Την eSIM στην Ελλάδα λανσάρει πρώτη η Cosmote

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την eSIM στην Ελλάδα λανσάρει πρώτη η Cosmote
Πότε θα κυκλοφορήσει και με ποιες συσκευές θα είναι συμβατή.

Την πρώτη ηλεκτρονική κάρτα SIM, ευρύτερα γνωστή ως eSIM, στην Ελλάδα ετοιμάζεται να λανσάρει μέσα στις επόμενες ημέρες η Cosmote καινοτομώντας επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η Cosmote θα ανακοινώσει αύριο την έναρξη της υπηρεσίας, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκανανλόγο για λανσάρισμα της υπηρεσίας το νωρίτερο τους πρώτους μήνες του 2019.

Για το πρώο διάστημα οι συσκευές που θα υποστηρίζονται από την eSIM της Cosmote θα είναι οι δύο LTE εκδόσεις του τελευταίου iPad Pro στις 11 και στις 12,9 ίντσες και το Samsung Galaxy Watch. Ωστόσο η νεά ψηφιακή κάρτα δεν θα υποστηρίζεται από τα νέα smartphones της Apple, iPhone XS και iPhone XS Max, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί η σχετική αναβάθμιση λειτουργικού των συσκευών αυτών από την Apple για την ελληνική αγορά.

Μιας και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, η eSIM, δεν θα υποστηρίζει αρχικά την υπηρεσία Twin SIM ούτε dual SIM, δηλαδή ο χρήστης δεν θα μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής SIM να έχει το ίδιο νούμερο σε δύο διαφορετικές συσκευές, ούτε να διατηρεί δύο διαφορετικά νούμερα σε μία συσκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, οι υπηρεσίες θα γίνουν διαθέσιμες σε μεταγενέστερο χρόνο από την eSIM της Cosmote.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ηλεκτρονική SIM κάρτα (eSIM – embedded SIM) έρχεται να αντικαταστήσει σταδιακά την φυσική κάρτα SIM, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε στα κινητά τηλέφωνα. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα τσιπ με δυνατότητα επανεγγραφής, ενσωματωμένο στο chipset της συσκευής, χωρίς όμως ο χρήστης να έχει πρόσβαση σ' αυτό, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ένα NFC τσιπ.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματά της eSIM, η οποία θα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο μέλλον, δεν περιορίζονται στον χρήστη αλλά και στους ίδιους τους κατασκευαστές τηλεφώνων και τους παρόχους.

Από την πλευρά του χρήστη , η δήλωση της συσκευής σε έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο, στην περίπτωσή μας στην Cosmote, θα γίνεται πολύ γρήγορα απλά με το κατέβασμα μιας εφαρμογής, και τη χρήση ενός QR Code και χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα για να προμηθευτεί κάποια SIM κάρτα.

Από την πλευρά των κατασκευαστών προσφέρει εξοικονόμηση χώρου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενσωματωθούν στις συσκευές βελτιωμένα χαρακτηριστικά, όπως η παρουσία μεγαλύτερης μπαταρίας άρα και αυτονομίας. Το μέγεθος που καταλαμβάνει μια eSIM στο εσωτερικό της συσκευής είναι έως και 50% μικρότερο από αυτό μιας nano sim. Ακόμα ένα smartphone που θα στηριζόταν αποκλειστικά σ' αυτή την τεχνολογία, δε θα χρειαζόταν να έχει τη σχετική θύρα, κάνοντας πιο εύκολη τη διαδικασία αδιαβροχοποίησης.

H ενεργοποίηση της eSIM θα πραγματοποιείται με το σκανάρισμα ενός QR Code που θα λαμβάνει ο χρήστης από το κατάστημα Cosmote και αφού θα ολοκληρώνει τη διαδικασία, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα εμφανίζονται στην οθόνη του, το προφίλ του θα ενσωματώνεται στην eSIM της συσκευής που έχει στα χέρια του. Ο τρόπος ενεργοποίησης προϋποθέτει ότι ο χρήστης θα πρέπει να συνδέσει την συσκευή στο Internet (μέσω WiFi δικτύου) για να μπορέσουν τα δεδομένα να κατέβουν στην συσκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λανσάρισμα της eSIM από την Cosmote κατατάσσει την εταιρεία μεταξύ μιας μικρής ομάδας παρόχων παγκοσμίως οι οποίες υποστηρίζουν την εν λόγω υπηρεσία. Όπως αναφέρει η Apple στην ιστοσελίδα της, η οποία σύστησε στο ευρύ κοινό την eSIM με την παρουσίαση των νέων μοντέλων iPhone τον Σεπτέμβριο, οι πάροχοι που υποστηρίζουν την eSIM είναι μόνο 46 σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider