Το όνομα Motorola αποτελεί πλέον παρελθόν, χωρίς να σημαίνει βέβαια πως η παύση χρήσης του ονόματος σηματοδοτεί και το θάνατο της εταιρείας. Όπως ανακοινώθηκε, η Lenovo, μια από τις 17 καλύτερες εταιρείες στον κόσμο, στην κατηγορία IT/Υπολογιστές, Περιφερειακά & Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός Γραφείου σύμφωνα με την Oekom research, θα την αφομοιώσει.
Επί της ουσίας δηλαδή, από εδώ και στο εξής η Motorola θα πάψει να αποτελεί ένα αυτόνομο brand και θα γίνει μέρος της θυγατρικής της Lenovo, η οποία και την έχει αποκτήσει μετά την Google. Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα, το λογότυπο της Motorola δεν θα υπάρχει, ενώ τα smartphones που θα συνεχίσει να παράγει η εταιρεία θα φέρουν απλώς το διακριτικό Moto. Σύμφωνα δε με το Slashgear, το Moto θα αναφέρεται αποκλειστικά σε high end smartphones της Lenovo.
Ίσως για τους νεότερους το καμπυλωτό Μ στο logo των κινητών συσκευών Motorola, δεν σημαίνει και πολλά. Σίγουρα όμως οι παλαιότεροι κοιτάζοντάς το φέρνουν στο νου ένα κινητό με ένα πορτάκι που κλείνει. Οι λίγο πιο ειδικοί γνωρίζουν και την επωνυμία του μοντέλου, StarTAC, αφού υπήρξε το πρώτο τηλέφωνο που δίπλωνε και που, για το 1996 που κυκλοφόρησε, ήταν άκρως πρωτοποριακό ως ένα από τα πρώτα τηλέφωνα με δόνηση.
Η εταιρεία υπήρξε πράγματι μεσουράνησε τη δεκαετία του ’90, χάθηκε στη λήθη τη δεκαετία του ’00 και έκανε ένα δυναμικό come-back για δύο χρόνια, αλλάζοντας τους κανόνες στην αγορά των smartphones.
Η ιστορίας της όμως χρονολογείται πολύ πιο πριν από την ανακάλυψη της κινητής τηλεφωνίας και οι καινοτομίες της στο τεχνολογικό τομέα σημειώθηκαν από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της προδιαγράφοντας το λαμπρό της μέλλον.
Τα πρώτα βήματα στην καινοτομία
Ήταν το 1928, όταν δύο φίλοι, οι Paul Galvin και Edward Stewart υπό την επωνυμία Galvin Manufacturing Corporation, άνοιξαν ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε τις πρώτες συσκευές εξομοίωσης μπαταριών με χρήση εξωτερικής πηγής ρεύματος, battery eliminator. Το εργοστάσιο δεν πήγε καλά, όταν όμως το 1930 μαζί με τις συσκευές εξομοίωσης μπαταριών λάνσαρε και το πρώτο ραδιόφωνο αυτοκινήτου, η εταιρεία απογειώθηκε.
Εκείνη τη χρονιά ήταν που γεννήθηκε και η επωνυμία Motorola, – έτσι ονομαζόταν το ραδιόφωνο που διέθεταν σε αυτοκίνητα Sears και Roebuck.
Το Motor θύμιζε τα αυτοκίνητα και την κίνηση ενώ το «ola» προερχόμενο από τη λέξη Victrola υποτίθεται πως έφερνε στο νου τον ήχο.
Βέβαια η εταιρεία δεν μετονομάστηκε σε Motorola παρά το 1947.
Τα ραδιόφωνα αυτοκινήτου δε που κατασκεύαζε, επειδή κόστιζαν 250 δολάρια το κομμάτι, αγοράζονταν κατά κύριο λόγο από την αστυνομία για να χρησιμοποιηθούν σε περιπολικά.
Μετά την επιτυχία του νέου προϊόντος το ενδιαφέρον προσηλώθηκε στην προώθηση και εξέλιξή του.
Ταυτόχρονα βέβαια, συνέχισε να πειραματίζεται και με την μετάδοση του ήχου, μέχρι που το 1940 κατάφερε να κατασκευάσει μια συσκευή επικοινωνίας που αντάλλασε ήχο μεταξύ δύο σημείων, κατασκεύασε δηλαδή το πρώτο walkie-talkie, το SCR-300. Το SCR-300 ζύγιζε 16 κιλά και η εμβέλειά του έφτανε τα 2 μίλια( 3 χιλιόμετρα).
Στις αρχές του πολέμου ο τότε διευθυντής της εταιρείας οραματίστηκε ένα φορητό «ραδιοτηλέφωνο» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι στρατιώτες. Το πρώτο μοντέλο απέτυχε να εντυπωσιάσει τους υπευθύνους του στρατού.
Συνεργαζόμενη με το Αμερικανικό Υπουργείο Πολέμου, οι τεχνικοί της εταιρείας επιδίδονται σε συνεχείς βελτιώσεις πετυχαίνοντας να κατασκεύασε το πρώτο φορητό τηλέφωνο το οποίο ζύγιζε 2,2 κιλά και λειτουργούσε με μπαταρία.
Η φορητότητά του και ο ελαφρύς εξοπλισμός του, κρίθηκε κατάλληλος για τη μάχη και έτσι το 1941 το Handie-Talkie radiotelephone της Motorola εισήχθε στον στάνταρντ εξοπλισμό των αμερικανών στρατιωτών.
H εταιρεία συνέχισε να σχεδιάζει εξοπλισμό ασύρματων συσκευών επικοινωνίας και ραδιόφωνα έχοντς ως σήμα κατατεθέν της μέχρι και το 1951 το Handie Talkie.
Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1955, δημιουργείται και το πασίγνωστο λογότυπο της εταιρείας από τον Zeke Ziner. Το ιδιαίτερο Μ με τις δύο κωνοειδείς κορυφές χαρακτήριζε το προοδευτικό μυαλό και τις προοπτικές της εταιρείας.
Το 1956 η Motorola για μια ακόμα φορά ανοίγει τον δρόμο στην καινοτομία δημιουργώντας τον πρώτο βομβητή. Παρόλο που οι βομβιτές γνώρισαν την μεγαλύτερή τους άνοδο την δεκαετία 90, η αρχική συσκευή της Motorola χρησιμοποιήθηκε από τότε στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Με ακτίνα 40 χιλιομέτρων οι γιατροί πληρώναν 12 δολάρια το μήνα για να μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα.
Αργότερα, η Motorla θα είναι η πρώτη εταιρεία που εισάγει στην αγορά βομβιτή, με το όνομα Tango, που στέλνει γραπτά μηνύματα και μπορεί να λαμβάνει τυποποιημένες απαντήσεις. Ακόμα μια πρωτιά έρχεται για την Motorola το 1960 όταν συστήνει στον κόσμο την πρώτη ασύρματη φορητή τηλεόραση.
Το 1973,η Motorola ανακαλύπτει το πρώτο κινητό τηλέφωνο και 10 χρόνια αργότερα η εταιρεία περνάει στην ιστορία όταν διαθέτει το κινητό στην αγορά με την ονομασία DynaTAC 8000X. H φωτογραφία με τον εφευρέτη του τηλεφώνου και αντιπρόεδρο της εταιρείας, να κράτάει χαμογελαστός το ολοκαίνουργιο και ιδιαιτέρως ογκώδες DynaTAC 8000X θα μείνει στην ιστορία.
Διευρύνοντας τους ορίζοντές της, το 1984, παρουσιάζει τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, MC68020.
Έκτοτε ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία ώσπου το 1996 και για δύο χρόνια έχοντας λανσάρει το Star TaC μένει στην κορυφή των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων. γίνεται το 1998 από τη Nokia.
Οκτώ χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το Razr V3, ένα καλοσχεδιασμένο τηλέφωνο, με MiniUSB θύρα για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων και σώμα αλουμινίου. Το αρχικό V3 γίνεται γρήγορα δημοφιλές και η Motorola συνεχίζει να παράγει παρόμοια μοντέλα χωρίς σημαντική εξέλιξη.
Το Razr ακολούθησε το Rokr, το πρώτο τηλέφωνο που συνδεόταν με το iTunes της Apple, με χωρητικότητα 100 τραγουδιών.
Αυτό σήμανε την αρχή του τέλους για τη Motorola, αφού παρά το τεράστιο ποσό που διέθεσε για την προώθησή του, δεν κατάφερε να κυριαρχήσει του iPod Nano της Apple.
Στην προσπάθειά της να επανέλθει, πουλούσε το Razr κάτω του κόστους με αποτέλεσμα η αρχική απώλεια κεφαλαίου να κυμαίνεται στα 4 δισ. δολάρια μεταξύ 2007 και 2009. Όταν η Apple είχε ήδη αρχίσει να πουλάει iPhones, η Motorola απέχει από τα smartphones, συνεχίζοντας να διαθέτει το Razr.
Μετά από μια διοικητική κρίση, η εταιρεία υιοθετεί ως βασικό της λειτουργικό σύστημα για τη νέα γενιά τηλεφώνων το Android.
Στα τέλη του 2009, σε συνεργασία με τον George Lucas, παραγωγό των Star Wars, παρουσίασε το Droid (το κινητό με το μονοπύρηνο επεξεργαστεί εισάγει για πρώτη φορά τη χρήση Google Maps με Navigation).
Χάρη στο μεγάλο portfolio με πατέντες που ειχε στη διάθεσή της η εταιρεία, η Motorola Mobility αποκόβεται από τη μαμά εταιρεία το 2011 για να αγοραστεί ένα χρόνο αργότερα από την Google έναντι 12.5 δισ. δολαρίων.
Η απόκτηση της Motorola από τη Google, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, σε μια εταιρία που φαινόταν να εξαφανίζεται από την αγορά των smartphones.
Υπό την σκέψη της Google παρουσιάζει τα δημοφιλή Moto X και Moto G. Το Moto X δεν γνωρίζει μεγάλη επιτυχία ενώ το Moto G γίνεται ταχύτητα κορυφαία επιλογή για smartphone. Και με τα δύο μοντέλα, η Motorola έδειξε στους υπόλοιπους κατασκευαστές πως το ποιοτικό δε χρειάζεται να είναι ακριβό και με πολύ χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, άλλαξε τους κανόνες παιχνιδιού, τόσο στις τιμές των high-end smartphones.
Όταν τον Ιανουάριο του 2014 ανακοινώθηκε η πώλησή της από την Google στη Lenovo έναντι 3 δισ. δολαρίων, η βιομηχανία της τεχνολογίας αναστατώθηκε. Φυσικά η Google διατήρησε ένα σημαντικό κομμάτι από τις πατέντες της Motorola, προς όφελος του Android.
Τώρα με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ένα ερώτημα γεννάται. Άραγε, υπό τη σκέπη της Lenovo, η Motorola θα ακολουθήσει το μονοπάτι της καινοτομίας που τόσα χρόνια πιστά υπηρετεί ή θα χαθεί για πάντα μαζί με το λογότυπό της μια εταιρεία που έφερε την τεχνολογική επανάσταση σε διάφορους κλάδους;
Η ιστορία θα δείξει.