Πράγματι το «123456» είναι ένα εύκολο password για να θυμάστε. Είναι όμως εξίσου εύκολο να το μαντέψει κανείς και κατ επέκταση να χακάρει τον λογαριασμό του email σας ή το ebanking σας. Για να το θέσουμε πιο απλά ας θέσουμε το παρακάτω ερώτημα: Τι θα ήταν προτιμότερο για την ασφάλεια του σπιτιού σας; Να αφήσετε την πόρτα σας ξεκλείδωτη ή να βάλετε μια κλειδαριά που μπορεί να ανοίξει ο καθένας με μια μικρή προσπάθεια. Και τα δύο σενάρια ακούγονται εξίσου καταστροφικά με το δεύτερο να αντιστοιχεί στην περίπτωση ενός αδύναμου password.
Βέβαια τόσο που έχει επεκταθεί η διαδικτυακή μας ζωή με όλο και περισσότερες υπηρεσίες να μεταφέρονται online, η χρήση ενός ισχυρού και μοναδικού password για κάθε διαφορετική εφαρμογή που χρησιμοποιούμε προκαλεί στη σκέψη και μόνο πονοκέφαλο. Τη λύση για τους μακρόσυρτους συνδυασμούς αριθμών και πεζοκεφαλαίων που απαιτούνται για την είσοδό σας σε κάθε διαδικτυακό σας λογαριασμό., έρχεται να δώσει και πάλι η τεχνολογία με τους password manager.
Οι επιλογές που αναφέρονται παρακάτω αξιολογούνται με περισσότερα από 3,5 αστέρια και ανάμεσά τους υπάρχουν και μερικές δωρεάν που έχουν λάβει εξίσου καλή βαθμολογία. Πριν προχωρήσουμε όμως ας αναφέρουμε μερικά από τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν ασχοληθεί με το χρήσιμο αυτό εργαλείο που ακούει στο όνομα «password manager».
Ο τυπικός password manager εγκαθίσταται ως ένα plug-in στον browser σας, με στόχο να συλλαμβάνει τα password που καταχωρείτε και τα επαναλαμβάνει κάθε φορά που θέλετε να συνδεθείτε στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Όταν συνδέεστε σε έναν ασφαλή ιστότοπο, σας ρωτά αν θέλετε να αποθηκεύσει τα διαπιστευτήριά σας, ώστε όταν επιτρέψετε σε αυτό να μπορεί να προσθέσει μόνο του τις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Αν δε, πραγματοποιήσετε πολλαπλές συνδέσεις για τον ίδιο ιστότοπο, ο διαχειριστής password manager σας προσφέρει πολλαπλές επιλογές σύνδεσης. Κάποια προϊόντα ανιχνεύουν αυτόματα την αλλαγή και ενημερώνουν το υπάρχον αρχείο. Άλλα καταγράφουν ακόμη και την διαδικασία εγγραφής σας (sign up).
Παρόλα αυτά ένας password manager που απλά καταγράφει τους κωδικούς σας δεν θα έπρεπ να είναι αυτό που ψάχνετε. Υπάρχουν password manager με πολύ περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες, όπως το να κρυπτογραφούν όλες τις πληροφορίες συδνεσής σας καθώς και άλλα δεδομένα που μπορεί να καταχωρήσετε όταν συνδέεστε σε ένα συγκεκριμένο website, όπως τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού ή την διεύθυνσή σας. Με τον τρόπο αυτό δεν οργανώνετε απλά την μεγάλη λίστα με τα password σας αλλά κρατάτε ασφαλεί και τα προσωπικά σας δεδομένα.
Επιπλέον πολλοί password managers ελέγχουν και εντοπίζουν τους αδύναμους και τους διπλούς κωδικούς που χρησιμοποιείτε και σας προτείνουν να τους αντικαταστήσετε με ισχυρότερους. Στις πιο εξελιγμένες περιπτώσεις ο διαχειριστής των κωδικών σας μπορεί να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία και να πραγματοποιήσει την αλλαγή για εσάς. Ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που σας απαλάσσουν ακόμα κι από την διαδικασία εύρεσης passwοrd αφού δημιουργούν για λογαριασμό σας μια σύνθετη αλληλουχία γραμμάτων και αριθμών την οποία και χρησιμοποιούν κάθε φορά που θέλετε να συνδεθείτε.
Και μιας και η εισαγωγή ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης του τύπου «@ 2α AY8mePu8HU» μπορεί να αποδειχτεί μαρτύριο εάν προσπαθήσετε να την πληκτρολογήσετε στο μικροσκοπικό πληκτρολόγιο του smartphone σας τα περισσότερα προγράμματα διαθέτουν την αντίστοιχη εφαρμογή. Λίγα εξ αυτών δε επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε στην περίπτωση του κινητού και το δακτυλικό σας αποτύπωμα διευκολύνοντας και διασφαλίζοντας και πάλι την διαδικασία.
Με το LastPass, θα χρειαστεί να θυμάστε ένα μόνο password αυτό για την πρόσβασή μας στην εφαρμογή. Από εκεί και πέρα, το ίδιο το LastPass αναλαμβάνει το να δημιουργήσει εξαιρετικά ισχυρά Password και να τα θυμάται για εσάς. Η δημιουργία λογαριασμού είναι απλή, συμπληρώνετε τα στοιχεία σας σε μια φόρμα, απλά προσέξτε ο ένας και μοναδικός κωδικός που θα βάλετε να είναι πάρα πολύ ισχυρός και φυσικά να τον θυμάστε... Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και εμπλουτισμένη κοστίζει 12 δολάρια ετησίως
Αν και το σύνολο των χαρακτηριστικών του Dashlane δεν διαφοροποιείται από αντίστοιχα λογισμικά αυτό που κάνει την διαφορά είναι το σύγχρονο περιβάλλον εργασίας του. Είναι απίστευτα έξυπνο και απλό, διαθέτει διπλό έλεγχο ταυτότητας και φυσικά την ικανότητα να αλλάξει μια σειρά από κωδικούς πρόσβασης από πολλαπλές τοποθεσίες με μόνο μερικά κλικ.
Επιπλέον αποθηκεύει με ασφάλεια τις σημειώσεις σας και σας δίνει την δυνατότητα να μοιραστείτε κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης με τις επαφές έκτακτης ανάγκης που θα του ορίσετε όταν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό σας.
Αν ψάχνετε μια καλή λύση μπορείτε να δοκιμάσετε το δωρεάν KeePass, ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα το οποιο αποθηκεύει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα σας σε τοπικό επίπεδο, χωρίς ποτέ να τα συγχρονίζει ή να μεταφορτώνει τις πληροφορίες σας online.To λογισμικό χρησιμοποιεί τους εξαιρετικά ασφαλείς αλγόριθμους κρυπτογράφησης AES και Twofish. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η επίσημη εκδοχή της KeyPass υποστηρίζει μόνο τα Windows, οι χρήστες cross-platform μπορούν να χρησιμοποιήσουν το KeePassX για Linux και OS X.
Το RoboForm αποθηκεύει τις πληροφορίες σας σε τοπικό επίπεδο, στο cloud ή σε όλες τις συσκευές σας, ενώ εξασφαλίζει την κρυπτογράφηση των δεδομένων σας και υποστηρίζει και διαδικασία πολλαπλών ταυτοτήτων. Ο ενσωματωμένος password generator σας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε μια σειρά διακριτών κωδικών πρόσβασης, ενώ η απλή λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης σας βοηθά να συμπληρώσετε πρόχειρες φόρμες σε δευτερόλεπτα. Η υπηρεσία προσφέρει τεχνική υποστήριξη σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Το κόστος του είναι σχετικά χαμηλό, 10 δολάρια το χρόνο.
Ένας ακόμα εξαιρετικά δημοφιλής και αξιόπιστος password manager είναι και το 1Password. Αν και το λογισμικό έχει πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά με το προαναφερθέν LastPass υπερέχει όσον αφορά στην διεπαφή του χρήστη αλλά και στην ενσωματωμένη υπηρεσία «watchtower» (παρατηρητήριο), η οποία έχει σχεδιαστεί για να σας ενημερώνει για διάφορες παραβιάσεις ιστοσελίδων.
Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που διαθέτει σας επιτρέπει επίσης να ασφαλίζετε οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας. το μεγαλύτερο μειονέκτημά του θα έλεγε κανείς πως έιναι η έλλειψη δωρεάν version, και το υψηλό του κόστος - 65 δολάρια για χρήση σε desktop, 5 δολάρια για χρήση σε κινητό.