Στη Vodafone περνά η Cyta

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Vodafone περνά η Cyta

Η Vodafone αναδείχτηκε εντέλει ο προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της Cyta Hellas, όπως ανακοινώθηκε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση και των δύο μερών είναι η συμφωνία να υπογραφεί πολύ σύντομα, εντός των επόμενων ημερών.

Παρότι το τίμημα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Η επόμενη φάση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς και την υπογραφή της συμφωνίας, περιλαμβάνει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων καθώς και την επίικύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Με την εν λόγω εξαγορά η Vodafone επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας μήκους 5.500 χιλιομέτρων αλλά και τους συνδρομητές της κατά 300.000 πελάτες σταθερής, κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτά άλλωστε αποτελούσαν και σύμφωνα με την αγορά τα μεγάλα πλεονεκτήματά της εταιρείας για τους δύο έλληνες παρόχους που αγωνίζονται εδώ και καιρό να ενισχύσουν τα μερίδια τους αλλά και να κερδίσουν την νέα μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Cyta έχει προσφέρει πρώτη στην ελληνική αγορά τη δυνατότητα συνδυασμού τετραπλών υπηρεσιών (4play), Σταθερής-Κινητής-Internet-Τηλεόρασης, κάτω από ένα ενιαίο εμπορικό σήμα, έχει εγκαταστήσει 5.500 χλμ. ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, διαθέτει 26 καταστήματα και πάνω από 500 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα καθώς και δυναμικό τεχνικών εξυπηρέτησης, με μεγάλο ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησής της.

Ωστόσο στην πώληση της εταιρείας οδήγησαν οι συσσωρευμένες ζημιογόνες χρήσεις της. Μέσω της Cyta Hellas το κυπριακό δημόσιο έχει επενδύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από το 2007 κι έπειτα η εταιρεία δεν είχε εμφανίσει ούτε μία κερδοφόρο χρήση. Συγκεκριμένα τo 2016 o κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 90,8 εκατ. ευρώ από 107,8 εκατ. ευρώ το 2015 με τις ζημιές να ανέρχονται στα 18,9 εκατ. ευρώ ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες ανήλθαν στα 165 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Cyta , «τα διοικητικά συμβούλια της αρχής τηλεπικοινωνιών Κύπρου και της θυγατρικής της εταιρείας Digimed Communications LTD, στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξαν, ανακήρυξαν την Πέμπτη 18/1/2018 την εταιρεία Vodafone - Panafon Hellenic Telecommunications S.A. ως προτιμώμενο πλειοδότη (Preferred Bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta». Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος ενήργησε η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενώ νομικοί συμβουλοι των Πωλητών κατά την συναλλαγή ήταν οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος).

Να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο κατατέθηκαν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τόσο από την Vodafone οσο κι από την Wind, παρότι όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας ενδιαφέρον είχε δηλώσει και η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον Χονγκ Κονγκ, Hong Kong Telecom (HKT). Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο δεν μετουσιώθηκε σε δεσμευτική προσφορά με αποτέλεσμα στο διαγωνισμό να παραμένουν πλέον μόνο τα δύο μεγάλα φαβορί. Παρότι κύκλοι της αγοράς θεωρούσαν φαβορί για την απόκτησή της CYTΑ την Wind, εξαιτίας της κατάλληλης δομής αλλά και της επέκτασης του ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ κατά 106,6 εκατ. ευρώ, δεν επιβεβαιώθηκαν. Η πώληση της Cyta αποτελεί το πρώτο βήμα για την περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς που δρομολογείται. Αναμένεται να ακολουθήσει η Forthnet με τις πιστώτριες τράπεζες να αναζητούν εναγωνίως επενδυτή. Ήδη μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της έχουν εκδηλώσει οι: Wind, Vodafone, Golden Tree, Apollo και Pillarstone οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το πόσες από τις παραπάνω θα υποβάλλουν τελική προσφορά κι αναμένεται να διαφανεί εντός του Φεβρουαρίου όπου και φημολογείται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όπως συνομολογεί η αγορά, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αλλάζει ραγδαία και μάλιστα με ταχύτητες που αγγίζουν τα 5G και εισέρχεται πλέον στην τελική του φάση. Σε αυτό συνέβαλε και η ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz, η οποία ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Με τις νέες άδειες να λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, μάλιστα, δημιουργείται πλέον μια αίσθηση σταθερότητας για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider