Το Cosmote TV Go θα «παίζει» πλέον σε όλα τα δίκτυα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Cosmote TV Go θα «παίζει» πλέον σε όλα τα δίκτυα

Ως ανεξάρτητη υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί ασχέτως τηλεπικοινωνικού παρόχου θα λανσάρετε μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Cosmote TV GO, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα διατίθεται και μέσω ειδικής συσκευής που θα συνδέεται στο διαδίκτυο και πάλι ασχέτως του τηλεπικοινωνικού δικτύου του κάθε συνδρομητή.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ με αφορμή τη συνέντευξη τύπου για τα δύο χρόνια λειτουργίας του καναλιού OTE History στα βραχυπρόθεσμα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνεται η διάθεση συσκευής Wi-Fi για ευκολότερη, ασύρματη, σύνδεση του αποκωδικοποιητή με το διαδίκτυο ώστε οι 525.000 συνδρομητές της Cosmote TV να απολαμβάνουν ακόμα πιο διαδραστικές υπηρεσίες. Ωστόσο η τιμολογιακή πολιτική για υπηρεσία COSMOTE TV GO η οποία είναι διαθέσιμη από κινητό, το tablet και υπολογιστή σου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ενδέχεται όμως να είναι διαφορετική από το συνδρομητικό πακέτο της Cosmote TV και να περιλαμβάνει εκπλήξεις όπως η one off παρακολούθηση ενός αγώνα με την καταβολή ενός ορισμένου ποσού.

Για τη δημιουργία της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία φτιάχτηκε για να αναπληρώσει τα έσοδα που χάνονταν από την κλασική τηλεφωνία, ο ΟΤΕ έχει επενδύσει περί τα 250 εκατ. ευρώ και παρότι μέχρι στιγμής δεν αποφέρει κέρδη συμβάλλει στη διατήρηση των πελατών του ομίλου. «Σήμερα το Cosmote TV αποτελεί ένα από τα σημαντικά assets του ομίλου και θα συνεχίσει να ενισχύεται, με νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στο Cosmote History, για το οποίο όραμά μας είναι να αποτελέσει την κληρονομιά του Ομίλου ΟΤΕ στη ελληνική κοινωνία, να γίνει παρακαταθήκη για τα παιδιά μας» τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Όπως συμπλήρωσε στα άμεσα σχέδια είναι και η αισθητή αναβάθμιση του περιεχομένου και της ποιότητας θέασης (σε υψηλή ευκρίνεια), ενώ θα υπάρχουν 300 ώρες νέου πρωτότυπου προγράμματος παραγωγής.

Αναφερθείς στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι επηρεάστηκε αρνητικά από την επιβολή του τέλους 10% στις αρχές του 2017, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση αποτελεί και το τέλος 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ (θέμα για το οποίο η πλευρά του ΟΤΕ, έχει αφήσει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής). «Ο ρυθμός αύξησης των συνδρομητών επιβραδύνθηκε λόγω της επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10%) και της επιπλέον επιβάρυνση 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Το 2016 είχαμε κλείσει με 500.000 συνδρομητές. Υπολογίσαμε ότι το 2017 θα είχαμε 600.000 συνδρομητές αλλά η φορολογία και οι επιβαρύνσεις ανέκοψαν την ανοδική τάση» εξήγησε ο κ. Τσαμάζ τονίζοντας ότι στόχος παραμένει η διεύρυνση της συνδρομητικής βάσης γεγονός στο οποίο αναμένεται να συμβάλλου οι επενδύσεις.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη διακοπή της σύμβασης μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League (από τη νέα σεζόν) από τη Nova ο Μιχάλης Τσαμάζ απάντησε πως είναι νωρίς για εκτιμήσεις κι αποφάσεις αφήνοντας αντοιχτό το ενδεχόμενο και για συνεργασία με τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. «Στην πλατφόρμα μας υπάρχει πολύ ποδόσφαιρο. Υπό προϋποθέσεις και τις κατάλληλες συνθήκες μας ενδιαφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο(σ.σ. ως τηλεοπτικό περιεχόμενο). Όλα αυτά είναι όμως πρόωρα, καθώς θα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για το πως θα κινηθούμε».

Όσο για τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μέσω των αντίστοιχων ανταγωνιστικών υπηρεσιών του διαδικτύου, όπως το Netflix, ο επικεφαλής του ομίλου εξήγησε πως όλα όσα γίνονται στο συγκεκριμένο χώρο βοηθούν την αγορά αφού υπάρχει συμπληρωματικότητα και αρκετό έδαφος για όλους, διευκρινίζοντας πως δεν το Cosmote TV δεν συναγωνίζεται το Netflix. Προσέθεσε ωστόσο πως η συνδρομητική τηλεόραση έχει μέλλον στη σημερινή μορφή της μέσω δορυφόρου, κι αυτό γιατί έτσι μπορεί να παρέχει υψηλή ποιότητα μετάδοσης. «Ελπίζω σιγά σιγά όσοι μπουν να επενδύσουν χρήματα για ποιοτικό πρόγραμμα και όχι μόνο reality». Μάλιστα άφησε ανοιχτό kai το ενδεχόμενο συνεργασίας του COSMOTE TV με άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν μας ζητήσουν την προβολή κάποιων παραγωγών του Cosmote TV φυσικά και θα εξετάσουμε την πρόταση. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, Executive Director COSMOTE TV σημείωσε ότι στο τέλος του 2017 η τηλεοπτική πλατφόρμα του ΟΤΕ που απασχολεί άμεσα 100 και έμμεσα επιπλέον 200 εργαζόμενους, ανήλθε σε 525 χιλιάδες συνδρομητές, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε 90 ψηφιακά κανάλια.

Όπως σημείωσε άλλωστε ο λόγος που όμιλος του ΟΤΕ αποφάσισε να επενδύσει στη συνδρομητική τηλεόραση είναι για να αναπληρώσει μέρος των χαμένων εσόδων από την απώλεια συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας. «Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πάροχοι συνδυάζουν πολλά προϊόντα και προσφέρουν ενιαία υπηρεσία κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ».

Δύο χρόνια Cosmote History

Ειδικά για το Cosmote History, που συμπλήρωσε δύο χρόνια, ο επικεφαλής του ΟΤΕ ανέφερε πως «το συγκεκριμένο κανάλι έχει για τον ίδιο ιδιαίτερη σημασία, όχι τόσο εμπορικά αλλά για συμβολικά, για τα μηνύματα δηλαδη και την ελπίδα που δίνει μέσα από τις εκπομπές και τα αφιερώματά του στους Έλληνες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ το History ξεκίνησε ως αντίδοτο στην απαισιοδοξία εν καιρώ κρίσης. «Ήταν μια ιδέα που είχαμε εγώ κι οι συνεργάτες μου πριν από τρία χρόνια, όταν όλοι μιλούσαν αρνητικά για τη χώρα. Τους είπα πως θα ήθελα να μας θυμούνται όταν φύγουμε από τον ΟΤΕ για την ελπίδα και τη βοήθεια που δώσαμε στους νέους ανθρώπους. Δίνοντας παραδείγματα Ελλήνων που έχουν καταφέρει να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο και δείχνοντας τα επιτεύγματα της χώρας. Ξεκίνησε για να μας θυμίσει από που ερχόμαστε και πόσα είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Για να μας κάνει περίφανους για την κληρονομιά μας».

Ωστόσο στην πράξη το εγχείρημα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο. «Ήταν τεράστια η πρόσκληση για να βρούμε υλικό που θα ήταν κατάλληλο. Έπρεπε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αρχεία ταινιών από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και να παράξουμε περιεχόμενο από το μηδέν. Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζεται ώστε οι παραγωγές να είναι ποιοτικές και με ουσία. Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε πολλά. 6.000 ώρες προγράμματος αφιερωμένου στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Κάναμε 24 δικές μας παραγωγές και συμπαραγωγές με το 80% και πλέον αυτών να προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς. Εξασφαλίσαμε περισσότερους από 1.000 τίτλους ντοκιμαντέρ. Διασώσαμε και προβάλλαμε σπάνια αρχεία και ταινίες μεγάλης αξίας».

Πλέον το Cosmote History περνάει στη φάση ενηλικίωσης και από φέτος σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ ο πήχης ανεβαίνει. «Από αύριο το History θα προβάλλεται σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ εμπλουτίζεται σημαντικά διατηρώντας τον ελληνικό προσανατολισμό του. Εγκαινιάζουμε νέες συνεργασίες, φέρνουμε πάνω από 40 νέες παραγωγές ή συμπαραγωγές, με το 1/4 να είναι δικής μας παραγωγής όπως η νέα σειρά για το Άγιο Όρος που θα καταγράφει το σύνθετο έργο ψηφιοποίησης του υλικού που έχει αναλάβει ο όμιλος ΟΤΕ, η σειρά για τους παλαίμαχους Έλληνες ποδοσφαιριστές, μια σειρά για τη μοναστηριακή κουζίνα στην Ελλάδα, η σειρά που είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, κ.α.».

Το 2018, στο COSMOTE HISTORY θα κάνουν πρεμιέρα πάνω από 40 νέες πρωτότυπες εκπομπές ντοκιμαντέρ, αλλά και συμπαραγωγές, ενώ από τις 14 Φεβρουαρίου, το κανάλι θα μεταδίδεται σε υψηλή ευκρίνεια.

Μεταξύ άλλων, έρχονται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Αθωνική Πολιτεία» για την ιστορία των μοναστηριών και το σύνθετο έργο ψηφιοποίησης των θησαυρών της Αθωνικής Πολιτείας που έχει αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Οι Θρύλοι των Γηπέδων» με πορτραίτα σπουδαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, η σειρά «Η Κουζίνα του Θεού» για τη μοναστηριακή κουζίνα στην Ελλάδα, η σειρά «Βιβλία και Βιβλιοθήκες», όλα σε παραγωγή COSMOTE TV. Από συμπαραγωγές, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τη σειρά ντοκιμαντέρ «1912-1922: H δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδος» για την κρίσιμη δεκαετία που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, το «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» για τον κορυφαίο έλληνα λογοτέχνη, «Τα Λάφυρα», για τις αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από τη χώρα καταγωγής τους, κ.ά.

Συνολικά, το 2018 το COSMOTE HISTORY HD θα φιλοξενήσει πάνω από 300 ώρες πρωτότυπου τηλεοπτικού προγράμματος, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, που καλύπτουν το 25% του νέου προγράμματος του καναλιού.

Επίσης, το COSMOTE HISTORY θα αναλάβει την ψηφιοποίηση του κινηματογραφικού αρχείου του εμβληματικού και πολυβραβευμένου Έλληνα ντοκιμαντερίστα Βασίλη Μάρου. Το αρχείο του δημιουργού περιλαμβάνει πάνω από 30 ταινίες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Στα σχέδια του Ομίλου ΟΤΕ είναι το περιεχόμενο του COSMOTE HISTORY να διατεθεί για τις εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές ανάγκες των μαθητών στα σχολεία. «Όραμά μας είναι το COSMOTE HISTORY να γίνει η παρακαταθήκη του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε να θέσουμε τα ντοκιμαντέρ που έχουμε εξασφαλίσει για το πρόγραμμα του καναλιού, στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider