Μια πρότυπη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό για το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) κατασκεύασε, με τρισδιάστατη εκτύπωση, η ελληνική εταιρεία Stereolab 3d Printing με έδρα την Κυψέλη. Στόχος να συμβάλλει στις ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα νοσοκομεία, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19.
Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κ. Γιαννόπουλος Ηλίας στο insider.gr, η Stereolab κατασκεύασε την προστατευτική μάσκα για τις ΜΕΘ χρησιμοποιώντας ανοικτά δεδομένα, τα οποία είναι διαθέσιμα στην κοινότητα όσων ασχολούνται με την τρισδιάστατη εκτύπωση. Αντίστοιχες μάσκες, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν κατασκευαστεί σε Τσεχία και Ισπανία και χρησιμοποιούνται ήδη από τα νοσοκομεία των χωρών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.
«Η κατασκευή της μάσκας διαρκεί περίπου 1 ώρα, άρα η ημερήσια παραγωγή ενός εκτυπωτή θα μπορούσε να φτάσει τις 20 μάσκες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η κοινότητα όσων έχουν 3D printers στην Ελλάδα μετρά περί τα 100 μηχανήματα, αν συμβάλλουμε όλοι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια παραγωγή που φτάνει κοντά στις 2.000 μάσκες την ημέρα», τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος.
Το Σαββατοκύριακο έγιναν οι τελικές δοκιμές στην εκτύπωση του πρώτου προτύπου, δεδομένου ότι το προϊόν πρέπει να τηρεί και συγκεκριμένες προδιαγραφές αποστείρωσης κι απολύμανσης, και πλέον είναι έτοιμο για χρήση από τα νοσοκομεία. Πέρα από το εκτυπωμένο μέρος, η μάσκα περιλαμβάνει κι ένα προστατευτικό πλαστικό φιλμ στην μπροστά όψη της. Το κόστος εκτύπωσης της κάθε μάσκας υπολογίζεται περίπου στα 5 ευρώ, ωστόσο η Stereolab, όπως ανέφερε στο insider.gr ο κ. Γιαννόπουλος, θα δωρίσει όσες μάσκες κατασκευάσει στα νοσοκομεία που έρθουν σε επαφή μαζί της.
Ήδη μάλιστα, έχουν απευθυνθεί σε αυτή, νοσοκομεία τα οποία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, μεταξύ αυτών το Ασκληπιείο και το Αγία Όλγα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η χρήση προϊόντων που έχουν παραχθεί από 3D εκτυπωτές δεν επιτρεπόταν από τις υγειονομικές αρχές των κρατών. Ωστόσο μετά το παράδειγμα της Ιταλίας , όπου μια αντίστοιχη εταιρεία συνέβαλε επιτυχώς στο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη βαλβίδων για αναπνευστήρες, αποτέλεσε αφορμή για μια αλλαγή στο συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα λίγες ημέρες μετά την Ιταλία, η Σουηδία ανακοίνωσε πως εξετάζει την δυνατότητα χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού που έχει παραχθεί με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης.