Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για αποζημιώσεις ταξιδιωτών λόγω κορονοϊού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για αποζημιώσεις ταξιδιωτών λόγω κορονοϊού
Η ρύθμιση θα αφορά στην δυνατότητα έκδοσης voucher με 18μηνη ισχύ.

Νομοθετική ρύθμιση για το μείζον θέμα των ακυρώσεων κι επιστροφών προκαταβολών ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ζημιά του τουριστικού κλάδου και να δώσει μια ανάσα ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Η ρύθμιση την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Τουρισμού, θα έρθει τις επόμενες ημέρες και θα αφορά τις ακυρώσεις αλλά και τις επιστροφές των προκαταβολών που έχουν δοθεί για τουριστικά πακέτα και κρατήσεις που ακυρώνονται λόγω κορονοιού. Μάλιστα θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, κι όχι μόνο τα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα θα δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να αποζημιώνουν τους πελάτες τους με κάποιο κουπόνι (voucher) το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, μέσα σε 18 μήνες από την έκδοσή του.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι ξενοδοχεία κι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τις προκαταβολές που είχαν πάρει για την τρέχουσα χαμένη χρονιά, δίνοντας τους μια ανάσα την ώρα που παραμένουν κλειστά και χωρίς να υπάρχει σαφής χρονικός προσδιορισμός για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Να σημειωθεί ότι η πρακτική ακολουθείται κι από άλλες χώρες του εξωτερικού που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα ενώ έχει προταθεί ως λύση κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και να μην υπάρξει νέο κύμα «λουκέτων» στην τουριστική αγορά, τα οποία σίγουρα θα αφήσουν χωρίς κανένα αντίκρυσμα τους καταναλωτές. Η γερμανική κυβέρνηση μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση από την προηγούμενη εβδομάδα ώστε να αντικατασταθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις με vouchers.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι παρά την δυνατότητα έκδοσης του voucher για μελλοντική χρήση του, η ρύθμιση θα θέτει στο επίκεντρο τον καταναλωτή διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του, δηλαδή θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων του αν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στο προβλεπόμενο διάστημα ή αν το επιθυμεί για οποιονδήποτε λόγο.

Βέβαια για να καταστεί αποτελεσματικό μέτρο, πέραν από τις όποιες ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να αναστείλει τους κανόνες αποζημίωσης από την οδηγία για τα πακέτα διακοπών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider