Κυβερνοεπιθέσεις στο Twitter:  Χάκερς απέσπασαν ποσά σε bitcoin μέσα από λογαριασμούς διασήμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνοεπιθέσεις στο Twitter:  Χάκερς απέσπασαν ποσά σε bitcoin μέσα από λογαριασμούς διασήμων
Μια από τις χειρότερες κυβερνοεπιθέσεις της ιστορίας του δέχτηκε το κοινωνικό δίκτυο.

«Κυβερνοεπιθέσεις» δέχθηκαν, την Τετάρτη, οι επίσημοι λογαριασμοί δισεκατομμυριούχων, πολιτικών, μουσικών και άλλων διασημοτήτων στο Twitter, ζητώντας από τους ακολούθους τους να προχωρήσουν σε δωρεές ψηφιακού νομίσματος bitcoin.

Ανάμεσα στους λογιαρασμούς που δέχθηκαν επίθεση ήταν εκείνοι του δημοκρατικού υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, του Μπιλ Γκέιτς, του ράπερ Κάνιε Γουέστ και της συζύγου του Κιμ Καρντάσιαν, του μεγιστάνα επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, του μεγιστάνα των μίντια Μάικ Μπλούμπεργκ, αλλά και των εταιρειών Uber και Apple.

insider

Επί της ουσίας οι χάκερς που απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς δημοσίευσαν μηνύματα μέσω των οποίων ζητούσαν από τους ακολούθους των λογαριασμών να προβούν σε δωρεές σε bitcoin τις οποίες οι ίδιοι θα διπλασίαζαν. Τα bitcoin ζητήθηκαν να σταλούν σε σειρά διευθύνσεων υποτίθεται για κοινοφελείς σκοπούς.

Για παράδειγμα, ο Ίλον Μασκ εμφανιζόταν να προσφέρει τον διπλασιασμό της όποιας πληρωμής με Bitcoin που θα στελνόταν στη διεύθυνση του ψηφιακού του πορτοφολιού «για την επόμενη μισή ώρα». «Αισθάνομαι γενναιόδωρος εξαιτίας του κορωνοϊού» έγραφε στο tweet, όπου παρέθετε και έναν σύνδεσμο με διεύθυνση για τα bitcoins.

insider

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν γίνει 400 μεταφορές σε bitcoin συνολικής αξίας 105.190 ευρώ, με ττο 50% του ποσού να προέρχεται από Αμερική, και τα υπόλοιπα από Ευρώπη και Ασία, σύμφωνα με την εταιρεία Elliptic.

Η εταιρεία κατάφερε να σταματήσει τα εν λόγω tweets μετά από ώρες ενώ η πρόσβαση των πραγματικών χρηστών στους λογαριασμούς τους επανήλθε έπειτα από ώρες , γεγονός που έπληξε αισθητά την φήμη του κοινωνικού δικτύου, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να κατρακυλίσει 5% στα αμερικανικά ταμπλό.

insider

«Φαίνεται ότι πρόκειται για την χειρότερη, μέχρι σήμερα, κυβερνοεπίθεση με θύμα μια μεγάλη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο οσυνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CrowdStrike, Νμτίτρι Αλπέροβιτς στο Reuters.

«Η αντίδραση του Twitter στην κυβερνοεπίθεση αυτή ήταν εντυπωσιακή. Είμαστε στη μέση της ημέρας στο Σαν Φρανσίσκο και χρειάστηκαν πέντε ώρες για να καταλάβουν το περιστατικό», ανέφερε από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας Trail of Bits, Νταν Γκουίντο στο Reuters.

Από πλευράς της η Twitter ανέφερε «εντοπίσαμε την συντονισμένη επίθεση κοινωνικής μηχανικής από πρόσωπα που στόχευσαν επιτυχώς ορισμένους από τους χρήστες μας έχοντας πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα και εργαλεία. Ερευνούμε ποια άλλη κακόβουλη ενέργεια πιθανόν να έκαναν (οι χάκερς) ή σε ποιες πληροφορίες τυχόν να απέκτησαν πρόσβαση και θα το ανακοινώσουμε εδώ μόλις το μάθουμε».

insider

Στην προσπάθειά της να σταματήσει την ασυνήθιστη κυβερνοεπίθεση η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει την δυνατότητα ανάρτησης μηνυμάτων σε συγκεκριμένους λογαριασμούς για κάποιες ώρες τονίζοντας ότι η δυνατότητα χρήσης των λογαριασμών από τους πραγματικούς χρήστες θα αποκατασταθεί όταν είναι ασφαλές.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο γενικός διευθυντής της BitTorrent, Τζάστιν Σαν, έχει επικηρύξει τους κυβερνοεγκληματίες λέγοντας, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ότι θα δώσει ένα εκατ. δολάρια σε όποιον βοηθήσει με πληροφορίες για τους δράστες, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Κι όλα αυτά την ώρα που πολλοί εκφράζουν φόβους πως χάκερς θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στις αμερικανικές, προεδρικές εκλογές καθώς το Twitter αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας για πολιτικούς υποψήφιους και δημόσιους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider