Ίσως το όνομα FANUC να μην σας λέει κάτι, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί την μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ρομπότ παγκοσμίως. Η Fanuc είναι τόσο μεγάλη που ακόμα κι αν δεν την ξέρετε είναι πολύ πιθανό να έχετε ένα από τα προϊόντα που έχουν δημιουργήσει ανά τον κόσμο οι 400.000 μηχανές της.
Ιδρυθείσα το 1956, οι αυτοματοποιημένες μηχανές της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευάζουν αυτοκίνητα για τη Ford και την Tesla, και ανά περιπτώσεις τις μεταλλικές θήκες των iPhone για την Apple. Χαρακτηριστικό της που την διαχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι το φωτεινό κίτρινο χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι οι μηχανικοί βραχίονες των ρομπότ της. Εργοστάσιο, γραφεία και στολές εργαζομένων έχουν όλα την ίδια έντονη απόχρωση.
Την τελευταία περίοδο μάλιστα φαίνεται πως τα ρομπότ έχουν την τιμητική τους το ίδιο και η κατασκευάστριά τους FANUC η μετοχή της οποίας θεωρείται ιδιαιτέρως «καυτή». Τους τελευταίους έξι μήνες η τιμή της μετοχής της αναρριχήθηκε κατά 35%, περισσότερο από το διπλάσιο δηλαδή της ανόδου της τάξης του 14% που ιαπωνικού Nikkei. Παρόλα αυτά η FANUC δεν θεωρεί την κυριαρχία της δεδομένη. Εξακολουθεί να εργάζεται για πιο έξυπνα, πιο προσαρμοσμένα ρομπότ και σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προσπάθειές της να προσαρμοστεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία της ρομποτικής μάλιστα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μια νέα επιλογή χρώματος αν σκεφτεί κανείς πώς όταν η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη συλλογή ρομπότ, τα CR-35iA, το σήμα κατατεθέν της έγινε το κίτρινο χρώμα το οποίο ήρθε να αντικαταστήσει το πράσινο.
Η δυναμική της αγοράς των ρομπότ, δε, δείχνει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, οι πωλήσεις των βιομηχανικών μονάδων ρομπότ αυξήθηκαν κατά 15% το 2015, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% φτάνοντας τα 11 δισ. δολάρια. Στην περίπτωση της Βόρειας Αμερικής δε, ο κύκλος εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 14%, φτάνοντας τα 1,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ABI Research, η οποία εκτιμά ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2025.
Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη δυναμική του κλάδου υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες της ανοδικής πορείας των ρομπότ. Η γνωστότερη εξ αυτών είναι εκείνη που σχετίζεται με τις θέσεις εργασίας που «κλέβουν» από ανθρώπους. Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών εκτιμάται πως κάθε ένα επιπλέον ρομπότ που προστίθεται στην αμερικανική οικονομία μειώνει την απασχόληση κατά 5,6 εργαζόμενους.
Ωστόσο, ο συσχετισμός της αυτοματοποίησης με την απασχόληση δεν είναι πάντα εύκολος. Μια μεγάλη τάση είναι η ανάπτυξη των «συνεργατικών ρομπότ», μικρότερες και πιο προσαρμόσιμες μηχανές σχεδιασμένες για να λειτουργούν παράλληλα με τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την Barclays μεταξύ 2016 και 2020 οι πωλήσεις των μηχανών αυτών θα αυξηθεί περισσότερο από δέκα φορές. Επιπλέον, με τη βελτίωση της παραγωγικότητας η αυτοματοποίηση μπορεί ανά περιπτώσεις να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας ή την μεταφορά τους.
Η υιοθέτηση των ρομπότ μάλιστα έχει καταστήσει οικονομικότερη την παραγωγή σε χώρες με υψηλούς μισθούς συμβάλλοντας έτσι στον επαναπατρισμό της παραγωγής από τις φτωχότερες χώρες.
Ενδεικτικό παράδειγμα η Adidas, μια εταιρεία αθλητικών ειδών, η οποία θα αρχίσει να παράγει παπούτσια για τρέξιμο σε ένα γερμανικό εργοστάσιο το οποίο στελεχώνεται από ρομπότ και 160 νέους εργαζόμενους.
Όπως και να έχει η άνθιση των ρομπότ είναι πλέον δεδομένη. Όπως παρατηρεί κανείς κι από το γράφημα του economist η ανάπτυξη του κλάδου είναι αλματώδης με κυριότερη αγορά διάθεσης και χρήσης των ρομπότ αυτή της Νότιας Κορέας.