Πράσινο φως για το έργο-μαμούθ «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο φως για το έργο-μαμούθ «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»
Θετική η αξιολόγηση του Φακέλου Μεγάλου Έργου για το έργο «Δίκτυο Δημόσιου Τομέα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”» που υπέβαλε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ στους Jaspers.

Ολοκληρώθηκε με θετικό αποτέλεσμα, η αξιολόγηση του Φακέλου Μεγάλου Έργου (ΦΜΕ) για το έργο «Δίκτυο Δημόσιου Τομέα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”», που υπέβαλε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ στους Jaspers, το υποστηρικτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σχεδίαση επενδυτικών προτάσεων υψηλής κλίμακας.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την υποστήριξη του ΣΕΠΕ, ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση του ΦΜΕ και τον υπέβαλε προς αξιολόγηση/έγκριση στους Jaspers.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018, κι ύστερα από μια πολύμηνη διαδικασία ανασκόπησης του Φακέλου του έργου και των τεχνο-οικονομικών δεδομένων που αναφέρονται σε αυτόν, οι Jaspers αξιολόγησαν θετικά το Φάκελο του έργου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την περαιτέρω υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη διασφάλιση κοινοτικής χρηματοδότησης. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε παραλάβει την έγκριση των Jaspers της ΕΕ για το Φάκελο Μεγάλου Έργου του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικότατο βήμα, και έπονται και άλλα, προς την τελική χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και τις δυνατότητες της ΚτΠ ΑΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αναδιοργάνωσή της, η οποία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ κ. Δημήτρης Νικητόπουλος.

Τι είναι το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» αφορά στη δημιουργία του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (κατ’ εφαρμογή του Ν.3979/2011), με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη, παρέχοντας έτσι κάλυψη σε 34.000 περίπου σημεία παρουσίας (κτήρια) αυτού. Αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο καλύπτει σήμερα 4.500 σημεία παρουσίας φορέων.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

  • Ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34.000 δημόσια κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων
  • Παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε 375 ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (public hotspots),
  • Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς
  • Δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών
  • Παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών
  • Πλήρη αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ).

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα που επιχειρεί να υλοποιήσει η δημόσια διοίκηση, ύψους 630 εκατ. ευρώ (άνω των 700 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), αλλά και των προβλεπόμενων επεκτάσεών του που αφορά αφενός τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών και υπολογιστικών υποδομών (capex) και αφετέρου την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσίων (opex) για περίπου τέσσερα έτη. Συγκεκριμένα, το έργο έχει χωριστεί σε πέντε υποέργα, εκ των οποίων τα τρία πρώτα, συνολικού ύψους 213 εκατ. ευρώ, στοχεύουν στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε περίπου 34.000 φορείς του δημόσιου τομέα (υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), οι οποίοι θα διασυνδεθούν τόσο εσωτερικά όσο και μεταξύ τους, για την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας, Ιnternet κ.λπ. Τα δύο τελευταία υποέργα, συνολικού ύψους 494 εκατ. ευρώ, αφορούν την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στους προαναφερόμενους φορείς, για 48 μήνες (τέσσερα έτη).

Μέσω της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών όλου του Δημόσιου Τομέα που θα προσφέρει το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να έχουν πλέον στη διάθεση τους ευρυζωνικές υπηρεσίες για τη μεταξύ τους συνέργεια και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με υπολογισμούς θα μειωθούν οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου κατά 50 εκατ.ευρώ ετησίως, εξαιτίας της άθροισης της ζήτησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω έργο ξεκίνησε το 2011 (Ιούνιο του έτους αυτού έγινε η δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές). Είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ ωστόσο δεν προχώρησε και απεντάχθηκε. Με την αλλαγή της κυβέρνησης το έργο μπήκε σε «βαθιά κατάψυξη» αλλά πλέον, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση πείστηκε για την αναγκαιότητά του και το θέτει σε τροχιά υλοποίησης. Στην συζήτηση που προηγήθηκε υπήρξε η άποψη ότι ο σχεδιασμός του έργου είναι ξεπερασμένος τεχνολογικά και χρειάζεται να σχεδιαστεί εξαρχής αλλά και να γίνουν νέοι διαγωνισμοί. Η άποψη όμως αυτή δεν επικράτησε αφού υπήρξε το επιχείρημα ότι για να φθάσει στην σημερινή ωριμότητά του το έργο θα χρειάζονταν τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια. Έτσι η υλοποίηση του έργου εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τον υπουργό ΨΗΤΠΕ, Νίκο Παππά.

Η επικαιροποίηση του φακέλου ήταν η μία από τις δύο κινήσεις που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει το έργο. Αυτό που ακολουθεί είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης προκειμένου να υπογραφούν με τους αναδόχους οι συμβάσεις εκτέλεσης του έργου Σύζευξις ΙΙ. Τα τρία υποέργα του «Σύζευξις ΙΙ» - η δημιουργία των υποδομών καλωδιώσεων, ασφάλειας κ.λπ., συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, οι κεντρικές υπηρεσίες ISP και υποστήριξης του έργου (Service Level Agreement) με προυπολογισμό 35 εκατ. ευρώ αλλά και η δημιουργία της κεντρικής υποδομής διασύνδεσης δικτύου (SIX), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 16 εκατ. ευρώ - αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Τα δύο τελευταία υποέργα, που αφορούν παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν περιλαμβάνουν επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες και θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για κάθε είδους δημόσια δαπάνη σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι και στις οκτώ νησίδες - τμήματα στα οποία έχει χωριστεί η χώρα είναι ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος (σήμερα Vodafone). Σε ορισμένες συμμετέχουν και οι Vodafone, Wind και Forthnet. Για τις υπηρεσίες κινητής, ανάδοχοι είναι όλοι οι πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind συν τη Cyta ως εικονικός πάροχος). Στις υποδομές και ειδικότερα στο μεγαλύτερο έργο «Ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση», συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft και Med-Nautilus.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider