Πώς θα εντοπίσετε τα «προβληματικά» apps στο smartphone σας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα εντοπίσετε τα «προβληματικά» apps στο smartphone σας

Μπορεί το πλήθος των εφαρμογών που κυκλοφορεί να υπόσχονται να διευκολύνουν την ζωή μας ωστόσο κάποιες από αυτές, οι οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί με τις καλύτερες δυνατές τεχνολογίες μπορεί να μειώνουν γρήγορα και δραστικά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας ή να επηρέαζουν την επίδοση του κινητού σας τηλεφώνου κάνοντας το βασανιστικά αργό.

Το χειρότερο δε είναι πολλές φορές αδυνατούμε να εντοπίσουμε την πηγή του κακού ώστε να την απεγκαταστήσουμε για να λυθεί το πρόβλημα. Σε αυτό ακριβώς εξυπηρετεί ο παρακάτω οδηγός: στο να εντοπίζετε τις προβληματικές εφαρμογές και να τις καταργείτε για να βελτιώνετε η απόδοση των συσκευών σας είτε αυτές είναι android είτε iOs.

Να θυμάστε ότι συγκεκριμένο έλεγχο θα ήταν καλό να τον κάνετε σε τακτική βάση κι αν εντοπίσετε κάποια προβληματική εφαρμογή την οποία θέλετε οπωσδήποτε να κρατήσετε τότε ψάξτε μήπως υπάρχει κάποιο update που λύνει το πρόβλημα.

Android

Σε περίπτωση που έχετε μια συσκευή Android θα ξεκινήσουμε με τους ελέγχους που μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέσω της ίδιας της συσκευής.

Για παράδειγμα, πλέον μπορείτε να ειδοποιείστε ειδοποιήσεις για τις εφαρμογές που επιβαρύνουν την μπαταρία σας. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία και σκρολάρετε προς τα κάτω ώστε να δείτε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της μπαταρίας σας και είναι σε λειτουργία το μεγαλύτερο διάστημα ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.

Στην Εκκίνηση Εφαρμογών θα ποιες από τις εφαρμογές που έχετε καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια ενώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε/ απενεργοποιήσετε την «εκκίνηση εφαρμογών» ώστε να περιορίσετε τις αυτόματες επανεκκινήσεις και να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Όσον αφορά τον χώρο που καταλαμβάνει η κάθε εφαρμογή, ο οποίος αν είναι πολύς μπορεί να επιβραδύνει το τηλέφωνό σας μπορείτε να τον τσεκάρετε από τις Ρυθμίσεις> Αποθηκευτικός χώρος είτε πηγαίνετε στις Φωτογραφίες και βίντεο, Μουσική και ήχος, Παιχνίδια, Ταινίες και τηλεοπτικές εφαρμογές ή Άλλες εφαρμογές, για να δείτε αυτές που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος σε κάθε περίπτωση.

Αγγίξτε οποιαδήποτε εφαρμογή και πηγαίνετε στον «Αποθηκευτικός χώρος» για να δείτε πόσο χώρο καταλαμβάνει η ίδια η εφαρμογή και πόσο τα δεδομένα της. Αυτά τα δεδομένα θα σας δώσουν μια ιδέα για το πόσο χώρο θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε αν για παράδειγμα διαγράφατε τις συγχρονισμένες λίστες αναπαραγωγής του Spotify.

Αν θέλετε να σκάψετε βαθύτερα, το DiskUsage είναι μία από τις πολλές εφαρμογές που μπορούν να σας δώσουν μια πιο ενδελεχή ματιά για το ποιες εφαρμογές και αρχεία δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευτικού χώρου του τηλεφώνου αλλά και των καρτών μνήμης που ενδεχομένως έχετε προσθέτει. Η εφαρμογή διαθέτει αρκετές καρτέλες, συγκρίνει τις εφαρμογές μεταξύ τους και τα αποτελέσματα είναι οπτικοποιημένα με καθαρό τρόπο ώστε να διαπιστώσετε γρήγορα τις προβληματικές περιπτώσεις.

Άλλες εφαρμογές που κάνουν αντίστοιχα καλή δουλειά στην παρακολούθηση χρήσης CPU και RAM σε πραγματικό χρόνο είναι οι CCleaner και Activity Monitor - και οι δύο είναι δωρεάν, εάν πληρώσετε ωστόσο δεν θα σας εμφανίζουν διαφημίσεις.

Αφού εντοπίσετε τους ενόχους δεν έχετε παρά να τους διαγράψετε . Πατήστε αυτή που θέλετε να αφαιρέσετε παρατεταμένα και μετά απεγκατάσταση.

iOs

Αν είστε λάτρης του iOs ωστόσο ξεκινήστε από τις Ρυθμίσεις > Μπαταρία και πηγαίνετε στο κάτω μέρος της οθόνης. Εκεί θα σας εμφανίσει τις εφαρμογές που έχουν καταναλώσει την περισσότερη μπαταρία στο τηλέφωνό σας τις τελευταίες 24 ώρες ή τις τελευταίες 7 ημέρες (Netflix, Google Maps, Messenger είναι μερικοί συνήθεις ύποπτοι). Εάν πατήσετε την ένδειξη του ρολογιού που είναι δίπλα θα δείτε και σε πόσο χρόνο κατανάλωσαν το ποσοστό της μπαταρίας που αναφέρεται.

Όσο για τον αποθηκευτικό χώρο πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά και στη συνέχεια χώρος στο iPhone. Κάτω από τις πρώτες επιλογές Απεγκατάσταση αχρησιμοποιήτων εφαρμογών Ανασκόπηση ληφθέντων βίντεο και άλλες που σας δείχνουν τρόπους για να καθαρίσετε τον αποθηκευτικό σας χώρο θα βρείτε τη λίστα των εφαρμογών και πόσα GB η MB η κάθε μια από αυτές καταλαμβάνει (με φθίνουσα σειρά ).

Πατήστε σε οποιαδήποτε από αυτές για να δείτε το μέγεθος της ίδιας της εφαρμογής και το μέγεθος των εγγράφων και των δεδομένων που σχετίζονται με αυτήν: Λήψη ταινιών iTunes, συγχρονισμένων λιστών αναπαραγωγής Spotify κλπ.

Εφόσον εντοπίσετε τους ενόχους και αποφασίσετε μπορείτε να τους απεγκαταστήσετε από εκεί τους απεγκαταστήσετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Χώρος στο iPhone > Συγκεκριμένη Εφαρμογή > Απεγκατάσταση. Ωστόσο εάν θέλετε να καταργήσετε μόνο τα δεδομένα, θα πρέπει να το κάνετε μέσα από την ίδια την εφαρμογή. Μπορείτε επίσης να πατήσετε διαγραφή εφαρμογής για την εξαφανίσετε τελείως και αυτή και τα δεδομένα της

Παρότι στην Apple δεν υπάρχουν τόσο διαθέσιμα εργαλεία για παρακολούθηση των βλαπτικών για την απόδοση της συσκευής εφαρμογών θα βρείτε κάποια αρκεί να πληρώσετε γι αυτά.

Ίσως το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο είναι το Omnistat, το οποίο κοστίζει 1,99 δολάρια και σας δίνει μια ανάλυση των αποθηκευτικών σας χώρων, της μνήμης RAM και της CPU. Αξίζει να αναφερθούν και τα System Monitor Ultimate (για 2 δολάρια) το System Status Pro (3 δολάρια), τα οποία προσφέρουν παρόμοια στατιστικά με την Omnistat, σε διάφορες μορφές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider