«Από την πρώτη διοργάνωση του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη το 2006, η GSMA υποδέχεται στις εγκαταστάσεις της Fira Barcelona, πλήθος τεχνολογικών εταιρειών, κυβερνητικούς παράγοντες, υπουργούς κι υπευθύνους χάραξης πολιτικής, φορείς αλλά και ηγέτες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο καλό και ασπαζόμενη την παγκόσμια ανησυχία εξάπλωσης του κοροναϊού, η παγκόσμια Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, πήρε την απόφαση να ακυρώσει την έκθεση Mobile World Congress 2020». Αυτή ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση, η ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας της μεγαλύτερης έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών παγκοσμίως, Mobile World Congress, η οποία διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο τέλος Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη.
Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε ως επιστέγασμα της απόφασης αρκετών τεχνολογικών κολοσσών να αποσυρθούν από την έκθεση λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή της. Σίγουρα όμως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αφού η ακύρωση του MWC 2020 αναμένεται να επιφέρει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τόσο για την πόλη της Βαρκελώνης όσο και για τις τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες είχαν προγραμματίσει την συμμετοχή τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι LG, Ericsson, Sony, Amazon, Nvidia, Intel ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την έκθεση, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την διεξαγωγή της. Όταν βέβαια τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Nokia, Deutsche Telekom, Vodafone και BT ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν της αποχώρησης, επί της ουσίας δεν υπήρχε επιλογή για την GSMA, αφού τα halls θα έμεναν χωρίς εκθέτες και συνεπώς χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση της Ericsson θα άφηνε ένα κενό ίσο ή και μεγαλύτερο σε έκταση από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ο οικοδεσπότης της έκθεσης είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Όμως ούτε οι διαβεβαιώσεις για αυξημένη παρουσία γιατρών και νοσηλευτών, ούτε οι ανακοινώσεις περί εγκατάστασης εξοπλισμού θερμομέτρησης, ούτε οι συστάσεις για αποφυγή των χειραψιών, κατόρθωσαν να πείσουν τα ηχηρά ονόματα του χώρου να παρευρεθούν.
Το MWC σε αριθμούς
Το Mobile World Congress , το οποίο ακυρώνεται για πρώτη φορά στην 33χρονη ιστορία του, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Το αυτό πιστοποιούν οι αριθμοί εκθετών, επισκεπτών και δημοσιογράφων που επισκέπτονται το Fira Gran Via, το συνεδριακό κέντρο το οποίο κατασκευάστηκε επί τούτου από τους Καταλανούς στην προσπάθειά τους να κρατήσουν για μερικά χρόνια ακόμα την διοργάνωση της έκθεσης στην Βαρκελώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις του MWC υποδέχονται ετησίως περισσότερες από 2.400 εταιρείες του κλάδου, πάνω από 110.000 επισκέπτες από 200 χώρες – 109.000 από 198 χώρες ήταν το 2019- και περισσότερους από 3.500 δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις ανακοινώσεις των τεχνολογικών κολοσσών.
Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα ποσά που πληρώνουν οι εταιρείες τεχνολογίας για να συμμετάσχουν στην έκθεση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι αποστολές ακόμα και μικρομεσαίων εταιρειών είναι πολυμελείς, ενώ τo ποσό που καταβάλουν για να νοικιάσουν ορισμένα τετραγωνικά και να στήσουν το περίπτερό τους έχει αρκετά μηδενικά (οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ανεβαίνουν ανάλογα με το hall και την θέση του περιπτέρου). Αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τον απολογισμό της έκθεσης το 2019, χρησιμοποιήθηκαν 120.000 τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να υπολογίσει το ελάχιστον ποσό που πλήρωσαν οι 2.400 συμμετέχοντες.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η ένωση (GSMΑ) χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το συγκεκριμένο event χρεώνοντας περί τα 799 ευρώ το βασικό πάσο εισόδου (admissions pass).
Ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό»
Κάθε χρόνο, η έκθεση επικεντρώνεται σε ένα νέο τεχνολογικό trend με το οποίο καταπιάνονται πλήθος εταιρειών του κλάδου - φέτος η προσοχή θα ήταν στραμμένη στο 5G. Τα ηχηρά ονόματα του χώρου των τηλεπικοινωνιών μάλιστα, χρησιμοποιούν την έκθεση για να προβάλουν στους αμέτρητους δημοσιογράφους που παρίστανται, τα νέα προϊόντα και τεχνολογίες τους, μέσα από παράλληλα event που λαμβάνουν χώρα στη Βαρκελώνη.
Κατ επέκταση, η ακύρωση της έκθεσης σημαίνει ότι αρκετές εταιρείες θα χρειαστεί να αναδιοργανωθούν προγραμματίζοντας νέες εκδηλώσεις για να λανσάρουν τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα η Intel που είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τα σχετικά με τα δίκτυα 5G σχέδιά της έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται μια ξεχωριστή παρουσίαση.
Πέρα από τους εκθέτες-κολοσσούς, ακόμα μεγαλύτερες, αναλογικά, θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για τους μικρούς εκθέτες, οι οποίοι ήδη κατηγορούν την διοργανώτρια εταιρεία ότι καθυστερώντας να λάβει την απόφαση ακύρωσης «αύξησε τον λογαριασμό». Η ζημιά ξεκινά από τις ακυρώσεις ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων, αφού οι περισσότεροι αγοράζουν εισιτήριο πολύ νωρίτερα χωρίς δικαίωμα επιστροφής, και εκτείνεται πολύ παραπέρα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η μικρού μεγέθους εταιρείες θα δυσκολευτούν πολύ να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε τόσο ευρύ κοινό αλλά και να κλείσουν διηπειρωτικές εμπορικές συμφωνίες, κάτι το οποίο παραδοσιακά έκαναν κατά την διάρκεια της έκθεσης.
Το πλήγμα φυσικά είναι μεγάλο και για την οικονομία της ίδιας της Βαρκελώνης, καθώς το Mobile World Congress αιμοδοτεί την πρωτεύουσα της Καταλονίας με περίπου μισό δισ. ευρώ ετησίως.
Απώλειες, όπως είναι προφανές, θα έχουν και οι ελληνικές εταιρείες που θα συμμετείχαν στη Βαρκελώνη είτε με αυτόνομα περίπτερα όπως η Intracom Telecom, η Upstream και η Adaptit είτε στο πλαίσιο της ελληνικής αποστολής.
Όπως όλα δείχνουν μετά από αυτή την απόφαση η GSMA θα αναλάβει μέρος του κόστους της ακύρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το event δεν ακυρωνόταν οι εταιρείες που ακύρωσαν την συμμετοχή τους δεν δικαιούνταν αποζημίωση, όπως προβλέπεται από το συμβόλαιό τους. Όταν όμως ο διοργανωτής προβαίνει σε ακύρωση της έκθεσης, τότε και πρέπει να επιστρέψει τις προκαταβολές που έχει λάβει. Ωστόσο σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, εφόσον η ακύρωση έγινε για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, είναι πολύ πιθανό η Ένωση Κινητών Εταιρειών να ζητήσει αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα μάθουμε σε δεύτερο στάδιο.
Όπως και να έχει δεν πρόκειται για την πρώτη και μάλλον ούτε και για την τελευταία έκθεση παγκόσμιου βεληνεκούς που ακυρώνεται εξαιτίας του κοροναϊού. Ο φόβος μιας παγκόσμιας επιδημίας έχει πλήξει ήδη το ετήσιο «Airshow» της Σιγκαπούρης, το οποίο μπορεί να μην ακυρώθηκε περιορίστηκε όμως αισθητά, με τις ακυρώσεις συμμετοχών να πολλαπλασιάζονται. Στην ακύρωση του ετήσιου κινεζικού Grand Prix προχώρησε και η Φόρμουλα Ένα ενώ και η IIAF ανέβαλε τους αθλητικούς αγώνες που θα πραγματοποιούνταν στην Κίνα τον Μάρτιο.