Έρχεται Εθνικό Μητρώο για τις startup και φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται Εθνικό Μητρώο για τις startup και φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές
Τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το δικό τους «σπίτι» θα αποκτήσουν οι startups της χώρας με στόχο οι επενδύσεις στην καινοτομία να εισφέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία αυξάνοντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας.

Ενόψει των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει την σύσταση εθνικού μητρώου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η οποία θα συμβάλλει στην χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και στην δικτύωσή τους.

Επί της ουσίας, θα αποτελεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι εταιρείες που θα εγγράφονται θα χαρακτηρίζονται, επισήμως, από την πολιτεία ως νεοφυείς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Για να εγγραφεί μια startup στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, που θα φέρει την ονομασία το «Elevate Greece» θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά από σχετική αίτηση της επιχείρησης και θετική εισήγηση από επιτροπή αξιολόγησης. Ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εγγραφή, τη διαγραφή, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα καθοριστεί θα ρυθμιστούν κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο σχετικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως μετά από την έναρξη του Εθνικού Μητρώου, το οποίο αναμένεται να είναι λειτουργικό από τα μέσα Αυγούστου, οποιεσδήποτε ρυθμίσεις στην κείμενη νομοθεσία αφορούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, θα έχουν εφαρμογή μόνο επί των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο εν λόγω Μητρώο.

Η κάθε εταιρεία που θα εγκρίνεται και θα αποτελεί μέλος του Μητρώου θα διατηρεί εντός του το δικό της δημόσιο προφίλ, το οποίο θα επιτρέπει στους επενδυτές να την γνωρίσουν. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της να συνεργαστούν με άλλες αντίστοιχες εταιρείες του χώρου ή και στην ίδια την εταιρεία να στελεχωθεί μέσα από αγγελίες που θα αναρτώνται στο σύστημα.

Φορολογικά κίνητρα για τους angel investors

Παράλληλα στο εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται και σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές και συγκεκριμένα για τους angel investors σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης των startups, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απογοητευτικά, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας, του αχανούς επενδυτικού περιβάλλοντος και της ελλιπής δόμηση ενός δικτύου.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε περίπτωση που ο φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο κι όχι Venture Capital - εισφέρει κεφάλαιο σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ποσό ίσο με το 50% του ποσού της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του, αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίο πραγματοποιήθηκε η εισφορά.

Προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση του μέτρου η συγκεκριμένη έκπτωση εφαρμόζεται για εισφορές που φτάνουν ως τις 300.000 ευρώ ανά έτος και για τη χρηματοδότηση έως τριών startups, δηλαδή για angel investors που θα εισφέρουν έως και 100.000 ευρώ μέχρι και σε τρεις εταιρείες ανά έτος. Εννοείται πως σε μια startup μπορούν να επενδύσουν δύο ή περισσότεροι angels investors.

Μάλιστα ο νόμος διασφαλίζει ότι η επένδυση θα είναι πραγματική κι όχι με στόχο την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος αφού όπως αναφέρει η εισφορά θα γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης και σε περίπτωση που αποδειχθεί «μετά από σχετικό έλεγχο της αρμόδιας φορολογικής αρχής, ότι η εισφορά του κεφαλαίου έχει γίνει με σκοπό την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος θα επιβάλλεται πρόστιμο στο φυσικό πρόσωπο ίσο με το ύψος του οφέλους που επιδίωξε». Αντίστοιχα βέβαια και εδώ οι όροι και οι σχετικές προϋποθέσεις θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

Τέλος το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογική έκπτωση 100% στις δαπάνες που γίνονται από εταιρείες και επενδυτές πάνω στο κομμάτι της Έρευνας και Ανάπτυξης. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο στοχεύει αφενός να βοηθήσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θέλουν να καινοτομήσουν και αφετέρου να προσελκύσει στη χώρα μας πολυεθνικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν Κέντρα R&D. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση 100% θα αφορά δαπάνες που θα γίνουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Στόχος όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν είναι η Ελλάδα να στείλει το σήμα πως έχει «χτίσει» ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε Angel Investors, Venture Capital Funds και επιχειρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider