «κατάψυξη» με την επενδυτική δραστηριότητα να μένει στο ναδίρ οι αξίες των ελληνικών ξενοδοχείων αυξάνονται. Παρά την οικονομική κρίση και το προσφυγικό η Ελλάδα παραμένει στο «ραντάρ» των μεγάλων τουριστικών οργανισμών με αποτέλεσμα οι αξίες των ξενοδοχείων στην Αθήνα να έχουν σημειώσει το 2015 αύξηση 12,6% - την τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη - σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ξενοδοχείων European Hotel Valuation Index της εταιρείας συμβούλων HVS.