Συμβούλους ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη προσλαμβάνει η Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβούλους ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη προσλαμβάνει η Google
 Το συμβούλιο ηθικής θα αποτελείται από ανθρώπους εκτός της εταιρείας.

Τις προσπάθειες να κάμψει την έντονη κριτική, τόσο εντός (εργαζόμενοι) όσο και εκτός (κυβερνήσεις, κοινοβούλια, οργανώσεις πολιτών) της, που κατά καιρούς έχει δεχτεί για τις έξυπνες τεχνολογίες εντείνει η Google, δημιουργώντας ένα συμβούλιο ηθικής.

Η εταιρεία αποφάσισε να συστήσει μια εξωτερική διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ηθικής πάνω σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, αυτοματισμού και άλλων παρεμφερών τεχνολογιών όπως το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, όπως ανακοίνωσε σε συνέδριο που διοργάνωσε το MIT. Το συμβούλιο ηθικής, που θα αποτελείται από ανθρώπους εκτός της εταιρείας και θα είναι οκταμελές.

Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ άλλων αντιδράσεων το το 2018 η Google είχε υποχρεωθεί να μην ανανεώσει ένα συμβόλαιο που είχε συνάψει με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα ελέγχει τα στρατιωτικά drones. Το εν λόγω πρόγραμμα Maven ήταν πολύ αντιδημοφιλές μεταξύ εργαζομένων της, μερικοί από τους οποίους είχαν παραιτηθεί εξαιτίας του.

Κατόπιν των παραιτήσεων αυτών η εταιρεία προχώρησε στην δημοσιοποίηση ενός κειμένου ηθικών αρχών τις οποίες και δεσμέυτηκε να ακολουθήσει. Μεταξύ των αρχών αυτών ήταν και το να είναι «ωφέλιμη για την κοινωνία» και να μην αναπτύξει «έξυπνα» όπλα.

Το συμβούλιο (Advanced Technology External Advisory Council-ATEAC) θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συναντήσεις του μέσα στο 2019. Στα μέλη του περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ένας διακεκριμένος μαθηματικός, μια καθηγήτρια επιστήμης των υπολογιστών από τη Βρετανία, ένας ιδρυτής μιας νεοσύστατης αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας και ένας πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το συμβούλιο αναμένεται να παρουσιάσει μια πρώτη έκθεση με συστάσεις έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider